Nooit meer naar Thailand

Rik zal niet meer naar Thailand gaan, ondanks dat hij er een dochter van 10 jaar heeft. Zijn Thaise vrouw, met wie hij ruim 12 jaar getrouwd was, zal hij ook niet meer zien.

Thailand was Rik’s tweede vaderland, waar hij ieder jaar drie maanden doorbracht tezamen met zijn Thaise familie. Negen maanden werkte hij in Nederland, om met veel overwerk zijn vrouw en dochter te kunnen onderhouden en te sparen voor de vakantie en de vliegreis. Negen maanden waarin hij zich vrijwel alle luxe ontzegde voor drie fantastische maanden Thailand.

Rik heeft in het noorden, in de plaats Chiang Rai, een huis voor zijn familie en zichzelf laten bouwen, een huis met een Homestay-gedeelte, d.w.z. twee grote extra kamers met badkamertjes, voor de verhuur dus. Erg veel klanten hebben ze niet, maar het hele jaar door wordt er wel één kamer verhuurd, waardoor er wat extra inkomsten zijn, te besteden voor levensonderhoud en om wat geld opzij te zetten voor zijn dochter, om die binnenkort naar een goede school te kunnen sturen.

Berthy Jenner, Nooit meer Thailand, Grensovergang
Grensovergang

Op verzoek van Nit, zijn vrouw, en met instemming van Rik zelf, is de oudere broer van Nit in de 2e kamer gaan wonen, omdat hij zonder werk en dus zonder inkomsten zat. Tijdelijk was de afspraak, maar tijdelijk is rekbaar en de broer woont er nu al bijna net zolang als dat het pensiongedeelte klaar is. Maar omdat er toch niet zoveel huurders zijn laat Rik het maar op zijn beloop, bovendien zou het wegsturen van de zwager zeker niet in goede aarde vallen bij Nit.

Bijna aan het eind van de laatste dagen heerlijke Thaise vakantie ging het helemaal mis. Rik betrapte zijn inwonende zwager met Nit in bed. Woest, vernederd, slaande ruzie en uiteindelijk de bekentenis van Nit dat de inwonende broer helemaal geen broer was, maar haar Thaise echtgenoot met wie zij al 12 jaar getrouwd was.

Berthy Jenner, Nooit meer Thailand, Grensovergang,ai
Ondrrweg naar Chiang Rai

Jankend en in een volledig verwarde toestand ontvluchtte Rik ‘zijn’ woning. Zijn vrouw was niet echt zijn vrouw en zijn dochter? Was die wel van hem? Gek werd hij ervan, zijn hele leven was kapot. Rik wist nauwelijks nog wat hij deed. Hij boekte een eenvoudig hotelletje totdat het geld dat hij bij zich had, bijna op was en hij als dakloze rond Chiang Rai ging zwerven. Buiten slapen en eten van de laatste muntjes. Totdat op een dag de politie zijn paspoort ter controle vroeg en bleek dat zijn verblijfsvergunning verlopen was.

De politie nam hem mee naar het bureau en na verhoor werd hij opgesloten in een smerige cel, zonder ramen waar de TL-verlichting 24 uur per dag aan was. Zo’n 15 medebewoners had hij in die cel, voornamelijk Birmezen, waarschijnlijk ook zonder geldige papieren. De cel was 6 x 6 meter en loeiheet, met name overdag, in de nacht was het er ‘gewoon’ heet.

Berthy Jenner, Nooit meer Thailand
Toiletten Witte tempel

Na enkele dagen werd Rik naar de rechtbank gebracht die hem veroordeelde tot een boete van 1000 Baht (25 euro) of een gevangenisstraf van 5 dagen. Het geld was op en dus moest Rik die 5 dagen maar uitzitten. Daarna werd hij teruggebracht naar het politiebureau, omdat hij geen geld voor een ticket had (Rik kocht n.l. zijn retourticket in Thailand, dat is goedkoper). Familie of goede vrienden in Nederland had Rik niet en zijn bankrekening stond inmiddels bijna op nul.

Riks werkgever in Nederland miste hem en omdat Rik nog nooit ook maar één dag verzaakt had op zijn werk, deed men bij de politie aangifte van vermissing. Na enige dagen kreeg de werkgever een telefoontje van de vreemdelingenpolitie die vertelde dat Rik, vanwege geldgebrek, in Thailand gevangen zat. Riks werkgever heeft zich, via de Nederlandse ambassade, garant gesteld voor een ticket en overige kosten, zodat Rik naar Nederland kon terugkeren, terug naar niks…..

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op www.Sifaa.nl.

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

1 Comment

  1. Pas op het einde kreeg ik door dat Rik’s familie niet samen met hem in Nederland woonde. Dat moet een rode vlag zijn, wat wil een mens nu liever dan bij je partner en kinderen zijn? Dan doe je er alles aan om te migreren. Ofwel Rik naar daar of zij naar hier. Migratie is niet niks maar moet met zeg een jaar te regelen zijn voor de meeste mensen. Dan kun je fijn 24-7 samen met je gezin zijn, wie wil dat niet?

    De (inwonende) broer die niet de broer blijkt te zijn is het verhaal dat zo oud is als de weg naar Kralingen. Goed van vertrouwen zijn is 1 ding, maar naïef een ander. Dat is geen rode vlag, dat is een rood zwaailicht met zoemer dat af moet gaan. Maar buiten Europa gaan de dingen anders hoor ik al zeggen… 555. Hoeveel vrouwen zouden het pikken of als zoete koek slikken als een man in het buitenland zou vertoeven en zou zeggen dat hij bij zijn leuke lieve zus intrekt? Is de radar bij vrouwen wellicht wat anders afgesteld dan bij mannen om tekenen van liefde te detecteren?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*