Nikki Haley, de voormalige VN-ambassadeur van Trump, zal hem in 2024 opvolgen.

WASHINGTON, 1 februari (Reuters) – Voormalig gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, zal deze maand haar campagne lanceren voor de Republikeinse presidentiële nominatie in 2024 tegen voormalige baas Donald Trump, aldus twee bronnen die bekend zijn met haar plannen. Woensdag.

De verhuizing zou van hem de tweede verklaarde Republikeinse kandidaat maken en zou de weg kunnen banen voor een meer strijdlustige fase van de campagne, waardoor hij in het vizier komt van de omstreden voormalige Amerikaanse president.

De campagne van Haley stuurde een e-mail naar supporters waarin werd opgeroepen tot een evenement op 15 februari in Charleston. Rapporten suggereren dat hij daar zijn kandidatuur zal aankondigen.

South Carolina zal naar verwachting in 2024 gastheer zijn van een van de eerste voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie en zal uiteindelijk een sleutelrol spelen bij het kiezen van de genomineerde.

Als dochter van twee Indiase immigranten die een succesvolle kledingwinkel runden in een landelijk deel van de staat, heeft Haley binnen de Republikeinse Partij een reputatie opgebouwd als een onwankelbare conservatief die in staat is om kwesties van geslacht en ras betrouwbaar aan te pakken. Veel van haar collega’s.

Laatste updates

Zie nog 2 verhalen

Hij was van 2017 tot 2018 onder Trump de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties en heeft zich ook gevestigd als een fervent verdediger van de Amerikaanse belangen in het buitenland. Op dat moment trokken de Verenigde Staten zich terug uit de nucleaire deal met Iran die was ondertekend onder de Democratische Partij. President Barack Obama is buitengewoon impopulair onder de Republikeinen.

READ  De Amerikaanse economie zorgde voor 253.000 banen als teken van een sterke arbeidsmarkt

Een bondgenoot van Haley zei dat ze besloot haar campagne zo vroeg te lanceren om een ​​race op te schudden die tot nu toe werd gedomineerd door Trump en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, die nog niet heeft aangekondigd of ze meedoet.

Een aantal belangrijke Republikeinse donoren en gekozen functionarissen in South Carolina zoeken naar alternatieven voor Trump te midden van zorgen over zijn verkiesbaarheid, aldus defensiefunctionarissen, samen met een tiental partijfunctionarissen en strategen in de afgelopen weken.

Verschillende prominente Republikeinen, waaronder Haley en de Amerikaanse senator Tim Scott, kozen ervoor om zaterdag een optreden van de Trump-campagne in Columbia te vermijden, wat bedoeld is om zijn steun aan de staat te tonen.

Trump vertelde zaterdag aan verslaggevers dat Haley hem had gebeld om te zeggen dat hij een vlucht overwoog, en dat ze tegen hem zei: “Als je wilt vluchten, vraag het dan gewoon”, aldus meerdere mediaberichten.

Haley kreeg nationale aandacht toen hij als gouverneur in 2015 wetgeving ondertekende om de Zuidelijke strijdvlag te verwijderen van het terrein van de hoofdstad van de staat South Carolina, na de moord op negen zwarte kerkgangers door de blanke supremacist Dylann Roof.

Als ze de nominatie wint, zal Haley de eerste vrouw zijn die de Republikeinse presidentiële nominatie wint en de eerste niet-blanke kandidaat van de partij.

Een van zijn grootste uitdagingen is het vastleggen van een consistente boodschap. Zelfs in een veld waar de meeste kandidaten meerdere keren van gedachten zijn veranderd over belangrijke kwesties, is Haley een bijzonder kameleon.

READ  De House Ethics Committee heeft een onderzoek geopend naar afgevaardigde George Santos

Hij heeft herhaaldelijk afstand genomen van Trump door te zeggen dat hij een belangrijke rol speelt in de Republikeinse Partij, en heeft sindsdien zijn retoriek verzacht.

Hoewel hij de Republikeinen bekritiseerde omdat ze ongegronde twijfel hadden gezaaid over de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020, voerde hij campagne namens verschillende kandidaten die de valse beweringen over verkiezingsfraude tijdens de tussentijdse verkiezingen van 2022 steunden.

Hoewel hij soms een verzoenende boodschap over raciale kwesties aanneemt, kiest hij vaak een minder afgemeten toon. In november vertelde hij tijdens een campagnebijeenkomst dat de Georgia Senator Raphael Warnock, een zwarte democraat geboren in Savannah, “zou moeten worden gedeporteerd”.

Haley in de kaart spelen zou geografisch kunnen zijn: South Carolina is historisch gezien de derde staat die een Republikeinse nominatiewedstrijd organiseert, en het speelt vaak een grote rol in de race. Haley, die de staat leidde van 2011 tot 2017, is daar volgens peilingen populair.

Zowel Trump als DeSantis zijn actief in de staat.

Haley doet mee aan de race als een underdog – de meeste nationale peilingen tonen haar steun in de enkele cijfers – en ze is gewend om van achteren te rennen en heeft in politieke kringen de reputatie als beste uit de bus te komen in moeilijk te winnen races.

Een campagnewoordvoerster weigerde woensdag commentaar te geven.

Rapportage door Trevor Hunnicutt en Gram Slattery; Bewerking door Ross Colvin, Daniel Wallis en Andrew Heavens

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Gram Slattery

Thomson Reuters

Verslaggever uit Washington die verslag doet van campagnes en het congres. Eerder gepost in Rio de Janeiro, São Paulo en Santiago, Chili en uitgebreid gerapporteerd in heel Latijns-Amerika. Winnaar van de Reuters Journalist of the Year Award 2021 in de categorie zakelijke berichtgeving voor een serie over corruptie en fraude in de olie-industrie. Hij werd geboren in Massachusetts en studeerde af aan Harvard College.

READ  Federale rechter zegt dat Border Patrol vrijgaveberichten niet kan negeren om back-ups te vergemakkelijken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *