‘NIHILISME’ studierichting Thammasat


Van onze hooggeleerde academische medewerkert drs. Onno Peilbaar

Bangkok – De rector van de Thammasat Universiteit, Dr. Somkid Lerdpaithoon, heeft gisteren aangekondigd dat op de universiteit volgend semester een nieuwe studierichting gekozen kan worden, het ‘nihilisme’.

"Snor scheren? Zinloos..." (F. Nietzsche)
“Snor scheren? Zinloos…”
(F. Nietzsche)

Het nihilisme is een stroming binnen de filosofie die het bestaan van waarde of betekenis ontkent. Ook is onder nihilisten een algemeen besef van zinloosheid in het algemeen en van de zinloosheid van een einddoel in het bijzonder. Met name Friedrich Nietzsche heeft zich jaren, in alle zinloosheid, met nihilisme beziggehouden.

Da Nonsense Times toog naar de universiteit en voelde de rector aan de tand.

DNT: Waarom Nihilisme op Thammasat?

Da rector: Waarom niet? Waarom wel? Wat denkt U met deze vraag te bereiken?

DNT: Laten we de vraag anders stellen. Heeft zo’n studierichting zin? Is het waardevol?

Da rector: Neen, absoluut niet en dat is de schoonheid van deze richting. Wanneer een studiekeuze voor Nihilisme ook maar enige zin zou hebben, dan zou de hele studierichting haar doel voorbij schieten. Dat zou de doodsteek betekenen voor het nihilisme.

DNT: Hoeveel studenten zullen zich aanmelden voor deze studierichting, denkt U?

Da rector: Nul. Zero. We zouden ons doodschrikken wanneer er ineens studenten op de stoep zouden staan die zich zouden willen inschrijven. Die zouden de nutteloosheid en waardeloosheid van de studierichting niet begrijpen en dus ook het nihilisme nooit kunnen doorgronden. Die zijn we liever kwijt dan rijk.

DNT: Dank U voor dit nutteloze gesprek…

Da rector: Geen dank, U bent een snelle leerling…


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Antonin, lachen is zinloos. Het dient geen enkel doel. Laat je niet gek maken…

  2. Ik heb hier hartelijk om moeten lachen. En dat is goed voor een mens, heb ik me laten vertellen. Zou het Nihilisme dan toch zijn nut hebben?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.