Nieuws uit Nederland brengt sprankje hoop voor Johan en Tukta van Laarhoven


Hans Geleijnse, Brief, Johan van Laarhoven
Foto Rolling Stoned

De rechter-commissaris in Den Haag wil Johan en Tukta van Laarhoven horen als getuigen in een civiele zaak die zij vorig jaar zelf hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. Frans van Laarhoven, broer van de in 2014 in Thailand gearresteerde voormalige coffeeshophouder, heeft dit tegenover Trefpunt Thailand bevestigd. De nieuwe ontwikkeling was gemeld door De Volkskrant en overgenomen door Omroep Brabant.

De getuigenverhoren in deze zaak leverden vorig jaar op dat justitie, en in het bijzonder het Openbaar Ministerie in Breda, bij de Thaise autoriteiten hebben aangedrongen op arrestatie van Johan en Tukta. Zij werden vervolgens tot effectief 20 en 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter achtte hen schuldig aan het witwassen van ‘drugsgeld’. Daarbij werd geen rekening gehouden met het feit dat Van Laarhoven zijn vermogen had verdiend met legale verkoop van cannabis in de coffeeshops van zijn bedrijf The Grass Company.

Van Laarhoven startte een civiele procedure tegen de staat, omdat het volgens hem aan het Openbaar Ministerie in Nederland te danken is dat de Thaise autoriteiten een onderzoek naar hem startten. In deze civiele zaak moet Van Laarhoven nu zelf in Nederland getuigen. Nederland moet daarom aan de Thaise autoriteiten om medewerking vragen, vindt de rechter-commissaris.

Of Van Laarhoven en zijn vrouw, die een straf van 9 jaar moet uitzitten, ook echt naar Nederland komen, dat ligt aan Thailand. “Het is afwachten of ze Van Laarhoven op het vliegtuig hierheen zetten”, zegt advocaat Gerard Spong tegen de Volkskrant. Omdat Thailand tot dusver weigerde mee te werken aan welk verhoor dan ook, gelooft de landsadvocaat overigens niet dat er toestemming zal komen.

Frans van Laarhoven heeft niettemin hoop op positieve ontwikkelingen. ”Natuurlijk hebben we hulp van de Thaise autoriteiten nodig”, zegt hij. ”Maar die hebben in 2016 al schriftelijk aangegeven dat Johan mocht worden gehoord als getuige, maar niet als verdachte in een Nederlandse strafzaak tegen hem”.  Volgens Frans van Laarhoven had het Openbaar Ministerie de toezegging van Thaise kant niet zo meegedeeld aan de Rechter-Commissaris. Overgebracht aan de rechtbank was slechts dat de Thaise autoriteiten niet mee wilden werken.

Volgens Frans van Laarhoven dient de Nederlandse overheid nu overleg te openen met de Thaise autoriteiten over wanneer en op welke condities Johan en Tukta van Laarhoven voor het getuigenverhoor naar Nederland kunnen afreizen.

Bronnen: eigen nieuwsgaring, Volkskrant, Omroep Brabant

Morgen, zondag 26 maart, op deze site te verwachten: De Gevangenis. Een ontmoeting met Johan van Laarhoven. Auteur: Hans Geleijnse.

 

 


Redactie
Over Redactie 633 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Ik zou zo zeggen laat de regering maar een zak met geld meebrengen om de vrijlaten van Johan en Tulka te bewerkstelligen. Maar goed dat is mijn insteek.
    Laat geen weg onbewandeld om hun vrij te krijgen. Waar dat geld ook heen moet !
    SMEER-geld, da’s geld om dingen te faciliteren. Daar is niks mis mee, zeker niet na de smeerboel veroorzaakt door de Nederlandse authoriteiten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.