Nieuwe toeristenbelasting voor noodfonds toeristensector

Het Thaise Ministerie van Toerisme en Sport verwacht dat de geplande nieuwe toeristenbelasting van 300 baht die dit jaar van buitenlandse bezoekers  geïnd gaat worden, gebruikt zal worden voor een fonds om de zwaargehavende toeristenindustrie er weer bovenop te helpen.

De Minister van Toerisme en Sport, Phiphat Ratchakitprakarn, gaf te kennen dat het fonds van vitaal belang is voor de Thaise toeristensector omdat het exploitanten toegang geeft tot noodzakelijke financiële steun ten tijde van deze grootschalige crisis.

Minister van toerisme en sport
Phiphat Ratchakitprakarn, de minister van toerisme en sport

Zodra de commissie voor nationaal toerismebeleid groen licht heeft gegeven voor het innen van de toeristenbelasting zal hij in samenwerking met het Ministerie van Financiën in februari het Centrum voor Administratie van Economische Situaties (CESA) vragen het plan goed te keuren. 

Het idee is nu om 34 baht van de belasting te gebruiken voor het opzetten van een verzekeringsfonds voor buitenlandse bezoekers en de rest te gebruiken in het toerismefonds voor onderhoud en steun aan de toeristische sector.  “Het geld zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor toiletten of rolstoelhellingen in nationale parken of archeologische vindplaatsen”, aldus Phiphat.

Toeristische trekpleister
Khao Sok national park

‘De ontwikkeling van toeristische infrastructuur is in overeenstemming met het vijfjarenplan van de regering om de bio, circulaire en groene (BCG) economie te promoten, waar toerisme en de creatieve economie onderdeel van zijn’, zo zei hij.

Phiphat gaf ook te kennen een advies op te volgen, dat voor toeristische attracties aan expats dezelfde toegangsprijzen wil rekenen als de lokale bevolking. Het 2-prijzen systeem is sinds lange tijd standaard in Thailand, toeristen en westerlingen betalen een hogere prijs voor bijvoorbeeld nationale parken of historische locaties dan de lokale bevolking. Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu heeft vorig jaar aangegeven dat hierin verandering gaat komen, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. 

toeristen belasting dubbel prijssysteemPhipat zei tevens te verwachten dat het doel van 100-150 miljoen binnenlandse reizen en 5-10 miljoen buitenlandse aankomsten voor 2021 nog altijd haalbaar is. Hoewel de heropleving van de pandemie waarschijnlijk gedurende de eerste maanden van dit jaar toeristische activiteiten tot stilstand zal brengen. 

Door de diverse vaccinatieprogramma’s tegen Covid is er gerede kans om de toeristenmarkt nieuw leven in te blazen met ingeënte reizigers die kunnen worden vrijgesteld van quarantaine.

covid vaccinHij zei ook dat het land er rekening mee moet houden dat het vaccin niet 100% effectief is en waarschijnlijk ook niet zonder bijwerkingen. Vooral bij ouderen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ernstige allergische reacties optreden. 

Aangezien de distributie van vaccins in Thailand in februari van start gaat, dringt het Thaise Bureau van Sport erop aan om na het inenten van de risicogroepen, Thaise atleten en hun ondersteuning, als 2de groep te laten vaccineren. Voorbereidingen en training voor deelname aan internationale sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Tokio in juli zijn in volle gang. Het valt nog te bezien of deze evenementen daadwerkelijk doorgaan. 

Ook op Trefpunt Azië: Thailand. Boeddhisme Toerisme: nieuw woord in de reisindustrie

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*