Nieuwe Thaise monarch Zijne Majesteit Koning Maha Vajiralongkorn Badinthorn Theppayawarangko, Rama X

Redactie, Monarch, Rama X
Rama X, hier als kroonprins koningin Sirikit en de koninklijke familie

‘Lang leve de Koning’ riepen vanmorgen om 11.20 de leden van de Nationale Wetgevende Assemblee, oftewel het door de militaire junta benoemde parlement.

Daarmee had Thailand een nieuwe koning, Rama X van de Chakri dynastie, voorheen kroonprins Maha Vajiralongkorn. De plechtigheid in het junta-parlement maakt een einde aan een periode van bijna twee maanden interregnum. Op 13 oktober ging de Thaise natie in diepe rouw door het overlijden van Rama IX, Zijne Majesteit koning Bhumibol, tot op dat moment de langst regerende monarch ter wereld. Koning Bhumibol werd door de grote meerderheid van de Thais vereerd als vader des vaderlands.

De 64-jarige nieuwe koning werd in 1972 door zijn vader uitgeroepen als kroonprins. Zijn volledige naam in de oud-boeddhistische taal Pali is nu Maha Vajiralongkorn Badinthorn Theppayawarangko, hetgeen letterlijk vertaald betekent ‘Heer van de Bliksem, Afstammeling in Vlees en Bloed van de God Indra, Grootmeester van alle Engelen’.

De proclamatie vond plaats om 11.20 dinsdagmorgen Thaise tijd, nadat NLA-voorzitter Pornpetch Wichitcholch een toespraak tot de Assemblee afsloot met de woorden ‘Ik vraag u op te staan en de nieuwe koning te prijzen’.

Er moet nog een formaliteit plaatsvinden voordat Rama X officieel de troon bestijgt: de Assemblee-voorzitter moet hem persoonlijk daartoe uitnodigen. Dat kan later vandaag of woensdag gebeuren. De eerste stap vandaag, de bevestiging van de komende troonsbestijging, door de NLA, werd gedaan nadat de parlementsvoorzitter op de hoogte was gebracht van het kabinetsbesluit over de troonsopvolging door de kroonprins.

De NLA-procedure was in de weergave van de Bangkok Post in lijn met sectie 23 van de buiten werking gestelde grondwet van 2007. Alleen het hoofdstuk over de monarch in deze constitutie bleef van kracht. Die paragraaf stelt dat wanneer de koning zijn opvolger voor de troon heeft aangewezen, het kabinet de NLA op de hoogte brengt. De Assemblee-voorzitter nodigt vervolgens de troonopvolger uit om de troon te bestijgen en roept hem uit tot koning.

De langdurige koningloze periode sinds het overlijden van koning Bhumibol gaf aanleiding tot veel gespeculeer in de media. De kroonprins g niet onmiddellijk zijn vader op te volgen, omdat hij eerst een periode van rouw voor zijn vader wilde afsluiten.  Hij brak daarmee de traditie van ‘de Koning is dood, lang leve de koning’. Dat is nu gebeurd, precies op tijd, want op 5 december zal de nieuwe monarch het staatsceremonieel leiden gewijd aan de verjaardag van de overleden koning, tevens nationale feestdag en vaderdag.

De nieuwe koning zal de harten van de Thai moeten veroveren. Zijn levensstijl als kroonprins bracht hem publiciteit in de schandaalpagina’s van buitenlandse media. Het militaire bewind heeft laten weten dat de vigerende wetgeving op majesteitsschennis zeer streng zal worden toegepast. Kritiek of belediging van de vorst of diens familie kan worden bestraft met 15 jaar gevangenis, in sommige gevallen zelfs meer. Het Thaise bewind is er in binnen- en buitenland van beschuldigd deze wetgeving te gebruiken om opposanten achter de tralies te brengen.

De ceremoniële troonsbestijging van Rama X vindt pas plaats na de crematie van zijn vader. Daarvoor is nog geen datum vastgesteld, maar verwacht mag worden dat dit volgend jaar oktober gebeurt na afsluiting van de officiële rouwperiode voor overheidsdiensten.

Bron: Khaosod English, internationale persbureaus

 

Meer weten?

Wie is Thailands nieuwe koning (Khaosod English)

 

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Jammer dat we zo weinig weten. Zo heeft hij een optrekje in Duitsland waar hij regelmatig was, had hij dan een Duitse verblijfsvergunning? Kwam hij op een visum kort verblijf? Spreekt hij Duits of andere vreemde talen? Wat heeft hij opgestoken van Duitsland? Wat zou hij vanuit Europa over/mee willen nemen of wat juist nimmer nooit niet?

    • Net zoals vroeger onder de gezworen kameraden die allemaal gelijk waren heb je ook nu mensen die net iets meer gelijk zijn…..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.