Nieuwe Auteurs voor Trefpunt Thailand


Bericht van de redactie

 

Trefpunt Thailand presenteert met vreugde en trots twee nieuwe auteurs.

En met een verzuchting. Eindelijk, eindelijk wordt een bres geslagen in de mannelijke hegemonie op onze site. Femmy Fijten, over wie al op Trefpunt Thailand is gepubliceerd, is onmiskenbaar een vrouw. En omdat we een dame met liefde vóór laten gaan presenteren wij haar als eerste. Elders op de site vinden jullie haar eerste verhaal, een met subtiele maar krachtige pennenstreken beschreven “date” in een Spaans klooster. Wij zijn er zeker van dat deze kennismaking met Femmy en haar werk veel lezers en bezoekers van Trefpunt Thailand zal bevallen.

Femmy Fijten

Femmy Fijten

Femmy (Lagerwaard) Fijten werd geboren in Schiedam, groeide op in Den Haag en studeerde biologie in Leiden. Tegenwoordig woont en werkt ze in Arnhem.

In 2010 heeft ze van het levensverhaal van haar oom een roman gemaakt. Dat is Terug naar Bandung geworden. Ze heeft daarvoor een reis naar Indonesië gemaakt en heeft zich verdiept in de geschiedenis. De Arnhemse uitgeverij Nieuwe Druk heeft het boek in 2013 gepubliceerd. Haar tweede roman is een logisch vervolg op haar eerste: Vaarwel Soerabaja is uitgekomen in oktober 2015. Het verhaal speelt zich weer in Nederlands-Indië af.

Daarnaast schrijft Fijten korte verhalen. In maart 2013 is de Verhalenbundel Niets is wat het lijkt uitgekomen bij Fenisko, waarvoor een van haar korte verhalen is geselecteerd, nl Maxima cum laude. In december 2013 is de verhalenbundel Lezen en laven uitgekomen, een selectie van Ton van Eck en Femmy Fijten, weer bij Nieuwe Druk met daarin haar verhaal Ocean Spirit.

In september ziet de verhalenbundel Arnhem met een scheve blik het levenslicht, eveneens een selectie van Ton van Eck en Femmy Fijten, weer bij Nieuwe Druk met daarin twee verhalen van haar hand. Wrange vruchten I en II.

 

Onze tweede nieuwkomer is voor veel Trefpunt-bezoekers een bekende. Lode Engelen leverde als fotograaf prachtige en als Toptreffer uitgeroepen platen. Recentelijk leverde hij zijn eerste fotoreportage in: een verhaal over het onwrikbare geloof in de geestenwereld van de bevolking in Noord-Thailand, de streek waar Lode met zijn Thaise echtgenote woont. Zijn debuutoptreden was in ‘kijkcijfers’ een groot succes. Een aansporing voor Lode en ons op de ingeslagen weg voort te gaan. Vandaag opnieuw een prachtige fotorepo over het aanroepen van de geesten met bijstand van monniken in een Noord-Thais dorpje.

Lode EngelenLode

 

Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België), één uit een arbeidersgezin met zeven kinderen. Geld om door te leren was er niet, Lode moest mee de kost verdienen, ging op zijn veertiende werken. Hij beschikt echter over veel doorzettingsvermogen en een heldere kop.

Lode begon als  reparateur van medische apparatuur. Met cursussen en zelfstudie ontwikkelde hij zich tot specialist in electrocardiografische en röntgenapparatuur. Lode hield gelijke tred met het voortschrijden van de techniek. Bij zijn pensionering was hij specialist in digitale medische apparatuur en software schrijven voor het correct in beeld brengen en in databanken opslaan van bijv. scans en xrays.

Lode heeft uit zijn eerste huwelijk een dochter en twee zoons. Zijn grote trots: de dochter doet het goed in het bedrijfsleven en zijn zonen zijn resp. bioloog/milieustudies en (in Delft afgestudeerd) ingenieur, met thans een eigen bedrijfje in Nederland waar Gps-apparatuur voor satellieten wordt ontwikkeld. Lode zorgde na zijn scheiding vijf jaar lang als single father voor zijn drie kinderen.

Via internetdating leerde hij zijn huidige partner kennen, Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. Zij, antropologe, kwam in 2000 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2002 is het tweetal naar Thailand afgereisd. Na wat omzwervingen in het Noorden kochten zij een stuk grond in Sansaikom (Saraphi) en bouwden er een huis.

Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van ‘gewone mensen’ en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.

 

 

Wij wensen jullie beiden veel plezier aan en schrijven voor Trefpunt Thailand.

 

 

 

 


Redactie
Over Redactie 637 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.