Nieuwe ambassadeur ziet geen verzoening

KarelHartogh2
andere accenten dan voorganger

Door Henry in ’t Zandt

Thailand is vooral bezig met zichzelf, economisch gaat het slecht en de politieke situatie heeft een negatieve invloed op het land. Ik zie geen verzoening’. Dat zegt Karel Hartogh, de nieuwe ambassadeur in Bangkok deze week in een uitgebreid interview in NVT Magazine De Tegel, het kwartaalblad van de Nederlandse Vereniging in Thailand. ‘De politieke situatie stabiliseert niet. Je moet je politieke tegenstanders de hand reiken, dan verzoen je, dan herstel je de rechtsstaat. Ik praat veel met Thai, ik heb hier een goed netwerk. Uiteraard doen ze niet zonder meer wat jij zegt, maar je hoopt dat het iets in werking zet. Hopelijk komen er snel verkiezingen en wordt de democratie en rechtsstaat hersteld’.

Van een rustige start in Thailand was geen sprake door het drama van de bomaanslag bij de Erawan schrijn.  ‘Ik was net thuis, ik kon zien dat het zou gaan onweren, maar toen ik de klap hoorde wist ik meteen wat het was. Ik was ooit in de buurt toen de ETA in Den Haag een aanslag pleegde. Dat geluid vergeet ik nooit meer. Opvallend genoeg bleef het eerst een minuut of tien rustig, pas toen hoorde ik de sirenes en werd ik gebeld. Dan treedt het noodscenario in werking. We gaan ziekenhuizen en politie bellen om informatie te verzamelen over mogelijke Nederlandse slachtoffers’. Iets later vult hij aan: ‘We hoorden al vrij snel dat niets wees op Nederlandse slachtoffers. Niettemin zijn we de hele nacht bezig geweest met verontruste familieleden in Nederland. Meer dan honderd mensen hebben de eerste uren contact met ons gezocht omdat ze hun naasten niet konden bereiken’.

Bangkok is de eerste post voor Hartogh als ambassadeur. Recentelijk was hij directeur Azië en Oceanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat gaat hij anders doen dan zijn voorganger Joan Boer? ‘Ik ga iets andere accenten leggen. Ik zie nog onbenut potentieel in Thailand op economisch terrein en er komen meer kansen om zaken te doen met Cambodja. Maar ik wil ook veel energie steken in andere onderwerpen. De bestrijding van mensenhandel en kindermisbruik, bijvoorbeeld’.

Redactie
Over Redactie 565 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.