Nieuwste Economische model uit Bangkok:

Antonin Cee, Economisch Model, Pekinees


De Siamese Parasiet en het Pekineesje

In Thai Rath, een van de belangrijksteThaistalige kranten kwam onlangs een nieuwe economische theorie uit de Thaise hoofdstad ter sprake. Deze nieuwe en verbluffend originele theorie was volgens het artikel gelanceerd door de ondersecretaris van de Thaise schatkist.

Het artikel begon met een citaat van regeringsleider Prayuth uit zijn wekelijkse TV programma: Breng geluk terug naar de mensen.  “De Raad voor Vrede en Orde zal doorgaan met het handhaven van de vrede en orde ongeacht de uitkomst van het referendum over de nieuwe grondwet.

Volgens Thai Rath kan er echter niet gewacht worden op een nieuwe regering, aangezien niemand weet wanneer die zal aantreden. Ondertussen moeten er vele problemen worden opgelost, zo schreef hij. Als voorbeelden haalde hij aan de slechte economie, de moeilijke situatie in de landbouwsector, hervormingen in het onderwijs en het vinden van een oplossing voor de ongelijkheid en verdeeldheid in het land.

 Uit recente opiniepeilingen blijkt dat de meeste mensen armoedebestrijding primair stellen, gevolgd door het terugdringen van corruptie en hervorming van het onderwijssysteem.

 Machtsmisbruik van hooggeplaatste ambtenaren met het doel snel te stijgen op de sociale ladder is volgens de Universiteit van de Thaise kamer van Koophandel (UTCC) één van de grootste problemen in het land.

In het Thai Rath-artikel werd ook aandacht gegeven aan een rapport van de Thaise Nationale Bank. Daarin wordt gesteld dat directe buitenlandse investeringen de afgelopen 6 maanden met 90 procent terugliepen, van 4,2 miljard dollar naar een magere 347 miljoen.

 Als oorzaak hiervoor werd genoemd de onzekerheid in de Thaise politieke arena, de slechte wereldeconomie en de moeite die het Thaise industriële apparaat heeft om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Buitenlandse investeringen waren voor tientallen jaren de drijvende motor achter de economische groei in Thailand.

Onlangs kwam het militaire bewind met een nieuwe economisch plan dat 4.0 werd gedoopt. Lokaal zijn hieraan hooggespannen verwachtingen verbonden. Een groep onderzoekers van het Technology Institute in New Yersey liet recentelijk echter weten van deze nieuwe aanpak weinig te verwachten .

Misschien was dat het wel dat de Ondersecretaris van de Schatkist aanzette tot een nieuwe suggestie. ”Naast het versterken van de politieke structuur en de hervorming van het onderwijs, moeten we ons binden aan de meesters van de nieuwe economische orde en dat is China”, zo wordt hij geciteerd in Thai Rath. Om te verduidelijken wat hij daar precies mee bedoelde, kwam hij op de proppen met een prachtige metafoor.
“We moeten China zien als Pekingees hondje. En Thailand moet leren zich om te vormen tot een Siamese vlo en op zijn rug springen om zijn heerlijke bloed op te zuigen.”

De schrijver van het Thai Rath-artikel had over deze nieuwe aanpak zo zijn eigen ideeën. “Geen mens heeft ooit van een dergelijke economische theorie gehoord.”, zo schreef hij met een ironische krul in zijn mondhoeken.  “Maar het is niet uitgesloten dat het te verwezenlijken is, als we bereid zijn te transformeren tot een Siamese vlo en het bloed van andere mensen willen drinken. Het zou zelfs tot andere landen kunnen worden uitgebreid.”

“Het is echter de vraag”, zo voegde hij er aan toe, “hoe lang een meerderheid van de Thais iets dergelijks met goed fatsoen zou kunnen doen”.

Antonin Cee
Over Antonin Cee 165 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

4 Comments

 1. Die biologische metafoor over de gewenste economische banden tussen Thailand en China, de Siamese vlo en het Pekingese hondje, is ongetwijfeld afkomstig uit het westen.
  De economische banden tussen Nederlands-Indië en Nederland werden vaak omschreven als volgt: ‘Indië is het trekpaard van de Nederlandse economie’, ‘de melkkoe wier uiers zorgvuldig moeten worden uitgeknepen’, ‘de kip die de gouden eieren legt’. ‘Indië verloren, rampspoed geboren’ was de kreet na de oorlog. Dat was de reden dat Nederland in 1947 de zogenaamde ‘politionele acties’ ondernam: de winsten van de plantages, die door Indonesiërs bezet waren, moesten weer naar Nederland vloeien. Deze Nederlandse metaforen werden destijds heel serieus genomen maar gelukkig werd de ‘vlo’ metafoor meteen belachelijk gemaakt.

  • Volgens mij Tino kwam dit bericht niet uit het Bataviaasch Nieuwsblad maar uit Thai Rath. Ik durf er ook wel drie kratjes Chiang op te zetten dat de naam van de bedenker van de Vlooientheorie niet Jan Pieterszoon Coen is.

   • Nooit gehoord van ironie, Hans?
    En trouwens: kun je nog even de bron vermelden van het verhaal in de Thai Rath? Ik zocht ernaar maar kon het niet vinden. Een datum is voldoende.

    • Dacht ik toch een ironisch antwoord te hebben gegeven….. Mijn Thais is te goed om het ook al ironische bericht in Thai Rath op datum te kunnen traceren. Maar dat gaat goed komen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.