Cambodja. Waarom er niemand overleed aan COVID 19


 

In Cambodja overleed er tot nu toe niemand aan COVID-19. Officieel zijn er rond de 120 geïnfecteerden en is er geen enkel dodelijk slachtoffer gevallen. Cambodja is een arm land. Hoe is dit dan te verklaren? In een Facebook bericht kwam Alfons van der Kraan met een antwoord. Hier volgt de integrale tekst van zijn bericht.

Hoe kunnen de cijfers worden verklaard?

In Cambodja waar ik de afgelopen jaren gewoond heb, lijkt het erop dat situatie rond het coronavirus goed onder controle is. Officieel zijn er 120 geïnfecteerden terwijl er niemand aan is overleden. Aangezien Cambodja nog steeds een arm land is, hoe kunnen deze cijfers dan worden verklaard? Ik denk dat er verschillende redenen voor zijn.

Op de eerste plaats reageerde de regering van Hun Sen tijdig op het uitbreken van COVID-19. Al in januari, toen het duidelijk werd dat China te maken had met een serieuze uitbraak van een gevaarlijk en dodelijk virus, sloot de Cambodjaanse regering haar grenzen met Thailand en Vietnam. Tegelijkertijd werd er door China de nodige assistentie verleend.

Het land zond doctoren en medische experts om de Cambodjaanse regering bij te staan en stuurde een grote hoeveelheid uitrustingen voor persoonlijke bescherming en medische apparatuur. Om maar een voorbeeld te geven, er was in Cambodja nooit een tekort aan mondkapjes, die voor een bedrag van 25 cent overal te koop waren en zijn.

Tegelijkertijd startte de regering een voorlichtingscampagne, die kennelijk zijn vruchten afwierp. Scholen, sporthallen, zwembaden en andere sociale gelegenheden werden gesloten. In tegenstelling tot bepaalde andere landen was er echter nooit een lock down. De bevolking kan zich nog altijd vrijelijk bewegen, te voet, per brommer of per auto en restaurants en koffietenten bleven open.

Desalniettemin (en dat komt enigszins als een verrassing) heeft het er alles van weg dat de bevolking zich terdege bewust is van het gevaar van het virus. Zowat iedereen draagt buitenshuis een mondkapje. Bij de ingang van supermarkten wordt de lichaamstemperatuur opgenomen en desinfecteren de klanten hun handen. Al deze factoren hebben een bijdrage geleverd om het virus onder controle te houden.

Maar er is nog een andere factor, die tot nu toe weinig aandacht kreeg en kan verklaren waarom er niemand aan COVID-19 overleed. De bevolking van Cambodja bestaat grotendeels uit kinderen en jongeren. Als gevolg van de verwoestende burgeroorlog en de oorlog die erop volgde (1965-1998) zijn er heel weinig oude mensen. En dat is voor dit virus de gevaarlijke leeftijdsgroep.

Slechts 4,6 procent van de 17 miljoen Cambodjanen is 65 jaar of ouder, In Italië is dat 22 procent (bevolking 62 miljoen) in Spanje 18,5 procent (bevolking 50 miljoen) en in Nederland 20 procent (bevolking 17 miljoen.  Als het inderdaad waar is dat het virus minder gevaarlijk is voor landen met een jonge bevolking, zou het voor er voor ontwikkelingslanden wel eens een stuk rooskleurig uit kunnen zien dan veelal wordt beweerd.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Alfons van der Kraan
Over Alfons van der Kraan 2 Artikelen
Alfons van der Kraan werd geboren in Nederland. Hij kreeg zijn onderwijs daar en later in Canada en Australië. Na specialisatie in de in de economische geschiedenis van Zuidoost Azië werd hij docent aan de Australische Nationale Universiteit van Canberra, de Murdoch University in Perth, en meer recent aan de Universiteit van New England in Armidale. Hij heeft veel gepubliceerd over de economische geschiedenis van Indonesië, in het bijzonder van Bali en Lombok en van Thailand en Cambodja.

1 Comment

  1. Een goede en slimme bijdrage van China, want heel Sihanoukville is overgenomen door Chinezen.Die Chinezen zijn toch veel slimmer dan wij denken, en zijn al lang de grote kapitalisten in de wereld , en lachen Amerika uit met hun giga begrotings tekort.Ze hebben alle troeven in handen in Azie en op de wereld markt, en hebben half Afrika in hun macht.Sterker nog de westerse wereld is teveel afhankelijk van die slime Chinezen, en vooral de medicijn maffia is bijna volledig i handen van China. Hoe dom ben je dan om daar niet op in te spelen pfff

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*