The never ending story of Tachai island

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserve

Er gingen te veel toeristen naar dit Thaise eiland. Nu is het met verlof

 

De Correspondent, Massatoerisme, Slagveld
Koh Tachai – uitgeput boven, slagveld onder water

“Op het eerste gezicht lig ik er nog altijd drink-met-je-billen-bloot-melk-uit-een-kokosnoot-goed bij. Een vervuilde zoetwaterbron of weggekapte mangrove is te camoufleren. Maar onder water is het een visueel slagveld. De ondiepe riffen zijn dood, verder in zee is mijn koraal verbleekt.”

Tot je spreekt het eiland Koh Tachai. Een Thais natuurreservaat, een van de Siliman-eilanden in de Andaman Zee. Ooit door binnen- en buitenlandse filialen van TAT. de Thaise VVV, uitgeroepen tot droomeiland, onbewoond paradijs. Gaat dat zien, gaat dat zien!

De Correspondent, Massatoerisme, Koh Tachai, SlagveldNou, dat deden ze dus, de toeristen. Over de ecologische ramp die volgde gaat dit verhaal van De Correspondent. Saray Haaij, gastschrijfster, kroop in de huid van Tachai: een drama van menselijke kortzichtigheid, vernielzucht en teloorgang van de natuur.

Gelukkig grepen de Thaise autoriteiten deze zomer  in. Koh Tachai werd tot no-go island verklaard. Het bericht met pontificaal bordje verboden toegang haalde de wereldpers. De natuur moet gelegenheid krijgen zich te herstellen, verklaarde de minister voor natuurparken plechtig in mei.

De Correspondent, Massatoerisme, Koh Tachai, SlagveldJammer, klonk het uit de toeristische propagandamachine, ‘maar gelukkig zijn er in Thailand nog genoeg andere ‘bounty eilanden’. Maar natuurlijk….

Na vijf maanden vond men het welletjes. De natuur hd genoeg rust gekregen, kom maar weer kijken, lieve toerist.  Het verhaal van Koh Tachai krijgt nooit een eind.

 

Aanklikken: https://decorrespondent.nl/5609/er-gingen-te-veel-toeristen-naar-dit-thaise-eiland-nu-is-het-met-verlof/220568927381-5f13ed99

 

Over de schrijfster: Sarah Haaij (1985) studeerde Internationale Betrekkingen en sarahaaijschrijft als freelance journalist voor onder andere Vice Versa en Trouw. Haar verhalen gaan over duurzaamheid, conflict en internationale samenwerking.

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserve

 

 

 

Foto’s op deze site van http://similan-islands.com/koh-tachai/