Net sluit rond drugskartel, topman opgepakt in Bangkok

Een tweede topman van het Sam Gor drugskartel is in Bangkok aangehouden, zo maakte de Thaise narcotica brigade bekend. De arrestatie vond plaats in oktober vorig jaar, maar het nieuws kwam pas dit weekend naar buiten. De arrestatie van Lee Chung Chak ging vooraf aan die van Tse Chi Lop. Die laatste werd vorige maand aangehouden op verzoek van de Australische politie toen hij op Schiphol wilde overstappen op een vlucht naar Canada.

topman
Lee Chung Chak

Lee, een voormalige celmaat van Tse, wordt er van verdacht leiding te hebben gegeven aan het misdaad syndicaat. Hij zou al ruim 4 decennia betrokken zijn bij de smokkel en productie van drugs. De twee arrestaties zijn het resultaat van jarenlang onderzoek door de Australische Federale Politie (AFP). De ze twee aanhoudingen zijn een gevoelige klap voor het misdaad syndicaat.

topman
Papaverplant, de basis voor heroïne productie.

Het Sam Gor drugskartel, ook wel bekend als The Company, zou een jaarlijkse omzet van meer dan 70 miljard hebben. Het kartel handelt in  heroïne en methamfetamine, ook wel bekend als Crystal Meth. Het kartel heeft naar verluidt banden op hoog niveau met regeringen in de hele Aziatische regio. Ook zou het geïnvesteerd hebben in grote projecten in infrastructuur zoals het Belt and Road programma van de Chinese Communistische Partij. Een enorm economisch project dat tot doel heeft handels- en transportverbindingen te bouwen van Oost-Azië naar Europa.

Lee, 65, is naar verluidt se topman van de 14 K Triade, een onderdeel van het Sam Gor kartel,  een van ’s werelds machtigste misdaadbendes. Hij is ook de vermeende rechterhand van  Tse Chi Lop, die de El Chapo van Azië wordt genoemd, verwijzend naar de beroemdste kartelbaas van Mexico.

topman
14K Triade

De 14 K Triade van Lee heeft zich onder zijn voorgangers al in de jaren 70 van de vorige eeuw gevestigd in Nederland en gebruikte het als overslagpunt voor heroïnehandel. De drugs, afkomstig uit de welbekende ‘Gouden Driehoek’ op de grens tussen Thailand, Myanmar en Laos, overspoelt vanuit Nederland de Europese markt. Lee zou ook voor het syndicaat drugslaboratoria in de Shan Staat in het noorden van Myanmar leiden. 

Lee zit gevangen in afwachting van uitlevering aan Australië. 

Ook op Trefpunt Azië: Drugsbaron El Chapo van Azië gearresteerd op Schiphol

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*