Geloof niet alles wat je leest: nepnieuws in Thailand

Nepnieuws

Geloof niet alles wat je leest. Van nepoogjes tot ‘Songkran geannuleerd’, echt uitziende verhalen kunnen zomaar vervalsingen zijn. Nepnieuws in Thailand: van creatief naar irritant. De junta probeert met een nieuwe wet daar verandering in te brengen en dit strafbaar te stellen.

Een paar voorbeelden van fakenieuws. De ultraconservatieve activist Suthep Thaugsuban stierf plotseling in mei volgens de website van ‘Khaosod TV Online’. Twee maanden later was volgens persbureau Matichorn een toerist verkracht en vermoord aan boord van een riviervlot in Kanchanaburi. En vorig jaar arresteerde de politie een vrouw voor de verkoop van yaba op het terrein voor het paleis van de koning, Sanam Luang genoemd, waar vele mensen rouwden over de dood van Zijne Majesteit koning Bhumibol, volgens de site Nalnar. Deze berichten werden gepubliceerd onder geloofwaardige domeinnamen met dezelfde lettertypen en indelingen van de nieuwssites die men probeerde na te bootsen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de stortvloed aan hoax-nieuwsverhalen door sites die zich voordoen als persbureaus zoals Khaosod, Matichon en Naewna.

Reputatie: nepnieuws

Het afgelopen jaar is er een explosie van nep-nieuwsverhalen op het web uitgestort. Het is een groot probleem voor Nepnieuwsechte sites, het vernietigt hun reputatie “, zegt een online persoonlijkheid bekend als Por Mor en werkzaam voor Spokedark, een populair nieuwsplatform op de sociale media. “Onlangs plaatste iemand in een Line-chatgroep een link naar een neppe Khaosod-website. Bezoekers van de chatgroep bleven Khaosod vervloeken voor het melden van nepnieuws, maar eigenlijk was het een valse site. ”

De hoax-sites delen een gemeenschappelijke tactiek: ze pakken belangrijke nieuwssites en plaatsen korte verhalen over actualiteiten of onderwerpen die zeker lezers trekken, zoals bizarre misdaadverhalen, compleet met grafische, misleidende foto’s. Ze verspreiden zich snel over sociale media, waar het delen van dergelijke items een tweede natuur is geworden voor gebruikers. Er zijn meer dan een dozijn variaties van Khaosod alleen al, zoals Khosaod (khosaod.com), Khosod (khosod.com), Khaosod-Online (khaosod-online.com) en Khaosod.Online (khaosod.online.com).

Carabao

In mei was op het ‘net’ een video te zien van een beroemdheid die een motorrijder sloeg en hem dwong neer te knielen voor zijn auto. Dat meldde een Khaosod-kloon (Khaosob) en dat de motorrijder de neef was van volksrocklegende Aed Carabao.

NepnieuwsHoax-verhalen begonnen de kop op te steken in december toen de comateuze toestand van een populaire tv-ster, Thrisadee, een nationale obsessie werd. Aangewakkerd door de minuut-tot-minuut rapportage van vele media. Een aantal nepsites kondigden haar dood aan. En als men op de link klikte gingen lezers direct naar pornosites. Een maand later verspreidde zich een artikel over een 15-jarige jongen die door een krokodil was opgegeten in Kanchanaburi. Het bevatte zelfs een overtuigende foto van wat leek op reddingswerkers die een menselijke arm uit de buik van een krokodil verwijderde. Maar het klopte niet.

Volgens Nattapong, marketingadviseur van Matichon Group, het moederbedrijf van Khaosod English, gaat het niet alleen over grapjassen maar ook over geld. Volgens hem plaatsen de site-makers er automatisch gegenereerde advertenties bij en wachten tot de klikken (en de inkomsten) binnenkomen. Het is moeilijk in te schatten hoeveel geld ze verdienen, zegt hij, omdat het afhankelijk is van het verkeersvolume en afspraken met specifieke netwerken. Volgens een rapport van het Thaise nieuwsagentschap in de Verenigde Staten betalen low-grade advertenties ongeveer een US-dollar voor elke 1000 klikken op een advertentie. Dat betekent dat een bescheiden succesvol hoaxverhaal 3.500 bath per dag kan opbrengen.

Aangifte

Khaosod, Matichon, Thairath en Naewna hebben een klacht bij de politie ingediend. Maar volgens Nattapong is er nog nooit iemand vervolgd. Therdsak Pintasai, advocaat van sanook.com, een populaire site, doet één keer per maand aangifte. “Ik ben meer geïrriteerd dan boos, om eerlijk te zijn,” zegt hij.

Het online plaatsen van valse informatie is een misdaad onder de Computer Crime Act. Maar zelfs de technische politie heeft niet de mogelijkheid om hoaxes bij de bron op te sporen en vraagt ​​zelfs Sanook om hulp, aldus de advocaat. Nattapong van Spokedark beaamt dat het bijna onmogelijk is vast te stellen wie er achter dergelijke operaties zit, maar hij gelooft dat de servers in het buitenland zijn. Sommigen gaan zo ver dat ze betalen voor ‘online-huursoldaten’ om hun sporen te verdoezelen.

Nepnieuws ThailandBenzine of water

Sommige mensen, walgend van de grafische inhoud of verkeerde informatie, richten hun woede op de echte persbureaus. Een trend die de geloofwaardigheid van nieuwszenders kan schaden, zo wordt gevreesd. Het enige antwoord is om lezers voor te lichten over het vinden van valse nieuwssites, zegt de Sanook-advocaat. “Het beïnvloedt goedgelovige mensen.”

Lezers vinden hun nieuws vaak via sociale media, waarvan ze alleen de koppen lezen, merkt Subhatra Bhumiprabhas, directeur van een watchdog-groep, op. “Het is de verantwoordelijkheid de consument om echt te lezen en voorzichtig te zijn voordat ze het geloven of delen. Veel hoax-nieuws is gemakkelijk te herkennen als je er zorgvuldig naar kijkt. Zo geloofden veel mensen dat Prayut had gezegd dat automobilisten maar water in hun tank moesten doen als de benzine te duur is.”

Bron: KhaoSod

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

1 Comment

  1. Nepnieuws is van alle tijden. De boeddhistische geschriften, de Bijbel en de Koran zijn de belangrijkste voorbeelden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*