Nepal. Eindelijk mag de vrouw ongesteld zijn

Nepal, waardig menstrueren, Erik Kuijpers

Naar waardig menstrueren: een kleine gemeenschap zet de eerste stap

Het wordt chhaupadi genoemd; een eeuwenoud hindoegebruik, een vorm van bijgeloof, dat zegt dat ongesteld zijn een vloek is. En mensen die een vloek bij zich dragen moet je uit je buurt houden. In Nepal betekent deze oude gewoonte dat vrouwen gedurende hun periode van ongesteld zijn worden verbannen naar een aftands varkenskot.

‘Ongesteld? Dan ben je vies. Bah!’

Veertien dagen opsluiting; ze mag de hut niet uit. De jongste kinderen gaan mee. Ze mag niemand aanraken, laat staan voedsel bereiden, en krijgt geen vlees of melk als voeding. Ze mag niet naar school of naar de tempel. Het komt ook voor dat ze in die hut wordt verkracht.

Daar zijn vrouwen gestorven aan de gevolgen van kou en slangenbeten. In 2019 sterft een 17 jaar oud meisje omdat ze in een kot zonder ramen een vuurtje stookt. Een moeder en twee jonge kinderen sterven in vergelijkbare omstandigheden.

Dit leidt tot commotie in het land en een parlementair onderzoek. Want het waardig menstrueren is een recht in Nepal; alleen wordt dat niet erkend en niet nageleefd in de traditioneel levende periferie van het land.

Het district Bungal grijpt nu in

In het westen van Nepal hebben hulporganisaties samen met het stadsbestuur de regio Bungal nu zo ver gekregen dat alle hutten zijn verdwenen zodat de vrouwen toegang hebben tot waardig menstrueren. Meer dan tien jaar is er actie gevoerd middels voorlichting, straattheater en de oprichting van actiegroepen voor vrouwen en dat heeft uiteindelijk succes gehad.

De burgemeester, de heer Bista: ‘Heel eenvoudig, we hebben jarenlang de vrouwen verteld dat ze zelf beslissen of ze naar die hut gaan of niet. Het is niet zo dat vrouwen bezit zijn van mannen en door hen gecontroleerd en mishandeld kunnen worden.’

Daarmee is Nepal een stukje vrouwvriendelijker geworden nu ongesteld zijn normaal wordt gevonden al zal het hier en daar nog lang, heel lang duren.

Bron:

The Telegraph; https://tinyurl.com/y2fgmcf7

Meer lezen?

Menstruatie is niet meer zondig; https://www.trefpuntazie.com/ongesteld-nepal-menstruatie-erikkuijpers/

De Nepalese vrouw pikt het niet meer; https://www.trefpuntazie.com/nepal-menstruatie-chhaupadi-bevalling/

Foto’s en prenten

Chhaupadi-hut in Nepal (bewerkte foto); photo thanks to the organisation Restless Development. Link: http://tinyurl.com/y3rq9g5b

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland