Nepal. Van corruptie verdachte minister omgekomen bij helikoptercrash

Redactie, Reactie, Helicoptrcrash, Himalaya, Minister
Helicopterdrama in Himalaya

In oost-Nepal is de helikopter neergestort, waarin de  Nepalese minister van toerisme Rabindra Adhikari een inspectietocht maakte. Hijzelf en de zes andere inzittenden, onder wie ook de piloot, lieten daarbij het leven.

Rabindra Prasad Adhikari (49)  voormalig studentenleider en lid van het Centrale Comité van de regerende Communistische Partij, was sinds maart vorig jaar minister van cultuur, toerisme en burgerluchtvaart.

Reactie, Helicoptrcrash, Himalaya, Minister
Minister Rabindra Adhikari

Volgens een rapport van een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan corrupte bij de aankoop van vliegtuigen voor de Nationale luchtvaartmaatschappij Nepal Airlines. Hij stierf voordat er een bindende uitspraak werd gedaan wegens misbruik van functie.

Onder de slachtoffers was ook de prominente Nepalese zakenman Ang Tshiring Sherpa, die zich vooral profileerde in de reisindustrie en burgerluchtvaart. De helikopter waarin het gezelschap reisde, behoorde toe aan Air Dynasty Heli Service, een van de oudste helikopterreddingbedrijven, in 1993 opgezet door Ang Tshiring. Hij was tevens de oprichter van Tara Air en Yeti Airlines die het grootste netwerk hebben van alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen.

Meer drama in de Himalaya

Nepal kende een eerder drama, waarbij van de bekwaamheid van helikopterpiloten het uiterste werd gevergd. Tijdens een tragische beklimming in 1996 waarbij zes bergbeklimmers omkwamen en acht anderen vastzaten tijdens een storm, redde een helikopter twee klimmers op een hoogte van meer dan 5800 meter.

Het was daarmee een van de meest spectaculaire reddingsoperaties uit de geschiedenis. Tijdens die dodelijke klim liet ook de legendarische bergbeklimmer en organisator Rob Hall het leven in de z.g. death zone op Mount Everest. Over de radio werd hij telefonisch verbonden met zijn vrouw, die zich in Australië bevond om te bevallen. De hele berg kon meeluisteren, toen hij zijn laatste woorden tot haar richtte.

Reactie, Helicoptrcrash, Himalaya, Rob Hall
Rob Hall

Die gebeurtenissen zijn te zien in een documentaire en in de film Into Thin Air naar het boek van Jon Krakauer. Het boek werd naderhand van verschillende kanten bekritiseerd als zou het de gebeurtenissen tijdens die dodelijke beklimming niet accuraat hebben weergegeven.

Bron: onder meer Himalayan Times

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.