Nepal. Van schuilhut naar tatami

 

Nepal, tatami, judo, Erik Kuijpers

Landelijke initiatieven voor de wezen van Nepal

Als na de vernietigende aardbeving van 25 april en de zware naschok op 15 mei 2015 3,5 miljoen huizen vernield zijn en naast 9.000 doden er 22.000 gewonden te betreuren zijn blijft Nepal achter met een zware kater.

Nepal, tatami, judo, Erik Kuijpers

Internationale hulp waaronder 30 miljoen dollar van de 555-actie en de Nederlandse overheid kunnen het materiële leed verzachten maar het menselijk leed komt pas later echt in beeld.

De aardbeving brengt honderden kinderen naar een bestaan als dakloze wees en gelukkig voor hen bundelen organisaties hun krachten.

Sinds die bevingen is er voor 250 kinderen, wezen, opvang in weeshuizen en scholen die voorzien in een dak boven hun hoofd, eten en drinken, opleiding, yoga en … judo!

Naast cricket en voetbal is yoga van oudsher een activiteit die Nepalezen ontplooien; in de open lucht, in de vroege morgen zie je mensen in de hoofdstad Kathmandu en elders in het land de dag beginnen met yoga.

Maar voor de wezen is er ook judo. Drie keer per week zijn er klassen, onder meer in de steden Dhumarai en Kathmandu, waar erkende judoleraren de kinderen judoles geven.

De Nepalese judofederatie verstrekt de tatami en de judogi (het judopak) en de scholen, ook het voortgezet onderwijs, verstrekken beurzen.

En met succes op de tatami!

Het doel is de wezen te verzorgen, van de straat en het kattenkwaad weg te houden en uitzicht te bieden op een normaal bestaan; maar het judo onderricht heeft daarnaast inmiddels geleid tot de internationale doorbraak van twee judoka’s die aan de WK in Baku (Azerbeidzjan) konden deelnemen.

Nepal is overigens nog lang niet tot rust. De Himalaya is een gebied waar ieder moment weer een zware aardbeving kan toeslaan met gevolgen als van 4 jaar geleden. Voor de slachtoffertjes van de bevingen in 2015 is nu een oplossing geboden die hen de basis zal geven voor de rest van hun leven. Een tatami als veilig tehuis.

Bron:

International Judo Federation; http://tinyurl.com/yx9vqwgv

Foto’s en prenten

Judo voor wezen; thanks to the facebook page of the International Judo Federation.
Beschadigd huis; wikimedia, 40998384.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 650 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*