Nepal. Supervrouwen roeren zich!


Nepal, menstruatie, Erik Kuijpers

 

Bloedende schaamte? De Nepalese vrouw pikt het niet meer…..

Chhaupadi; weet je wat dat is? Volgens wikipedia: ‘Chhaupadi is het hindoeïstische gebruik in Nepal waarbij vrouwen tijdens hun menstruatie en na de bevalling van de gemeenschap worden afgezonderd en geïsoleerd in hutten of schuren vanwege vermeende onreinheid’.

Al een tiental jaren door rechters verboden, maar sinds 17 augustus 2018 eindelijk officieel in de strafwet opgenomen. En nu, zes maanden later, laat onderzoek zien dat in het traditioneel levende westen van Nepal meer en meer vrouwen opstaan tegen deze daar nog gekoesterde misverstanden.

Ze pikken het niet meer ‘onrein’ te worden genoemd tijdens menstruatie en na bevalling! Ze weigeren een smerige stal in te gaan voor een periode van een week of langer waar ze vergaan van de kou en aangevallen worden door wilde dieren. Een jonge moeder met haar acht maanden oude zoon stikt bijna als ze in de hut in slaap valt bij het vuur….

Volksgeloof: raak een ‘onreine’ vrouw aan, en dan……

Nepal, menstruatie, Erik Kuijpers
De godin Saravati.

Dan komen er plagen op jou en jouw familie af! Deze plagen zijn de navolgende:

  • Mannen worden ziek,
  • Er komt geen fruit meer in de boomgaard,
  • Koeien en andere dieren geven geen melk meer,
  • De riviergodin van de wetenschap, Sarasvati, raakt ontstemd.

Maar langzaam komt er een kentering….

Onderzoek in het westen van Nepal toont aan dat dit gebruik meer en meer weerstand ondervindt bij vrouwen die nu nog weigeren een smerige hut of stal in te gaan, vaak met het net geboren kind, waar ze bloot staan aan gevaren. En in de media komen nu de verhalen los.

Nepal, menstruatie, Erik Kuijpers
Sjamaan in Nepal

De sjamaan rilt van angst als ik hem aanraak’ zegt men. De sjamaan is de schakel tussen aards- en hemels leven en hij treedt ook op als dorpsmedicijnman. Dat prikt mevrouw Bista snel door. Ze laat de sjamaan komen als ze zich ziek houdt tijdens haar periode en houdt hem in de gaten als hij bij haar is. Hij rilt niet van angst! De sjamaan mankeert ook daarna niets en ze zorgt er voor dat het hele dorp dit te weten komt.

In een ander dorp merkt een juffrouw op ‘Ze willen in ieder huis een wc maar dat een vrouw in een koeienstal moet, daar hoor je niks van…’. Zij weigert nog daaraan mee te doen en kook gewoon eten voor het gezin … en brengt dat naar de stal want haar moeder houdt die rare gewoonte wel in ere…..

Andere vrouwen forceren hun positie door tijdens de menstruatie wel koeien te melken. Anders stopt een koe met het geven van melk. Dapper merkt ze op ‘Er is geen koe dood gegaan ….’.

Dat kinderen voor voedsel moeten bedelen of honger lijden is ook al voorgekomen tijdens de week afwezigheid van hun moeder. Vrouwen die een restaurant uitbaten blijven nu gewoon aan de pannen staan anders gaat hun business er aan. En hun klanten blijven gewoon leven…..

Diepgeworteld patriarchaat

Oeroud en ingebakken, en niet noodzakelijk een onrecht onder alleen de armen in Nepal. Er zijn positieve ontwikkelingen zoals veldwerkers meemaken en rapporteren. Maar het is niet ten onrechte strafbaar gesteld in Nepal en deze wetgeving keihard afdwingen zal helaas nog jarenlang nodig blijken.

Bron: Nepalitimes; https://tinyurl.com/y5xkrpg4

Auteur Dr Aruna Upreti is arts. Zij is betrokken bij projecten in afgelegen gebieden in Nepal en heeft taboes rond menstruatie, bevalling en kinderrechten bespreekbaar helpen maken.

Meer lezen?

‘Menstruatie is niet meer zondig’; https://www.trefpuntazie.com/ongesteld-nepal-menstruatie-erikkuijpers/

Foto’s en prenten

Chhaupadi-hut in Nepal; photo thanks to the organisation Restless Development. Link: http://tinyurl.com/y3rq9g5b
Saravati met haar luit; wikimedia, 1850648.
Sjamaan in Nepal, lokale naam jhākri; wikimedia, 12657701.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland