Nepal. Nog steeds toename van kindhuwelijken.

Nepal, kindhuwelijken, Erik Kuijpers

Het einde van hun jeugd; een toekomst vol ellende

Unicef: ‘child marriage is a violation of human rights’. En hoewel overal elders het verschijnsel afneemt is er sprake van toename van kindhuwelijken in Nepal, een van ’s werelds armste landen. En toch is het in Nepal verboden sinds 1963; de minimumleeftijd is voor jongens en meisjes 20 jaar.

Een paar cijfers: wereldwijd leven 765 miljoen mensen die te jong getrouwd zijn; onder dwang van ouders of gemeenschap. In Nepal trouwt 37 procent van de vrouwen voor hun 18e en 10 procent als ze pas 15 zijn. En waarom?

Armoede, geen toegang tot scholen, kinderarbeid en sociale druk want ‘zo hoort het nu eenmaal‘… Bijkomend probleem is dat veel Nepalese mannen uit armoede in de Golfstaten gaan werken en er toch iemand de taken thuis en op het veld moet verrichten….

Nepal, kindhuwelijken, Erik Kuijpers

Menstruatie? Dan ben je klaar om te trouwen!

Dat is het sein dat de dochter klaar is voor het huwelijk. Van school af, de ouders zoeken een partner en dat gaat met de moderne media steeds gemakkelijker, en dan trouwen. Het opent de deur naar een ongelukkig leven, vaak met mishandeling, slavenarbeid en meer ellende.

Maar in Nepal is dat de norm onder de traditioneel levende bevolking en de autoriteiten doen er niets of veel te weinig aan. Deze schending van mensen- en kindrechten is zo ingegroeid dat het voor de overheid vechten tegen de bierkaai is.

En dat in een land waar een vrouw die haar maandelijkse periode heeft verbannen wordt naar een schuur of stal. Dat is de verouderde maar in Nepal nog actuele hindoeïstische methode die bekend is als chhaupadi en dat kost jaarlijks enkele vrouwen het leven door koude en het gebrek aan hygiëne. Een vrouw in die toestand wordt als onrein gezien…… Maar trouwen mag ze wel…..

Nepal, kindhuwelijken, Erik Kuijpers
Prinses Emilia van Saksen; 1533

En o wee als ze jong weduwe wordt…..

Een meisje dat jong weduwe wordt heet in Nepal een bekalya. Zij brengt ongeluk over de omgeving en wordt door iedereen vervloekt. Rechteloosheid, sociaal isolement, een paria.

Ze mag nauwelijks in het openbaar komen, mag niet hertrouwen, moet zich sober kleden, krijgt geen baan, en, als ze geen staatsburger is, kan ze dat niet worden want alleen haar echtgenoot kan dat voor haar vragen. En die is dood…….

Mensenrechtenorganisaties brengen kindhuwelijken en de gevolgen ervan meer en meer onder de aandacht maar zonder verregaande verbeteringen in educatie, begeleiding en voorlichting is dat in Nepal tegen dovemansoren.

Bron:

The Organisation for World Peace; http://theowp.org/child-marriages-worsen-in-nepal/

Meer lezen?

Human Rights Watch over kindhuwelijken; weblink: https://tinyurl.com/y4mnb8en.

Foto’s en prenten

Child Marriage; photo thanks to Human Rights Watch, Creative Commons.

Kindhuwelijk, middeleeuwen; wikimedia, 15407661.

Emilia van Saksen, in 1533 op de leeftijd van 16 jaar getrouwd met George de Vrome, markies van Brandenburg-Ansbach, toen 48 jaar oud. Wikimedia, 20206230.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 766 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*