Nepal. De gevaren van gifslangen nemen toe door global warming

Nepal, gifslangen, Erik Kuijpers

‘Nepal? Da’s toch alleen bergen en kou?’

Maar Nepal, het land dat aan de voeten ligt van de zuidelijke Himalaya, heeft een groot landbouwgebied met subtropische temperaturen. Dat gebied is de Terai, ook wel Tarai, en strekt zich uit langs de gehele zuidgrens van Nepal met India.

Nepal, gifslangen, Erik Kuijpers

En het is in dit gebied, de landbouwschuur van Nepal, waar zich gifslangen ophouden als de Indiase brilcobra en de krait; beide slangen hebben een dodelijk gif in de bek bestaande uit neurotoxinen. Een onbehandelde beet zal in veel gevallen leiden tot de dood van het slachtoffer.

Een gevaarlijke regio

Wereldwijd worden jaarlijks 5,5 miljoen mensen gebeten door een slang en daaraan sterven 138.000 mensen. Deze cijfers zijn te laag geschat; in veel landen gaan mensen wegens geldgebrek of omdat er geen kliniek is naar een lokale genezer of ‘tovenaar’ en hun dood wordt niet als zodanig geregistreerd.

De landen Bangladesh, India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka staan te boek als buitengewoon gevaarlijk wegens gifslangen en 70% van alle doden door gifslangen wereldwijd komt uit deze landen.

Thans vindt in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, een internationale conferentie plaats met 20 deskundigen uit de hele wereld. Doel van de conferentie: het ontwikkelen van een universeel serum, een tegengif, tegen de beten van de meest voorkomende gifslangen.

Dit brandt vooral voor Nepal. In dat land worden jaarlijks 40.000 mensen door gifslangen gebeten en alleen al in het Teraigebied sterven meer dan 3.000 mensen aan de gevolgen daarvan. De doden vallen onder de armste mensen op de meest afgelegen plaatsen terwijl in de regio wel een kliniek is maar waar mensen niet kunnen komen, of uit onwetendheid niet aan denken.

Nepal heeft tegengif tegen de daar voorkomende slangen ook al is het peperduur. Antilichamen worden gekweekt in dieren als paard en schaap en behalve tijdrovend is dat kostbaar; een volledige behandeling van een beet kan wel 30.000 dollar per patiënt kosten. Een nog te ontwikkelen universeel tegengif zal stukken minder kosten.

Nepal, gifslangen, Erik Kuijpers

Het bromfietsproject in Nepal

Sinds 2004 loopt in Nepal het ‘Motorcycle Volunteer Program‘. In vier dorpen met een bevolking van 62.000 mensen zijn vrijwilligers gestationeerd en zij zijn opgeleid om slachtoffers van een beet direct naar een kliniek te brengen waar kennis is over behandeling.

Dat wordt bereikt door, heel simpel eigenlijk, de gebeten persoon klem te zetten tussen berijder en de tweede hulpverlener en af te leveren op de hulppost. Nepal heeft niet overal verharde wegen en per bromfiets ben je sneller op de plaats van bestemming.

Dit project heeft het aantal doden al aanzienlijk teruggebracht. Het aantal daalt al van 10,5% naar 0,5% mede omdat goede voorlichting de bevolking attent maakt op de noodzaak, snel in te grijpen bij een beet.

De invloed van global warming

In Nepal komen de gifslangen nu in hoger gelegen gebieden dan ooit tevoren. Dat doet de opwarming van de aarde; planten, insecten en wilde dieren komen nu ook in hoger gelegen gebieden voor.

Maar deskundigen zijn van mening dat de hogere temperaturen de kwaliteit van het gif veranderen, lees: het gif wordt sterker. Een deskundige in Nepal: ‘Vroeger kregen mensen na een beet hooguit een zwelling maar nu zie je van dezelfde slang ernstige bloedingen ontstaan.’

De opwarming van de aarde lijkt de werking van de gifklieren te wijzigen en de samenstelling van het gif dodelijker te maken. De relatie tussen climate change en slangengif staat terecht op de agenda van genoemde conferentie.

Bron:

Nepali Times; https://www.nepalitimes.com/banner/hisss/

Meer lezen?

Onderzoeksverslag van de NCBI, National Centre for Biotechnology Information, USA. Zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3748471/

Gifslangen in Indonesië;  https://www.trefpuntazie.com/indonesie-slangenbeten-serum-gifslang/

Foto’s en prenten

De gewone krait (genus Bungarius); wikimedia, 17650765.

Nepal, en in groen: Terai of Tarai vlakte; wikimedia, 1410996.

Vervoer van een zieke; photo thanks to website ncbi.nlm.nih.gov/pmc

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 807 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*