Nepal. Op de rand van een burgeroorlog?

Nepal, communisten, Erik Kuijpers

‘Mao is dood! Leve Mao!’

In 2006 komt een einde aan de feodale heerschappij van koning Gyanendra na een meer dan tienjarige oorlog tussen maoïsten en regering. De koning wordt gedwongen het parlement in ere te herstellen waarna een coalitie van zeven partijen de grondwet wijzigt, de koning zijn macht ontneemt en een interim grondwet aanvaardt.

Nepal, communisten, Erik Kuijpers
Ex-koning Gyanendra

In 2008 wordt de monarchie afgeschaft en wordt Nepal een federale democratische republiek. Vreugde alom in het land nu iedereen zich bij de politiek betrokken acht en alle partijen nemen deel aan het democratisch proces.

Alle partijen, ook de communisten…..

Maar de communisten in Nepal zijn ernstig verdeeld.

De Nepal Communist Party (NCP) is de grootste partij met 174 resp. 42 zetels in de kamers van het parlement. De partijen Rastriya Janamorchai en Nepal Majdoor Kisan Party hebben beide een zetel in de tweede kamer. De Communist Party of Nepal (Marxist-Leninist) heeft slechts zetels in een deelstaat.

Andere communistische partijen zijn Communist Party of Nepal (Revolutionary Maoist), Communist Party of Nepal, Communist Party of Nepal (Marxist-Leninist-Socialist), Nepal Communist Party, Communist Party of Nepal (Marxist) en de Communist Party of Nepal (Masal). Tien communistische partijen die beseffen dat ze het niet met elkaar eens zijn maar allemaal vertegenwoordigen ze het ware communisme……

Aardbeving en machtsgreep

Tijdens de jaren durende onderhandelingen over een nieuwe grondwet schudt Nepal op zijn grondvesten; de 7,8 Richter krachtige aardbeving doodt 9.000 mensen, verwondt tienduizenden en verwoest hele woongebieden. De grote partijen in het parlement maken misbruik van de ongekend grote verwoesting en paniek in het land en drukken snel een grondwet naar hun wensen door en organiseren daarna omstreden verkiezingen.

Sluimerend ongenoegen over verspilling

Nepal, communisten, Erik Kuijpers
Eerste minister Oli

In 2018 komt een nieuwe regering aan de macht onder leiding van K.P. Sharma Oli (1952) en zijn motto is ‘Dream Big‘.

‘Nepals groei is onontkoombaar’ is zijn visie en Oli begint aan een aantal onbegrijpelijke en mogelijk onlogische stappen die de wereld moeten bewijzen dat hij, Oli, van plan is Nepal om te vormen tot een centrum van wereldhandel.

In Nepal, een land dat geen vaarwegen heeft en ingesloten ligt tussen bergen, India en China, opent hij met een hoop toeters en bellen een verzendkantoor voor scheepspost omdat hij ‘binnenlandse waterwegen wil ontwikkelen’. Met China ondertekent hij een overeenkomst een spoorlijn aan te leggen van Tibet naar Kathmandu door het lastige Himalayaterrein.

Dit leidt tot commentaar in een van de armste landen ter wereld waar mensen vaak de meest elementaire zaken missen als scholen, ziekenhuizen en woningen. Lang niet alle schade van de aardbeving is hersteld. Maar de regering-Oli presenteert deze projecten als ‘onze nationale trots’, de oppositie houdt de mond en wie protesteert is niet vaderlandslievend….

Het rommelt ondergronds

Het is de Nepal Communist Party die het vredesproces verlaat en een nieuwe revolutie predikt. De communisten onder leiding van Netra Bikram Chand ‘Biplap’ komen met legale en illegale acties om ‘de revolutie af te maken’. In 2017, tijdens de laatste verkiezingen, gaan meer dan 100 bommen af, bestoken ze politieke bijeenkomsten en dat houdt niet op als hun kameraden uit andere communistische partijen in de regering komen.

Nepal, communisten, Erik Kuijpers

Er wordt een zware bom geplant aan de Arun III stuwdam en ze planten een bom bij Ncell, de grootste provider van mobiele telefonie in Nepal, omdat die rechterlijke uitspraken om een half miljard dollar achterstallige belasting te betalen frustreert. Ze erkennen de aanslagen en betuigen spijt dat een omstander omkomt.

Biplaps partij wordt illegaal verklaard, Oli benoemt zichzelf in strijd met de grondwet tot legerleider en de partij en haar leden worden vervolgd. Verhalen over marteling steken de kop op.

De partij groeit uit onvrede. Na de jarenlange revolutie is niemand vervolgd voor corruptie en oorlogsmisdaden, is de schade van de aardbeving nog steeds niet hersteld en wordt de stem van het volk niet gehoord. De mensen zijn gefrustreerd over het bestaande kastenstelel, corruptie, achterstanden en onrecht waar de regering nog steeds niets aan doet.

Biplap geniet sympathie met zijn wens een nieuw ‘volksleger’ op te richten. Zijn doel is niet zo sprekend als bij de eerste revolutie: het omverwerpen van het feodale stelsel van de vorst. Maar hij scoort door zijn opstand tegen het ernstig corrupte systeem. En door de ban escaleert het alleen maar.

Nepal zit niet te wachten op een nieuwe langdurige opstand na wat er al gebeurd is en na de zware aardbeving. Overleg met de oppositie is de enige mogelijkheid om de orde te handhaven en daarnaast moet iets gedaan worden aan de ongelijkheid in het land om te voorkomen dat de gedesillusioneerde jeugd het geweld gaat opzoeken.

Bron:

Al Jazeera; https://tinyurl.com/y6txr9jn

Foto’s en prenten

Rode ster, hamer en sikkel; wikimedia, 6693923.

Ex-koning Gyanendra (geboren in 1947); wikimedia, 18915035.

Eerste minister, de heer Oli; wikimedia, 76670994.

Ncell, logo.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 790 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Het onvermogen om een socialistisch Nepal op te bouwen ligt aan het feit dat de stalinisten en maoisten dat niet willen. De huidige Nepal Communistische Partij is ontstaan in mei 2018 uit een fusie tussen de gematigd-stalinistische CPN-UML (Verenigd Marxistisch-Leninistisch) en de CPN-MC (Maoistisch Centrum). De maoisten waren radicaler, maar werden na 2008 net zo gematigd (pro-kapitalistisch) als de stalinisten der CPN-UML. Nepal blijft ondertussen gewoon armoedig en kapitalistisch, ondanks 11 jaar dat de communistische partijen aan de macht zijn. Alle partijen die zich Communistische Partij van Nepal noemen houden vast aan Stalin’s theorie dat een achtergesteld land eerst kapitalistisch moet worden voordat de socialistische fase in werking treed. Nepalese arbeiders wachten al 11 jaar opdat ze de macht krijgen, macht die de stalinisten en maoisten blijkbaar liever aan zichzelf en de kapitalistenklasse geven. Want die bestaan in Nepal, terwijl de ”communisten” aan de macht zijn!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*