Nepal. Boudhanat: stoepa van een miljoen dauwdruppels


Nepal, Boudhanath, Erik Kuijpers

 

Boudhanath, de heiligste plaats in Nepal

‘Boudha is de heiligste plaats in Nepal en ik was er nog niet geweest’ is het commentaar van een bejaarde pelgrim. ‘Ik ben diep onder de indruk van de schoonheid en de heiligheid van deze plaats. Nu kan ik gelukkig sterven, en ik ga direct naar de hemel.’

Nepal, Boudhanath, Erik Kuijpers

Van heinde en verre komen pelgrims naar de stoepa die gebouwd is rond de zesde eeuw van onze jaartelling. Drie oudere mannen zijn naar hier gekomen vanuit Humla, 400 kilometer westelijk, en hebben een dag moeten lopen door de bergen voordat ze een vliegtuig konden nemen richting Kathmandu, de hoofdstad van Nepal.

De stoepa is het steunpunt van het Boeddhisme in Nepal en herhaaldelijk beschadigd door aardbevingen. Het gebouw staat op een rond platform dat de vijf elementen van moeder natuur vertegenwoordigt, terwijl het gewelf de aarde weergeeft en de ogen van Boeddha staan voor mededogen en wijsheid. Er zijn 13 treden die de weg naar verlichting aangeven. De spits geeft het nirvana weer.

Nepal, Boudhanath, Erik Kuijpers
Gebedsmolens.

Hoewel de stad Kathmandu de stoepa omringt met drukke wijken, behoudt het gebouw zijn sereniteit; honderden gelovigen draaien aan de gebedsmolens en bidden de rozenkrans. Ook westerse bezoekers komen naar hier naast veel Chinezen en mensen uit Japan en Vietnam.

Bezoekers uit China blijken Nepal goedkoper te vinden dan elders in Azië en vinden eten naar hun smaak in nabijgelegen restaurantjes. Veel Chinese studenten met een smalle beurs vinden hun weg naar Nepal, naar de vele tempels en de cafeetjes, meditatiecentra, souvenirverkopers en bed & breakfasts.

Ze vinden rust, zijn even los van de chaos van de drukke stad. Het heiligdom bewaart immer zijn eerbiedwaardige status en heiligheid. Toeristen en pelgrims genieten van de schilderachtige en lieflijke locatie.

En scoren tegelijk karmapunten voor 2019……

Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers

Bron: nepalitimes.com.

Meer weten?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouddhanath

Foto’s en prenten

Boudhanath; wikimedia, 58581712.

Gebedsmolens, Nepal; wikimedia, 35683242.

Kaart van Nepal; wikimedia, 32649810.


Redactie
Over Redactie 658 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.