Nederlandse en Thaise vrouwen in actie

Hans Geleijnse, Ludieke actie, Media, Vrouwen
Collage FB-pagina Pho Hai Ma

Smaken verschillen

 

Vrouwen in actie, ik kan er niet genoeg naar kijken, ben er dol op. Vooral als het om spraakmakende acties gaat. Die halen de lekkerbekkende (sociale) media, de goegemeente raakt in grote staat van opwinding, de activistes halen tevreden de buit binnen. Voor de goede zaak natuurlijk.

Zo zijn enkele honderden dames in gans Nederland, die zichzelf de geuzennaam ‘zeikwijven’ hebben toegekend, druk doende geweest een nieuwe mijlpaal in de veelbewogen geschiedenis van de feministische beweging te slaan: genderneutrale publieke pisbakken, waar man, vrouw en everything in between in hoge nood af kan gaan voor een kleine boodschap.

Thailand kent al tientallen jaren volstrekte genderneutraliteit in de publieke pisbakkensector. Mannen en vrouwen van elke geslachtelijke voorkeur worden er bij hoge nood volstrekt gelijk gehandeld: naar een ‘krul’ zoeken levert slechts ondraaglijke spanning op de blaas op, geen bevrijding. Waarschijnlijk om die reden kent Thailand geen feministische beweging in westerse zin (ook al doet Wikipedia nog zo zijn best dat er van te maken). Organisaties voor belangenbehartiging van vrouwen zijn er, maar de ware feministes slechts een handjevol in hiso- en academische kringen. Die vrouwen zijn echter vooral gericht op Selbstbefreiung zonder maatschappelijke betekenis. Vandaar ook dat internationale airlines al decennia winst boeken met mannen transporteren van westerse naar Thaise luchthavens.

Wil je als Thaise vrouw de media halen dan sta je er vaak alleen voor. De rest is feministe avant la lettre, heeft het te druk met full time werken. Dus wat deed ondernemende Ketnita Prasertsomboo met haar Pho Hai Ma (Ik heb het van mijn vader) negotie? Ze kocht de benodigde vormijzers en begon in Bangkok ‘hot corn dogs’ te verkopen, geschapen naar het beeld van mannelijke genitaliën

Enorm succes. Haar peniswaar deed de klanten toestromen en een filmpje op Facebook bleek een schot in de roos: in anderhalve maand meer dan 18 miljoen keer bekeken! Mooi voor Pho, maar het grote conservatieve deel van de Thaise goegemeente kwam ook in actie. Er ontstonden opstootjes bij haar stalletje. Schande, schande, hoorde ik gisteren op de tv roepen, die er een item van maakte. Een hooggeleerde eetprofessor betoogde dat ook jonge kinderen de ‘peniswaar’ kochten. Wat moet er van een meisje van zeven terechtkomen als ze ontdekt dat ze mannelijke delen aan het eten is, riep zij verontwaardigd.

Vandaag zag ik op de Facebook-pagina van Pho Hai Ma dat de zaak gesloten is. Ik vermoed dat protesterende mannelijke Thai door castratie-angst bevangen meedogenloos hebben toegeslagen. Teveel symboliek in het beeld van een kerel die z’n deel naar binnen werkt. Of dames die giechelend met een afgekloven pikstokje in de hand staan. Ik daarentegen vind het een geslaagde actie. Smaken verschillen nu eenmaal. Ik zie liever Thaise ondeugendheid op een stokje dan een Hollandse volle maan in een pisbak.

Enfin, ik kijk vrolijk verder in Feministische Studien. Topartikel van Elke Zobl: Do-It-Yourself, Do-It-Together! Künstlerisch-edukative Materialien für eine queer-feministische Vermittlungspraxis. Jammer dat m’n tuinbroek niet meer past.

 

 

Verontschuldiging: in een eerdere versie van dit verhaal was vermeld dat er ook waterijsjes in het penis-assortiment zaten. Mijn deep throat meldde echter dat Pho Hai Ma alleen ‘worstbroodjes’ verkoopt in de modellen lang en dun en breed met ballen.

Verontschuldiging 2: We hebben geen 24 uurs-bewaking ingesteld van haar Facebook-pagina. Inmiddels heeft Kitnita bekendgemaakt dat haar ‘Ik heb het van mijn vader weer open gaat, volgens haar pagina over dertig minuten (op moment van typen). We wensen haar succes, ook zeer letterlijk: we hebben ons namens Trefpunt gevoegd bij de maar liefst 433 personen die haar pagina een Facebook Thumbs Up hebben gegeven

 

Meer weten?

Khasod English: Appetite for graphic corn dogs climaxed in moral outrage

 

 

Foto Nederland: all over the net/Facebook

Foto Thailand: Khaosod English

Foto Genderneutraal toilet Bangkok: Trefpunt ontdekking

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

2 Comments

 1. Zie inmiddels aangebrachte ‘Verontschuldiging nr 2’. Deze kollum is geschreven en gepubliceerd naar aanleiding van het ontbijtnieuws vanmorgen in alle vroegte op tv en het Khaosod-bericht van gisteravond. Daarin gaf ze aan beduusd te zijn door de reacties van de moralisten en de tent te sluiten. Hetgeen dus gisteren het geval was. Vandaag zal ze zich weer bedacht hebben. Goed zo. In mijn stukje – dat niet alleen over de worstenbroodjes ging – wordt trouwens niet gesuggereerd dat haar FB-pagina dicht is. Voor de rest verandert zaak open of dicht inhoudelijk niets aan mijn bijdrage. Met de aantekening dat haar klantenkring voornamelijk uit jonge grootstedelijke mensen bestaat. Dat moet deze innovatieve zakenvrouw hoop voor de toekomst geven.

 2. Citaat:
  ‘Vandaag zag ik op de Facebook-pagina van Pho Hai dat haar negotie gesloten is. Ik vermoed dat protesterende mannelijke Thai door castratie-angst bevangen meedogenloos hebben toegeslagen.’ Niet waar.

  Effe gekeken maar die Facebook pagina Pho Hai Ma met een rare spelling bestaat nog steeds.

  พ่อ-หั้ย-มา of

  https://www.facebook.com/PhoHaiMa/

  Laatste posting vandaag 3 uur ’s middags in Taaailand, een man die een genitaal gevormd snackje eet. Ik lees nergens dat de zaaak is gesloten…wel dat ze zich 3 dagen geleden verontschuldigde dat de snacks waren uitverkocht……en gisteren zei ze dit :#แจ้งลูกค้าทุกท่านนะค่ะวันนี้ทางร้านหยุด 1 วันนะค่ะ ze verontschuldigt zich dat de zaak gisteren een (1)dag werd gesloten, dus niet definitief. En iemand klaagde over de lange wachttijden waarop ze beloofde de service te verbeteren.

  Vandaag verkoop ze weer:

  Mangkorn Danggura วันนี้ขายมั้ยครับ Verkoop je vandaag?

  Like · Reply · 2 hrs
  Manage

  พ่อ-หั้ย-มา ขายค่ะ Ja zeker!

  Like · Reply · 1 hr

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.