Nederlandse ambassadeur Hartogh spreekt met generaal Prayut

Hans Geleijnse, Ontmoeting Nederlandse ambassadeur en Thaise juntaleider
…. gesprek in wederzijds vriendelijke en beleefde sfeer ….

Tijdens een ontmoeting donderdag met de Thaise junta-leider en premier Prayut Chan-o-cha heeft de Nederlandse ambassadeur in Thailand Karel Hartogh aangedrongen op het houden van vrije en eerlijke verkiezingen. Ook benadrukte hij de noodzaak van volledig herstel van vrijheid van meningsuiting en andere burgerrechten, zoals dat op vergadering. Deze rechten zijn door de junta opgeschort en/of beperkt nadat op 22 mei 2014 de regering van de gekozen premier Yingluck aan de kant werd geschoven en generaal Prayut het premierschap in eigen hand nam.

Hartogh hield de Thaise leider ook voor dat bij het opstellen van een nieuwe grondwet geen groepen in de samenleving mogen worden uitgezonderd. Thailand dient zich te houden aan handhaving van de mensenrechten en internationale waarden waaraan het zich door ratificatie van internationale verdragen heeft gebonden.  De Nederlandse ambassadeur vertolkte hierover het gemeenschappelijk standpunt van de Europese Unie. Nederland bekleedt de eerste zes maanden van dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie.

Uit het door het dagblad The Nation weergegeven persbericht van de Nederlandse ambassade blijkt dat generaal Prayut de Europese zorg beantwoordde met de belofte dat zijn regering alles zal doen om haar zogeheten ‘routekaart naar democratie en terugkeer naar blijvende vrede en stabiliteit in Thailand’ uit te voeren. Volgens dit schema komen er in 2017 verkiezingen. De ontmoeting verliep volgens het persbericht van de ambassade in vriendelijke en beleefde sfeer, waarmee in diplomatiek jargon wordt aangeduid dat men elkaar niet in verhitte discussie met kritiek om de oren heeft geslagen.

De gesprekspartners waren het roerend eens over het belang van verdergaande integratie van de Asean-landen, een proces dat door de EU wordt ondersteund. Ambassadeur Hartogh bracht nog de Nederlandse expertise in en onderzoek naar de waterhuishouding en preventie van overstromingen onder de aandacht. Generaal Prayut vertelde dat zijn regering een Masterplan voor het waterbeheer heeft opgesteld dat op behandeling door het parlement wacht. Hij zei grote belangstelling te hebben voor hernieuwde samenwerking op dit gebied. Tijdens de overstromingen van 2011 hebben Nederlandse deskundigen nauw samengewerkt met de toenmalige regering Yingluck en veel studie verricht naar het waterprobleem in Thailand. Thailand beleeft op het moment een zorgelijk lange periode van grote droogte.

 

Foto: Nederlandse ambassade

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.