Nederlanders helpen Thai de crisis door. Help helpen in Thailand

De Coronacrisis heeft miljoenen Thai keihard in hun bestaan getroffen. Werkloos, geen inkomen, geen sociaal vangnet, dat betekent hulpbehoevendheid. Overal in Thailand zetten buitenlandse vrijwilligers zich in de nood te lenigen. Nederlandse expats in Bangkok hebben het initiatief genomen om projecten als voedselbanken financieel te ondersteunen. Nederlanders helpen Thai, lees hier over het ‘manifest’ van Help  helpen in Thailand.

Redactie, Help helpen in Thailand, Expats, Actie
Foto Help Helpen in Thailand

Beste Nederlanders met hart voor Thailand,

Overal in Thailand steken Nederlanders de handen uit de mouwen om berooide slachtoffers van de Corona-crisis te helpen. Ze koken dagelijks honderden maaltijden en delen die gratis uit. Vaak al wekenlang. Ze houden dat vol dankzij donaties van lokale bedrijven, kennissen, vrienden en familie.
Maar het aantal Thai zonder geld groeit snel, vooral door instorten van het toerisme. De rijen wachtenden voor de uitdeeltafels groeit elke dag. Het lukt niet meer om iedereen te helpen. En de crisis is nog lang niet voorbij.
De vrijwilligers hebben structureel meer geld nodig om dagelijks maaltijden de bereiden. Dat is voor hen niet altijd gemakkelijk te organiseren. Laten we eerlijk zijn: Ook wij zouden niet zo snel doneren aan een of twee projecten ver weg van mensen die we niet kennen.

Centrale inzameling moet meer opleveren

Daarom hebben wij – Hans van den Born, Martien Vlemmix, Rob Hurenkamp en Jos Campman – ons als actieve Nederlanders in Thailand met naam en toenaam verenigd in het comité ‘Help Helpen in Thailand’. Om centraal extra geld in te zamelen.
We sluizen het binnengekomen geld direct en volledig door naar die voedselacties waar op dat moment extra middelen nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Projecten van of met Nederlanders die we als betrouwbaar hebben leren kennen. En die zich de afgelopen tijd hebben bewezen.

Nederlanders helpen Thai – nieuwe projecten welkom

Nieuwe projecten zijn zeer welkom. We zullen ze – namens de donateurs – transparant beoordelen aan de hand van deze criteria: Bewezen ervaring, betrouwbare structurele aanpak, bekende Nederlandse connectie, kwalitatieve gezonde en voedzame maaltijden, waarborgen veiligheid vrijwilligers en wachtenden (mondkapjes, handreiniging, voldoende onderlinge afstand, goed overleg met lokale autoriteiten).

Onvoorstelbaar

De Thai van uw vakantie staan nu berooid in de rij voor gratis eten. Onvoorstelbaar voor wie met plezier terug denkt aan een recente Thailand-reis: De vriendelijke en hard werkende Thai die uw vakantie tot een onvergetelijke belevenis maakten, moeten nu buiten in de rij staan voor gratis eten. Werkloos. Zonder geld. Berooft van hun trots. Soms letterlijk ten einde raad. Zelfdoding neemt toe.
De Corona-crisis treft de hele wereld. Ook economisch. U weet, zelfs in ons rijke Nederland zijn de problemen ongekend groot. Gelukkig hebben veel Nederlanders kunnen sparen. En kan de overheid gedupeerde landgenoten financieel helpen. In Thailand ligt dat anders.

Toerisme ingestort

Het voor Thailand zo belangrijke toerisme is compleet ingestort. Vliegvelden zijn dicht voor internationale passagiers. Hotels, restaurants, pubs, winkels, massageshops en attracties zijn gesloten. Of mogen zeer beperkt open. Het meeste personeel staat op straat. Uitzichtloos. Want het zal hoe dan ook nog lang duren voordat de Thai u weer volop kunnen verwelkomen.

Kwart van de Thai is al werkloos

Nu al zijn 10 miljoen Thai werkloos. Een kwart van alle werkenden. Veel anderen zullen volgen. Of zien hun inkomen fors krimpen. Kleine winkeliers bijvoorbeeld. Verkopers op markten en straten. Chauffeurs van taxi’s en tuktuks. De jongens van de bromfietstaxi’s.

Leven onbetaalbaar duur

Vooral in dure steden als Bangkok en Chiang Mai is de nood groot. Maar ook in toeristische plaatsen als Pattaya, Krabi, Hua Hin en op vakantie-eilanden als Phuket. Voor de tot voor kort harde werkers is het leven er nu onbetaalbaar duur.

Meer informatie over Nederlanders helpen Thai: website  Help helpen in Thailand

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

8 Comments

 1. Het is een goed idee.
  Maar schiet je er iets mee op.
  Zolang de overheid het strenge beleid voert wordt het alleen maar erger.
  Volgens mij moet de overheid liefst internationaal onder druk gezet worden.
  Het begin is er nu met de studenten.
  Laat het koningshuis daar wat doen dan in een hotel in Duitsland met 20 vrouwen.
  Overheid en koningshuis maken zich niet druk om het probleem die eten wel.
  Status wij hebben geen gorona in het land

 2. Heb het samen met mijn Thaise partner in Laplae ook gedaan door voor onze deur producten neer te zetten die binnen de kortste keren waren meegenomen. Blij dit te kunnen doen en wat is dit nou voor minimale investering gezien ons Nederlandse inkomen

 3. Dat ligt wel wat genuanceerder Jan. Er is daar spake van veel sociale ongelijkheid, inkomensverschillen, partijdige rechsspraak, uitbuiting (vooral in de toerisme-sector) corruptie, omkoping en discriminatie op alle fronten. Een dag werken voor een arbeider op de bouw of als schoonmaakster in een hotel staat als ‘salaris’ gelijk aan een paar biertjes plus een maaltijd voor een toerist. Dat menig Thai niet zo blij is met al die farang die in zijn ogen rijk is en met geld smijt, dan begrijp ik dat heel goed. Ik zou dan ook de boel flessen als ik het kon. Vaak gaat het om een paar euro wat je als toerist teveel betaald of wanneer je een beetje opgelicht wordt (behalve als je je inlaat met iets als sieraden en dergelijke.) Ik ben zo vaak de boot ingegaan. Vooral met TukTuk chauffeurs of op de markt. Kan ik totaal niet mee zitten.

 4. Twee dagen terug hadden wij auto pech aan de voet van de bergen, waar niemand woont.
  Tot 3 keer toe stopten er Thai om ons te helpen met startkabels enzo en 1 Thai ging
  hulp halen bij een garage, ver weg, zonder een tip te willen aanvaarden.

  Maar er zijn inderdaad Thai die farang graag op willen lichten, maar ik denk dat dit
  overal ter wereld zo is. Natuurlijk krijg je er een rot smaak van in je mond, maar
  dan denk je maar aan de hulpzame man of vrouw, slik je een keer en je bent weer in een vrolijk land.

  Berthy, Chiang Mai

 5. Jan, dat is generaliseren. Wij komen bijna elk jaar in Thailand en een groot deel van de Thai is nog steeds supervriendelijk, ook als het niet om geld gaat. Het is idd zo dat het commercieler geworden is, maar waar is dat niet zo.

 6. DE Thai bestaat niet, Jan. Net zoals DE Nederlander niet bestaat. Je generaliseert nu 69 miljoen mensen de negatieve kant op. Ik heb andere ervaringen in dat land in bijna 30 jaar Thailand. Pas op je tellen, ja, belangrijk, maar kom me niet vertellen dat ze achter iedere boom staan te loeren naar jouw portemonnee.

 7. Zal zeker NIET geplaatst worden . In 15 jaar Thailand is de Thai agressief geweest, proberen je altijd beentje te lichten met geld. Altijd meer betalen dan een ander als farang zijnde. Nou voor mij allemaal de boom in ! Nu zeker weer aardig doen ?

  • Hallo Jan,
   Ben je wel eens bij jezelf te rade gegaan?
   Je bent wat je schrijft namelijk!

   Mvg.Bz

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.