Nederland zegt patriottische hulp te zullen sturen naar Oekraïne

WASHINGTON (AP) – Premier Mark Rutte van Nederland Hij zei dinsdag dat zijn land van plan is zich aan te sluiten bij de inspanningen van de VS en Duitsland om Oekraïne te trainen en te bewapenen met geavanceerde patriottische veiligheidssystemen.

Rutte identificeerde de intenties van Nederland aan het begin van een ontmoeting in het Witte Huis met president Joe Biden. Het Nederlandse ministerie van Defensie zei dat de aankondiging van Rutte kwam nadat Oekraïne Nederland had gevraagd om een ​​”patriottische capaciteit”.

“We zijn van plan om mee te doen met wat u met Duitsland doet in het patriottische programma”, zei Rutte tegen Biden. “Ik vind het belangrijk dat we meedoen.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei in zijn nachtelijke toespraak dat Nederland had ingestemd met het sturen van een patriottische batterij naar Oekraïne. “Dus nu zijn er drie gegarandeerde batterijen. Maar dit is nog maar het begin. We werken aan nieuwe oplossingen om onze luchtverdediging te versterken”, zei Zelensky.

Rutte zei ook met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz te hebben gesproken Hij was vaag over de toezegging in zijn openbare opmerkingen over de mogelijke hulp op dinsdag. Hij vertelde de Nederlandse omroep NOS dat zijn regering aan het onderhandelen was over wat het precies zou kunnen bijdragen. Het Nederlandse leger heeft volgens het ministerie van Defensie vier patriottische eenheden, waarvan er één niet in dienst is.

“Het idee is niet alleen training, maar ook uitrusting”, zegt Rutte tegen de NOS. Hij voegde eraan toe dat het Nederlandse leger nu “bestudeert wat we precies hebben en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het goed samenwerkt met de Amerikaanse en Duitse systemen”.

READ  Vijf planeten staan ​​in een rij aan de nachtelijke hemel. Hier leest u hoe u de parade kunt bekijken

Tijdens een forum aan de Universiteit van Georgetown zei hij dat de toetreding van Oekraïne een erkenning was dat “we allemaal meer moeten doen”. Een kritieke fase in de oorlog.

Rutte sprak over de mogelijke hulp toen Oekraïense troepen aankwamen in Fort Sill, Oklahoma, om te beginnen met trainen om het Patriot-raketafweersysteem te bedienen en te onderhouden. De Patriot is een geavanceerd luchtdoelraketsysteem dat het Westen aan Oekraïne heeft gegeven om Russische luchtaanvallen tegen te gaan.

Pentagon-woordvoerder Air Force Brig. Generaal Pat Ryder zei dat de oefening enkele maanden zal duren en 90 tot 100 Oekraïense troepen zal trainen in het gebruik van het Patriot-raketsysteem.

Biden gebruikte de vergadering van dinsdag om de Amerikaanse inspanningen te bespreken om de toegang van China tot geavanceerde halfgeleiders verder te beperken door middel van exportbeperkingen.

De regering probeert Nederland op één lijn te krijgen sinds het Amerikaanse ministerie van Handel in oktober nieuwe exportbeperkingen tegen China aankondigde. De beperkingen zijn bedoeld om het vermogen van China te beperken om toegang te krijgen tot geavanceerde computerchips, supercomputers te bouwen en te onderhouden en geavanceerde halfgeleiders te ontwikkelen.

“We werken samen aan hoe we de Indo-Pacific vrij en open kunnen houden en uiteraard China’s uitdagingen”, zei Biden aan het begin van de bijeenkomst.

Ambtenaren van de regering hebben betoogd dat exportcontroles nodig zijn omdat China halfgeleiders kan gebruiken om geavanceerde militaire systemen te bouwen, waaronder massavernietigingswapens. mensenrechtenschendingen; en verbetering van de snelheid en nauwkeurigheid van de militaire besluitvorming, planning en logistiek.

ASML, een in Nederland gevestigd technologiebedrijf, is een belangrijke fabrikant van lithografiemachines die halfgeleiders ontwerpen en produceren. China is een van de grootste klanten van ASML.

READ  Lisa Marie Presley nam opioïden en verloor 40-50 pond. Weken voor de dood

CEO Peter Wennink bagatelliseerde de impact van de Amerikaanse exportcontroleregels kort nadat de regering ze afgelopen najaar had vrijgegeven. ASML zei vorig jaar dat het verwacht dat de bedrijfsbrede omzet in 2022 21 miljard euro zal bedragen.

De Verenigde Staten onderhandelen met Japan over strengere exportbeperkingen om de verkoop van halfgeleiderproductietechnologie aan China te beperken. Het bezoek van Rudd komt nadat Biden de Japanse premier Fumio Kishida had ontvangen Voor gesprekken vorige week.

In een gezamenlijke verklaring na de bijeenkomst zeiden de VS en Japan: “Beide partijen kwamen overeen om onze gedeelde voorsprong op het gebied van economische veiligheid te verscherpen, inclusief de bescherming en promotie van kritieke en opkomende technologieën.”

Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, riep vorige week Japan en Nederland op om Amerikaanse druk te weerstaan.

“We hopen dat de betrokken landen het juiste zullen doen en zullen samenwerken om het multilaterale handelsregime te handhaven en de stabiliteit van de wereldwijde industriële en toeleveringsketens te beschermen”, zei hij. “Het zal ook helpen om hun eigen langetermijnbelangen te beschermen.”

Biden prees Nederland als een van Amerika’s “sterkste” bondgenoten en heeft “zeer, zeer standvastig” bewezen in zijn steun aan Oekraïne sinds Rusland zijn invasie in februari lanceerde. Nederland heeft dit jaar zo’n 2,7 miljard dollar (2,5 miljard euro) aan Oekraïne ter beschikking gesteld. Het geld zal worden besteed aan militair materieel, humanitaire en diplomatieke inspanningen.

De patriottische hulp van Nederland aan Oekraïne – of het nu gaat om wapensystemen, raketten of training – zou een grote stap zijn voor de NAVO-bondgenoten.

READ  Trump zei dat hij dinsdag zou worden gearresteerd

De training van Oekraïense strijdkrachten die nu in Oklahoma plaatsvindt, is gericht op het onderhouden van een batterij die de VS na de training naar Oekraïne zullen sturen. Elk systeem bestaat uit verschillende componenten, waaronder een phased array-radar, een controlestation, computers en generatoren, en vereist doorgaans 90 soldaten om te werken en te onderhouden, hoewel het leger zegt dat er slechts drie soldaten nodig zijn om het daadwerkelijk af te vuren.

Zodra de Patriot op het slagveld arriveert, zal een deel van de doorlopende onderhoudsondersteuning op afstand worden gedaan, zei Ryder.

De Nederlandse premier van zijn kant prees Biden voor het leiden van de internationale inspanning om Oekraïne te steunen.

“Als de Verenigde Staten niet waren opgetreden zoals jij, weet ik zeker dat de geschiedenis in 2022 zal oordelen”, zei Rutte.

___

Gorder wordt gemeld vanuit Den Haag, Nederland. Associated Press-schrijvers Lynn Perry, Tara Cobb en Colin Long droegen bij aan rapportage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *