Nederland/Thailand. Justice for Johan: vier jaar Thaise gevangenis. Een terugblik

Redactie Trefpunt Thailand, Van Laarhoven, Mea culpa

Justice for Johan, een website opgezet door familie en vrienden van Johan van Laarhoven en zijn partner Tukta Kaen-in publiceerde een terugblik op gebeurtenissen in de zaak-Van Laarhoven van juli vorig jaar tot nu. De aanleiding: vier jaar geleden, op 14 juli, was er de massale inval van Thaise politieagenten onder begeleiding van Nederlandse collega’s in de woning van Johan en Tukta. Hun leven en dat van hun familie zal nooit meer hetzelfde zijn.

Terugblik afgelopen jaar

Op 26 juli gaf de Nationale Ombudsman in een telefonische interview aan dat het voor de autoriteiten verplicht is om aan zijn onderzoek mee te werken. De aanleiding hiervoor was de weigerachtige houding van het OM in deze kwestie. Dat de autoriteiten niet meewerken heeft Reinier van Zutphen niet vaak meegemaakt. De poppenkast ging hierna vrolijk door. Op 31 augustus ontkende minister Blok dat hij het onderzoek van de Ombudsman tegenwerkte.

TT redactie, Van Laarhoven, bemiddeling koning
Betere tijden

In september 2017 gebeurde er erg veel. Zo bleef Tweede Kamerlid Vera Bergkamp druk zetten met het verzoek tot een Verslag Schriftelijk Overleg (VSO). Ook was het de bedoeling dat de Nederlandse strafzaak tegen Johan en medeverdachten zou starten. Johan wil erg graag bij zijn proces in Nederland zijn. In de tussentijd verslechterde Johan zijn gezondheid nog meer en ging het Openbaar Ministerie kijken of hij toch bij zijn eigen proces kon zijn. Dat was er overigens eentje voor de bühne, want het OM wist donders goed wanneer hij bij het proces aanwezig kon zijn. Echter toverde de tegenstander van de familie van Laarhoven nog een konijn uit de hoge hoed, per abuis werd de dagvaarding van Johan ingetrokken. Zou men dit hebben gedaan om het onderzoek van de Ombudsman te dwarsbomen? De laatstgenoemde mag namelijk volgens de wet geen onderzoek doen als de verzoeker gedagvaard is.

In de tussentijd voerde Vera Bergkamp (D66) de druk nog meer op. Ze zocht (en kreeg) steun bij andere politieke partijen voor het Verslag Schriftelijk Overleg (VSO) waar we eerder over schreven. De vertragingstactieken van het OM bleven niet onopgemerkt bij de verdediging . ‘Het OM heeft bewust de zaak Van Laarhoven proberen te frustreren’, aldus raadsman Sidney Smeets in een interview.

De spreekbuis van het OM

Hans Geleijnse, Van Laarhoven, Hoger Beroep 2, Onderbuik
Misdaadjournalist en kruisvaarder John van den Heuvel: Schuldig!
Foto blog

Aan het einde van de maand van september vond de officieuze spreekbuis van het OM, John van den Heuvel het nodig om iemand na te trappen die op de grond ligt met een belachelijke column. Gelukkig is lang niet iedereen het eens met de onzin van John. Het afgelopen jaar overleed ook de Thaise koning. Er was even sprake van gratie voor veel (buitenlandse) gevangenen. Helaas waren Johan en Tukta niet een van de gelukkigen.

In november werd er een moreel beroep gedaan op de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. ‘Minister van justitie in Rutte III, Ferdinand Grapperhaus, er staat u een mooie taak te wachten.’ Tot op de dag van vandaag heeft ook deze minister niks gedaan.

We hebben het vaak geschreven. Vera Bergkamp (D66) is een erg bijzondere vrouw. Zij geeft niet op voordat de onderste steen boven is in deze kwestie. Daarom diende ze weer nieuwe Kamervragen in. Dat december een van de donkere maanden is bleek wel weer. In deze maand kregen Johan en Tukta wederom verschrikkelijk nieuws. Het Thaise Openbaar Ministerie besloot om wéér in hoger beroep te gaan. Ondanks dat Johan al twee keer tot de maximale straf veroordeeld is. Door dit hoger beroep is het uiterst onzeker of Johan binnen afzienbare tijd met het zogenaamde WOTS-verdrag naar Nederland overgebracht kan worden.

Twijfel over Nederland rechtstaat

Meer en meer mensen hebben hun vraagtekens bij deze zaak. Zelfs de Nederlandse rechtsstaat werd in twijfel getrokken. Bij de zaak van voormalige Transavia-piloot Julio Poch is de rol van Nederland ook verre van netjes te noemen. In een ingezonden brief aan De Telegraaf riep A. Beukering op om een soortgelijke situatie te voorkomen, en iets te doen aan dit jarenlange leed.

Omdat antwoorden op vragen van Vera Bergkamp (D66) wederom uitbleven is zelfs de voorzitter van de Tweede Kamer zich gaan bemoeien met de Kamervragen. Later bleken de antwoorden toch beschikbaar.

Mocht het zo zijn dat het OM niet meer weet wat te doen, somde flappie van wapexpress.nl op wat de mogelijkheden zijn om Johan naar Nederland te halen. Intussen klaagt Johan al jaren over de weinig zinvolle ondersteuning van de Nederlandse ambassade te Bangkok. Echter gaf diezelfde ambassade aan dat zij een Brits initiatief om de leefomstandigheden in de gevangenis te verbeteren zou ondersteunen. Wij weten niet of dit daadwerkelijk zoden aan de dijk heeft gezet.

NVT Vrijmarkt Nederlandse ambassade
NL ambassade. Foto Pinterest

Hans Geleijnse van Trefpunt Azië is een van de weinige journalisten die Johan in de gevangenis heeft kunnen bezoeken. Wil je weten hoe zo’n bezoek eraan toe gaat? Klik dan op deze link. Op basis van het bezoek van Hans Geleijnse schreef ook misdaadjournalist.nl een artikel met toevoegingen van een gesprek tussen Peter R. de Vries en Gerard Spong.

Nieuwe stunt van Openbaar Ministerie

Eind februari, begin maart, haalde een Officier van Justitie wederom een enorme stunt uit in Thailand (hij was niet de eerste). Zonder medeweten van de verdediging probeerde deze vertegenwoordiger van het OM namelijk een dagvaarding te overhandigen. Een hevig geëmotioneerde Johan weigerde deze natuurlijk in ontvangst te nemen. De dagvaarding zorgde weer voor hoop en enorm veel verbazing in Nederland.

In deze periode kwam ook naar buiten dat de criminele Officier Lucas van Delft ‘gewoon’ weer zijn functie mag bekleden. Dit is de man die direct verantwoordelijk is voor al het leed in deze zaak. Het is overduidelijk dat van Delft door bepaalde mensen binnen het OM in bescherming is genomen en nu op de oude voet verder mag.

In Nederland boekte de verdediging ondertussen weer een flinke overwinning. De rechter besloot namelijk dat er zonder Johan geen proces kan plaatsvinden. Chapeau voor de advocaten! Maar er zijn wel weer een hoop van onze belastingcenten weggegooid met de reis naar Thailand.
De Nationale Ombudsman laat zich niet piepelen, bleek op 19 maart 2017. Toen heeft hij in een brief laten weten dat hij het onderzoek in deze zaak gewoon voortzet. “Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt”. Zei Reinier van Zutphen resoluut.

Lof voor activist Bart Hissink

In april begon Bart Hissink ook met zijn acties voor de Tweede Kamer. Op meerdere momenten confronteerde hij Nederlandse politici met de gevangenschap van Johan en Tukta. Zo sprak hij kort met Sybrand Bruma, Ank Bijleveld, Stef Blok, Thiery Baudet, Alexander Pechtold, Mark Rutte, Vera Bergkamp and many more. Bart, je bent een top gozer. Onze dank is eeuwig en we hopen ooit iets voor je terug te kunnen doen.

Justice for Johan, Terugblik, Vier jaar cel, Bart Hissink
Bart Hissink

De inzet van alle betrokkenen in deze zaak begint z’n vruchten af te werpen. Want in juni besloot justitie om toch mee te werken aan het onderzoek van de Nationale Ombudsman. Reinier van Zutphen wil het onderzoek voortvarend doen en snel afronden.

Misschien ook niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat het bij het Openbaar Ministerie maar blijft rommelen. Zo zou er sprake zijn van nepotisme werden er op meerdere momenten journalisten ongeoorloofd afgeluisterd. Ook is er sprake van een integriteitscrisis bij het beroemde en beruchte Openbaar Ministerie te Breda. Hier klaagden voormalig collega’s van Lucas van Delft over de wijze waarop het criminele gedrag van hem afgehandeld is.

Wij willen iedereen bedanken die dit onderwerp aandacht blijft geven. Dankzij jullie blijft dit onderwerp leven. Voor het volgende jaar hopen we echt dat Johan en Tukta eindelijk naar Nederland komen. We missen ze enorm en het duurt al veel te lang. Steun ze door een brief of kaartje te sturen via onze site. Dat kan namelijk via deze link

(Tekst publicatie 14 juli 2018 op JusticeforJohan.nl)

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.