Nauwere banden EU en ASEAN


De Europese Unie gaat nauwere banden aanknopen met ASEAN. De organisatie waarin tien Zuidoost-Aziatische landen zijn verenigd. De hechtere samenwerking werd deze week beklonken in Brussel tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en hun collega’s uit Indonesië, de Filipijnen, Singapore, Thailand. Brunei, Myanmar, Cambodja, Laos, Maleisië en Vietnam.

Redactie, Nauwere banden EU en ASEAN
Nieuwbouw langs boulevard Phnom Penh dankzij investeringen EU (Foto:Thomas Cristofoletti)

Het gaat hierbij om een zogeheten strategisch partnerschap. De EU en ASEAN hebben belang bij nauwere handels- en investeringsbetrekkingen en een internationale orde die is gebaseerd op duidelijke regels. Ook is het een reactie op het protectionisme van de Amerikaanse president Donald Trump. Een duidelijk signaal vóór multilateralisme en vrijhandel, volgens minister Vivian Balakrishnan uit Singapore.

Mensenrechten

Bij de samenwerking gaat het om (cyber)veiligheid, klimaat, terrorisme, duurzame palmolie, studentenuitwisseling en mensenrechten. Vooral dat laatste onderwerp is voor de EU een speerpunt. Zo wil de Europese Unie dat de ASEAN-landen meer doen om de situatie van de Rohingya-minderheid in Myanmar te verbeteren. Velen van hen zijn het land ontvlucht.

Cambodja

Ondanks de wil tot samenwerken hangt Cambodja de ontneming van de status Everything but Arms (EBA) boven het hoofd. Daarmee verliest het land een groot belastingvoordeel. Namelijk dat alle producten zonder importheffingen mogen worden ingevoerd in de EU, met uitzondering van wapens en munitie. De EU startte in november een procedure om Cambodja deze status te ontnemen, vanwege de flagrante schending van de mensenrechten. Als deze daadwerkelijk wordt ingetrokken heeft dat voor de textielindustrie grote gevolgen voor het straatarme Cambodja. Ruim 40 procent van alle export uit deze industrie gaat naar de EU. Er werken ongeveer 700.000 mensen in de textielsector.

 

 


Redactie
Over Redactie 597 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.