Natuurlijk Thailand. De schoonheid van het Noorden (2)

Provincie Nan, historische parel in het groen

De provincie Nan (Thai: น่าน) ligt in de afgelegen vallei van de Nan-rivier, in het noord oosten. De vallei is omringd door beboste bergen, de Phlueng-bergketen in het westen en de Luang Prabang-bergketen in het oosten. De hoogste berg is de 2.079 meter hoge Phu Khe in het Bo Kluea District, ten noordoosten van de stad Nan richting de grens met Laos.

Nan heeft een tropisch savanneklimaat. De winters zijn vrij droog en warm. In de zomer loopt de temperatuur op tot 37 a 38 graden. Het regenseizoen loopt van eind april tot oktober, met hevige regen en ietwat koelere temperaturen gedurende de dag, maar de nachten blijven warm. In het regenseizoen komt de natuur weer tot leven, en tovert de hele provincie om tot een mooie groene vallei.

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Het stadje Nan is de hoofdstad van de provincie en ligt ongeveer in het midden van de vallei. Het oude stadsgedeelte is volledig gerestaureerd, en geeft een mooie blik op de historie van de stad.  Wat Phumin is hier de belangrijkste attractie.

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Van de berghellingen stromen er ontelbare kleine beekjes naar beneden, met overal kleine en grote watervallen.

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Heel de omgeving van Pua is één, prachtig mooi, groot rijstveld!

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Gewone rijst kan niet op de berghellingen geplant worden, daarom wordt er hier hooglandrijst geplant die om te groeien niet onder water hoeft te staan.

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

De palmbomen (Cariota Obtusa) op deze foto groeiden al in Nan toen de dinosaurussen er nog rondliepen!

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Ruige vrij ontoegankelijke bergen, maar toch worden grote stukken kaal gekapt door de lokale bergstammen om er landbouwgrond van te maken.

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

Rustige kabbelende beekjes die in het regenseizoen flink kunnen aanzwellen….

Natuurlijk Thailand, Nan. Lode Engelen

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen op diverse tijdstippen in de provincie Nan.

Zie ook serie Natuurlijk kThailand, De zoutwaterbronnen vanBo Kluea

Lode Engelen
Over Lode Engelen 224 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

8 Comments

 1. Het echte oude centrum zijn bijna alle oude houten huizen gesloopt en vervangen door nieuwe huizen. Van restauratie is nauwelijks dprake, behalve van de velen tempels. De lokale bevolking in de bergen zijn laag-landers en bergstammen (voornaamlijm Hmong en Tai Lue) en in samenwerking met CP vernietigen zij de ooit zo mooie bossen van Nan.

 2. Ik ben inderdaad wat kort door de bocht gegaan door te zeggen dat het alleen maar de bergstammen zijn die de hellingen kaal kappen. Lokale boeren doen het inderdaad ook. De bergstammen kappen en branden het kaal, en gebruiken het dan inderdaad maar enkele jaren, maar natuurlijk herstel duurt heel lang !

  • Lode,
   De ontbossing van Thailand is al vlak na WOII begonnen, en niet door de bergstammen, maar door de laaglanders, de regering en bedrijven om verschillende redenen. De bergstammen hebben altijd slechts een kleine rol gespeeld bij de ontbossing. Zie dit artikel:
   https://projects.ncsu.edu/project/amazonia/Delang.pdf
   Citaat uit de conclusie:
   We have seen that deforestation in the Thai highlands was caused by several factors
   within the framework of the national development strategy pursued by the Thai
   government. From the end of WWII until the 1980s the Thai government encouraged
   lowland farmers, agribusinesses, and logging companies to expand in the
   highlands, in the name of national development, and as a means to deny territory to
   the communists.
   De bergstammen zijn altijd, met name in de pers en in de schoolboekjes, ten onrechte afgeschilderd als de boosdoeners. Een afbeelding in een schoolboekje van mijn zoon laat een brandend bos zien met een glimlachend toekijkende in klederdracht gehulde bergbewoner.

 3. Prachtige foto’s. Ik reisde een aantal keren in de Nan provincie en het is er heel mooi. Maar dit, citaat:
  ‘Ruige vrij ontoegankelijke bergen, maar toch worden grote stukken kaal gekapt door de lokale bergstammen om er landbouwgrond van te maken.’
  Het is waar dat grote gebieden zijn kaalgekapt vooral voor de verbouw van mais om de veevoederindustrie te voorzien zodat wij kippen en varkens kunnen eten. Het zijn echter niet de ‘lokale bergstammen’ die dit doen maar de plaatselijke bevolking daarin bijgestaan door de grote voedsel bedrijven als CP. Jammer dat altijd de ‘bergstammen’ de schuld krijgen voor vernietiging van de natuur terwijl zij juist de grootste beschermers zijn. Zolang de boeren geen financiële steun krijgen zullen ze helaas doorgaan met deze nare toestanden.

  • Ik dacht eens gelezen te hebben dat de bergvolkeren in Thailand een stukje woud kappen, dat enige tijd gebruiken en weer tot woud maken om elders wat nieuws te kappen. Dit zodat de natuur zich keer op keer kan herstellen.

   @Lode: mooie foto’s van de provincie { Nâan } , lange aa, dalende toon.

 4. Alphonse, die foto is genomen in het nationaal park Doi Phu Kha in het noordoosten van Nan. Het is een uitkijkpunt in het hoofdkwartier van het park. We hebben daar overnacht en s’morgens bij zonsopgang deze foto gemaakt. De foto kijkt richting grens met laos.

 5. Die laatste foto is weer onuitsprekelijk mooi.
  Waar is hij genomen? Zodat ik er ook eens naartoe kan.
  Ik zie op de voorgrond
  een balustrade van een uitkijkpunt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*