Natuurlijk Thailand. De Rotsschilderingen in Pha Taem

Oerkunst en wonderbaarlijke natuur aan de Mekong

 

Pha Taem National Park (Thai: อุทยานแห่งชาติ ผา แต้ม) is een natuurreservaat  langs de Mekong rivier in Ubon Ratchathani in het Noordoosten van Thailand.  Phou Xieng Thong Nationaal Beschermd Gebied in Laos ligt aan de andere kant van de rivier.

De rotsschilderingen waardoor het park bekend is, en waar het zijn naam aan ontleent (Pha Taem kan je vertalen als klif schilderingen,  zijn ongeveer 3000 jaar oud  en  bijzonder goed bewaard. Er zijn verschillende menselijke figuren afgebeeld te zamen met olifanten en de reuze katvis uit de Mekong rivier.

Lode Engelen Pha Taem

De schilderingen lijken een verhaal te vertellen als u richting noord loopt, beginnend met grote dieren, mensen en uiteindelijk visvallen.

Lode Engelen Pha Taem

Hier zijn handen afgebeeld. Er wordt verondersteld dat elk lid van de groep die hier woonde, een print van zijn of haar hand heeft achtergelaten.

De natuur van Pha Taem.

Lode Engelen Pha Taem

Prachtig om te bekijken zijn de paddestoelvormige rotsen van Sao Chaliang. Ze zijn miljoenen jaren geleden gevormd door uitslijting van de rotsen aan de kust van een zee. Later zijn ze door veranderingen in de aardkorst onder de grond verdwenen, en weer later door beweging van tektonische platen weer naar boven gekomen.

Lode Engelen Pha Taem

Lode Engelen Pha Taem

Van de 160 meter hoge klif aan het hoofdgebouw van het park kun je de Mekong over een grote afstand overzien, met aan de overkant Phou Xieng Thong Nationaal Beschermd Gebied in Laos.

Lode Engelen Pha Taem

Regenwater sijpelt door de klif en valt op het lager gelegen pad dat naar de rotstekeningen leid.

Lode Engelen Pha Taem

De begroeiing in het park bestaat uit droog dipterocarp bos, op sommige plaatsen onderbroken door omhoog geduwde versteende zeebodem.

Het kan er tijdens het droge seizoen erg warm zijn, maar in de regenachtige maanden komt heel de natuur weer tot leven met grote aantallen wilde bloemen, waaronder orchideeën die zich aan de bomen vastklampen. Dichter bij de grond, vind je de vleesetende, insectenetende honingdauw bloem. Als je de tijd neemt, en het pad rustig afwandelt zul je op zeker diverse vogelsoorten ontdekken.

Lode Engelen Pha Taem

Lode Engelen Pha Taem

Overhangende rotsen langs het pad naar de tekeningen.

Lode Engelen Pha Taem

 

Fotos © Lode Engelen. Genomen in Pha Taem op 22.09.2017.

 

Gerelateerde berichten

Lode Engelen
Over Lode Engelen 151 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.