Natuurlijk Thailand. Nationaal Park Khlong Phanom


Drijven op de Khlong Sok, rustiger kan het niet

Khlong Phanom (Thai: คลอง พนม) is een Nationaal Park in het zuiden van Thailand en beschermt 410 km² aan bossen binnen het Phuket-gebergte. Het park ligt in het zuidwesten van de provincie Surat Thani, in het district Phanom. Het grenst in het noorden aan het Khao Sok National Park. In het zuidwesten grenst het aan het Tonpariwat Wildlife Sanctuary.

Het grootste deel van het park wordt ingenomen door opvallende kalksteen bergen met messcherpe randen. Deze bergen maken het verkennen van het park een beetje moeilijker, maar dat geeft wel dat deze jungleomgeving in Thailand beter beschermd is tegen externe bedreigingen.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Het is een relatief klein nationaal park, maar het heeft een bijzonder mooie natuur. De Sok rivier loopt een heel eind door het park. Rustig afdrijven over het water is een bijzonder aangename manier om de natuur van dichtbij te bekijken. Waarschijnlijk deden de prehistorische mensen dit ook al op deze manier. Getuige daarvan zijn de grotschilderingen die er op verschillende plaatsen te vinden zijn.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Na iedere bocht in de rivier krijg je opnieuw een indrukwekkend mooi beeld van de statige bergen die het Khlong Phanom park kenmerken. In tegenstelling tot de andere kant van Surat Thani, waar de kanalen veelal door de mens uitgegraven zijn, is dit een volledig natuurlijke waterloop. De rivier word gevoed door regenwater uit de bergen, en in het droge seizoen kan dit wel een lage waterstand geven.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

In dit stukje regenwoud groeien de bomen op alle onmogelijke plaatsen. Een kleine richel op de flank van een berg is voldoende om houvast te hebben en te groeien. Door de hoge luchtvochtigheid ontstaat er ’s morgens mist tussen de bergen. Dit geeft ook in het droge seizoen voldoende vocht om de planten groen te houden.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Lode Engelen, Khlong Phanom.

Rustig wegdromen op een vlot, terwijl je langzaam meedrijft op de trage stroming van de rivier.

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen op de rivier Khlong Sok, in Khlong Phanom op 07.01.2020.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 272 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be