Natuurlijk Thailand: Doi Ang khang, bijna hoogste berg van het land

Doi Ang Khang Chiang Mai Thailand.

Doi Ang khang is met zijn hoogste punt van 1928 meter, de tweede hoogste berg van Thailand. Naast verschillende kleine bergdorpjes is er ook het Ang Khang Royal Agricultural Station gevestigd. Het beslaat een oppervlakte van 318 ha. Veel van de mensen uit de omliggende bergdorpjes werken er.

Doi Ang Khang is misschien wel de mooiste berg van Thailand. Ondanks dat een groot gedeelte ervan benut wordt voor het agricultural station is er nog veel natuur om van te genieten. Het toeristische hoogseizoen valt op Ang Khang in de winter. Op dat moment zakt de temperatuur boven in de valleien, die tussen de pieken liggen, tot rond  het vriespunt. Voor de Thai is dan de aanblik van de rijp op het gras een unieke belevenis. Samen met Doi Inthanon is dit de enige plaats in Thailand waar de temperatuur voldoende zakt om lichte vorst aan de grond te kunnen hebben.

Op doi Ang Khang heerst er heel het jaar door een, voor Thailand, koel klimaat. Het agriculture station is speciaal hier opgestart omdat er door het koele klimaat fruitbomen zoals appel, perzik en pruimen gekweekt kunnen worden. Iets wat in de rest van Thailand niet kan omdat het te warm is voor deze fruitsoorten.

 

De hoogste piek
Een hoogste punt van 1928 meter.
Serres van het agriculture station
Plantages en serres van het Royal agricultural station.

 

Fruitboom plantage
Fruitbomen op Doi Ang Khang.

Op Doi Ang Khang is er voldoende accommodatie te vinden, en er zijn een paar kampeerterreinen waar je, als je s’morgens uit je tentje rolt, kan genieten van een prachtige zonsopgang.

zonsopkomst
De zon komt op boven de bergen. Een moment van rust en ontzag voor de natuur.

 

De weg tussen Fang en Ang Khang
Een op sommige stukken, sterk stijgende, kronkelende bergweg verbindt de stad Fang met Ang Khang.

Naast het agriculture station liggen op Doi Ang Khang ook nog een aantal kleine bergdorpjes, waar de tijd wel lijkt stilgestaan te hebben. De mensen leven er nog op hun heel traditionele wijze, maar wel voorzien van electriciteit en satelliet tv….

Genieten van de ochtend zon
Goed aangekleed, rustig genieten van de koele temperaturen in het ochtend zonnetje.

 

Huis in Khob Dong
De bewoners van Khob Dong wonen nog steeds in bamboe huisjes met een strooien dak.

 

Kinderen in het schooltje
Kinderen, in hun traditionele kleding, ijverig aan het werk in het dorpsschooltje.

Doi Ang Khang vormt ook de grens met Myanmar, een echte grens afzetting met prikkeldraad en scherpe bamboe stokken. De militairen die hier gestationeerd zijn in Ban Nor Lae, bewaken de grens voortdurend. Er zijn een paar overgangen die een paar uur per dag open zijn. Toeristen mogen  de grens hier niet oversteken. De overgangen zijn er slechts om werkers uit Myanmar door te laten.

Prikkeldraad aan de grens
Prikkeldraad en bamboe stokken sluiten de grens met Myanmar.

Een paar prachtige aangelegde tuinen nodigen echt uit om een paar uur rustig rond te wandelen, en te genieten van al het groen. Er is onder andere een unieke natuurlijke rotstuin, met bijzonder mooie flora. Voor de liefhebbers is er een prachtige rozentuin met veel engelse rozen, rozen die het uitstekend doen in dit klimaat.

De tuinen
Bijzonder goed onderhouden tuin met mooie waterpartijen.

 

De rotstuin
Een natuurlijke rotstuin waar je een paar uur kan wandelen en klimmen, waar je  telkens nieuwe mooie hoekjes kan ontdekken, en waar je heel de omgeving van bovenaf kan bekijken.

 

Tuinvrouw aan het werk
Iemand moet uiteraard al dit moois onderhouden.

Waar er toeristen zijn, zijn er ook mensen die proberen wat aan hen te verdienen. Op Ang Khang zijn het de mensen uit de omliggende bergdorpjes die  iedere morgen een hele afstand moeten afleggen om hun souveniertjes te komen uitstallen.

Jong verkoopstertje
Jong souvenir verkoopstertje.

 

Op weg naar het werk
S’morgens vroeg, net na zonsopgang, komen de mensen uit de omliggende dorpen naar hun werkplek.

Voordat het Royal Agriculture station is opgestart in 1969, leefden de mensen in de verschillende bergdorpjes vooral van de opiumteelt. Een teelt waarvoor ze de bergflanken kaal kapten, en afbranden. Ondanks hard werken verdienden de boeren nog niet veel met deze teelt. Koning Bhumibol gaf opdracht om het Agriculture station op te starten, en onderzoek te doen naar de teelt van fruitbomen die een koeler klimaat nodig hebben om te groeien. Het is niet enkel een onderzoekscentrum,  er wordt ook opleiding gegeven aan de boeren die aan hoogland cultuur willen beginnen.

De boeren van de omliggende bergdorpjes kunnen hun productie ook aan het station verkopen, en krijgen daar een goede marktprijs. De productie bestaat  uit bloemen, fruit en groenten zoals pruimen,  kiwi, avocado, aardbeien en  frambozen. Op deze manier kunnen de mensen een redelijk goed bestaan opbouwen, en hebben ze de opium teelt niet meer nodig.

Ang Khang, genieten van rust en koelte in het noorden van Thailand.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 219 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be