Nationale ombudsman: Staat onzorgvuldig, OM ongeloofwaardig in zaak Van Laarhoven

Johan van Laarhoven voor en tijdens gevangenschap
Gepubliceerd op Bay Area Cannabis.com

De veroordeling tot lange gevangenisstraf in Thailand van Johan van Laarhoven en zijn partner Tukta Kaen-In zijn te danken aan onzorgvuldig optreden van Neerlands justitie. Het argument van het Openbaar Ministerie dat het optreden van de Thaise autoriteiten niet kon worden voorzien is ongeloofwaardig. Deze conclusies trekt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een vandaag, maandag gepubliceerd onderzoek

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company met vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. Het OM verdenkt de shops ervan in die tijd te grote voorraden softdrugs te hebben gehad. Ook wordt Van Laarhoven witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie verweten.

Suggestie aan Thais

In 2014 stuurde het OM een rechtshulpverzoek aan de Thaise autoriteiten om onderzoekshandelingen te verrichten ter ondersteuning van de zaak in Nederland. De gewenste actie vanuit Thailand bleef uit en na overleg met de Nederlandse zaaksofficier van justitie destijds, Lucas van Delft, wordt er een brief gestuurd aan de Thaise autoriteiten. In die brief wordt de Thai onder meer gesuggereerd zelf een strafrechtelijk onderzoek te starten.

De ombudsman omschrijft dat handelen als “onzorgvuldig”.  Zo werd de vrouw van Van Laarhoven als verdachte bestempeld terwijl er in Nederland geen onderzoek naar haar liep. “Met ernstige voorzienbare gevolgen.”

Het verweer van het OM dat zij niet hadden kunnen voorzien dat Van Laarhoven en zijn vrouw in 2014 zouden worden aangehouden door de Thaise autoriteiten, schuift de ombudsman terzijde al “ongeloofwaardig”.

“De Nederlandse instanties hebben hun acties niet goed voorbereid en zijn het perspectief van Van Laarhoven en zijn vrouw uit oog verloren”, aldus de ombudsman. Een reële afweging of de ingezette actie zorgvuldig, effectief en proportioneel was, ontbreekt volgens Van Zutphen. ‘Dit terwijl het OM goed op de hoogte was van de risico’s die een aan drugs gerelateerd strafrechtelijk onderzoek in Thailand met zich meebrengt.’

Frans van Laarhoven: ‘Ze zijn erin geluisd’

Tegen Nu.nl reageerden de raadslieden van Van Laarhoven verheugd op de uitkomst van het onderzoek. Advocaat Gerard Spong: ‘De Nationale Ombudsman bevestigt onomwonden wat wij al jaren zeggen: een Nederlandse zakenman en zijn vrouw zijn door Nederland met list en bedrog de Thaise cel in gesjoemeld.’
De familie van Van Laarhoven reageert eveneens verheugd op het rapport. ‘Het toont aan dat mijn broer en zijn vrouw erin zijn geluisd”, stelt broer Frans van Laarhoven.

De straf voor voormalige coffeeshophouder werd in hoger beroep van 103 naar 75 jaar gevangenisstraf verlaagd, waarvan hij er 20 moet uitzitten. Tukta Kaen in kreeg uiteindelijk 12 jaar, waarvan ze er ruim zeven moet uitzitten. Na ruim vier jaar cel is er voor het tweetal echter nog geen zicht vrijlating. Het Thaise OM heeft vorig jaar bij het Hooggerechtshof beroep ingesteld tegen verlaging van de oorspronkelijke vonnissen. Zolang het Hof zich daarover niet heeft uitgesproken kan Nederland niet bij de Thais aankloppen voor de zgn. Wots-overeenkomst, die regelt dat uitgeprocedeerde gevangenen hun straf in eigen land kunnen uitzitten.  Zolang de zaak loopt kan Tukta Kaen-In geen aanspraak maken op een koninklijk pardon, bijvoorbeeld ter gelegenheid van de kroning van de nieuwe vorst in mei. ‘De Thais maken geen enkele haast.’ schreef Johan van Laarhoven een paar dagen geleden in een brief aan Trefpunt.

Proces in Nederland niet zonder Johan

In Nederland is Van Laarhoven een van de hoofdverdachten in de strafzaak tegen coffeeshopketen The Grass Company die hij in Den Bosch en Tilburg heeft opgericht. Samen met de drie andere leidinggevenden wordt hij beschuldigd van witwassen, oplichting, belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie. In deze zaak zit geen schot omdat de rechter heeft bepaald dat Van Laarhoven zelf zijn proces moet kunnen bijwonen. Zijn broer Frans, een van de vier gedaagden, wil hem ook als getuige in zijn zaak.

Hans Geleijnse, Brabantse maffia, Van Laarhoven
Ombudsman Reinier van Zutphen voor NOS-camera

Van Zutphen kondigde zijn onderzoek in september 2016 aan, nadat Van Laarhoven en zijn partner Tukta Kaen-In daartoe een verzoek hadden ingediend.  Hij kwam niet ver want justitie en het OM lagen dwars. Juli 2017 kwam naar buiten dat zij, gedekt door opeenvolgende VVD-ministers van justitie, weigerden informatie te verstrekken. In maart 2019 vond van Zutphen het welletjes en informeerde de Tweede Kamer dat hij op eigen initiatief het onderzoek hervatte. ‘Het is.belangrijk dat er duidelijkheid komt,’ zei hij toen. De nieuw aangetreden CDA-minister van justitie Ferd Grapperhaus liet vervolgens weten dat zijn ambtenaren zouden meewerken.

Bron: Nu.nl, Nieuws Nationale Ombudsman

Meer weten?

Justice for Johan: Chronologie zaak van Laarhoven/Kaen In

Eerder op Trefpunt: schandalen bij justitie en de Brabantse maffia

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 318 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

1 Comment

  1. Deze zaak stinkt uren in de wind. Als Nederland zich wil opwerpen als een rechtstaat is het,
    zeker na de uitspraken van de ombudsman, onmogelijk te pruimen dat de diverse gezagdragers verantwoordelijk voor deze gang van zaken, vrijuit gaan. Hoe is het mogelijk dat een minister van justitie die onzorgvuldig handelt en ongeloofwaardig overkomt -een eufemisme voor liegen dus- kan blijven zitten? Wat je verder ook van van Laarhoven mag denken, deze zaak raakt iedereen omdat het vetrouwen in de Nederlandse rechtstaat op het spel staat. Als die in de handen ligt van een charlatan die zelf liegt en bedriegt, is het de plicht van elk fatsoenlijk mens daar tegen in opstand te komen en deze mensen buiten te gooien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*