Nagekomen bericht uit de USA

Jurassic Palms

Woestijnen, daar zijn we gek op. Veel mensen denken dat een woestijn een doodse zandvlakte is, maar niets is minder waar. In de Mojave Desert in Zuid-Californië bijvoorbeeld, leven zo’n tweeduizend planten en dieren, die alle bestand zijn tegen extreme droogte, verzengende hitte en barre winterkou.

De woestijn wordt gedomineerd door de Joshua Tree. In de negentiende eeuw meenden de mormonen, dat de boom hen met zijn uitstrekkende takken westwaarts wees, zoals de Bijbelse Jozua, die zijn volk geleidde naar het beloofde land Kanaän.

We naderen Twenty Nine Palms, een stad ten noorden van de Mojave Desert. Na een lange dag rijden zijn we moe en hebben we honger, maar zin om in een uitspanning tegenover elkaar te zitten, hebben we niet. Een hapje eten op de motelkamer met een glas wijn en CNN op de teevee trekt ons meer.

Om een uur of vijf rijden we het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt op, een haveloos gebouw met verfbladders en gebleekte reclames. De klanten stromen toe in oude pick-ups, gehavende Chevrolets en gebutste Buicks.

In de winkel lopen we tussen de schappen volgestouwd met literblikken soep, kant-en-klaar maaltijden, koeken en cakes in kingsize verpakking. We ontwijken scootmobielen met vleesgeworden piramides van nog geen vijftig jaar oud, gaan aan de kant voor boodschappenwagentjes als caravans zo groot, volgestapeld met pizzadozen, BBQ-sauzen, bonen in tomatensaus, grossen donuts en gallons frisdrank. In de diepvriesvakken liggen halve veestapels en gletsjers consumptie-ijs te wachten op de gretige klanten.

We vragen een medewerkster naar de versafdeling. Zij fronst haar wenkbrauwen, haar ogen zinken weg in de plooien van haar gezicht. Vegetables, apples, oranges, leggen wij uit. Schommelend gaat zij ons voor en wijst naar een tafel met wat dozen gerimpelde appels en slappe sla. We besluiten toch maar een hapje buiten de deur te gaan eten.

Terwijl we de parkeerplaats oplopen, zien we een dinosaurus zijn moeder met een schoenlepel uit de passagiersstoel van zijn pick-up peuteren.

walmartgalleryx004_r620x349

 

 

 

 

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 202 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.