Naar de USA 9

4 juni
Montana, een impressionistisch schilderij onder de big sky met bergen, vlaktes en valleien, neer gepenseeld in een eindeloze variatie aan pasteltinten, waar de Interstate 15 door heen meandert en die je na elke bocht met een nieuw gezicht verrast. We nemen de afslag naar Butte, een stad met industrieel erfgoed en oude gebouwen, sommige goed geconserveerd, andere haveloos en vervallen. Onderhoud en conservering is hier, als zo vaak in de VS, een zaak van vrijwilligers en particulier initiatief.

In het World Museum of Mining, een voormalige goudmijn, gluren we door de ramen van winkels en werkplaatsen uit de 19de eeuw. Het is alsof de eigenaren even zijn gaan lunchen, in het Nugget Cafe staan de glazen op de bar, bij de smid liggen de hoefijzers op het aambeeld, bij de apotheker staan zakjes exotische kruiden voorzien van Chinese karakters op de toonbank, in de aangrenzende ruimte liggen stapels wasgoed, in de saloon zien meisjes van plezier uit naar een volgende klant, naast de kroeg is het kantoor van de vakbond, de Union, die hier stakingen van soms wel een half jaar organiseerde, een vloek hier in de VS.

Op het terrein staan oude machines met ketels, kabels en katrollen, verspreid liggen banden in alle maten en heel veel roest. Boven ons torent de takel, die de mijnwerkers in de diepte liet zakken en het gouderts naar boven haalde. Op oude foto’s zien we hoe een geknevelde muilezel met de kop naar beneden in een liftje wordt gepropt. Het is te hopen dat het arme dier geen claustrofobie had, want hij moest in de donkere diepte beneden karretjes gouderts trekken, het daglicht zou hij nooit meer zien. (30 juni 2015)

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 202 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.