Naar de USA 3

7 mei 2009, Rochester
We bezoeken de woon- en werkplaats van George Eastman, de grondlegger van Kodak, uitvinder van de fotobox, de Brownie, voor $1 te koop. Iedereen kan ermee fotograferen: You press the button, we do the rest, dat wil zeggen ontwikkelen en afdrukken en daar moest je wel een filmrolletje van Eastman voor kopen. Hij werd er multimiljonair mee.

Eastman leefde er goed van, maar financierde eveneens grote sociale en maatschappelijke projecten. Toen het bedrijf 50 jaar bestond, mocht elk Amerikaans kind dat in dat jaar 12 jaar werd gratis een Brownie met filmrolletje afhalen. Een meesterzet, fotograferen werd populairder dan ooit.

Wij bewonderen zijn kapitale villa met artefacten uit de fotografie. In een vitrine ligt de afscheidsbrief, die hij schreef voordat hij zich een kogel door het hart joeg, want ongeneeslijk ziek met een lichaam vol pijn wilde hij de controle houden over zichzelf, zoals hij zijn leven lang zijn bedrijf onder controle had gehad. Wij lezen het bijschrift: On the night table was a piece of yellow-lined paper with the words in balky ink, daarna de brief: To my friends. My work is done – Why wait. GE. Een dapper man nam zijn lot in eigen hand.

8 mei, Niagara, indiaans voor Donderend Water

Gehuld in blauwe plastic regenjassen samen met een vijftigtal medepassagiers, als waren wij een kolonie blauwe reigers, varen met de Maid of the Mist recht op de grootste van de Niagara watervallen af.

Niagara-Falls-Maid-of-the-Mist-Boat-Tour-300x191Een muur van kolkend en donderend water klettert op de rotsen aan de voet, stroomt dan bruisend de rivier in, IMAX in reality.

Mist is het understatement voor het water dat over ons heen spoelt. Stampend wendt de Maid of the Mist haar steven. Voor ons doemt de Niagara River op, die een halve mijl verder kalm zijn weg vervolgt tussen de oprijzende rotswanden.

10 mei, Happy Mother’s Day, happy Mother’s Day
Moederdag in de USA kan niet ongemerkt voorbij gaan. De kassière in de supermarkt, de buschauffeuse, de lady van de dry-cleaners, de receptioniste van het Motel, een toevallige mevrouw die naast jou boodschappen doet, de…: happy Mother’s Day. Mannen hoor je er niet over op de nieuwslezer van CNN na: ‘Happy Mother’s Day’ en Larry King natuurlijk: ‘Happy Mother’s Day’.

In Erie stappen we een liquor store in, vragen naar de whisky’s. De verkoper wijst naar rechts. Tussen rijen Amerikaanse en Canadese whisky’s staat een fles Chivas Regal van 12 jaar oud. Bij het afrekenen zegt de verkoper: ‘Maar dit is geen whisky.’ Ik wijs hem op Made in Scotland en zeg erbij: ‘Daar komt de whisky wel oorspronkelijk vandaan.’ Verwonderd zegt hij: ‘Oh Yeah? Gosh! I didn’t know that.

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 202 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.