Recensie: Naar de Mekong in China. Een fascinerende belevenis


China-kenner Edward van Haasteren neemt je in een prettige leesbare staccato-vorm van korte tekstblokken mee in zijn grote reis: ‘Naar de Mekong in China’, dat eind vorig jaar is verschenen bij Booy Uitgevers. Daarin beschrijft de auteur tot in details landschappen, plaatsen en lokale bewoners in het stroomgebied van de beroemde rivier in China.

Bert Vos, Recensie, Mekong, Edward van HaasterenHij is 4909 kilometer lang, ontspringt in Tibet en doet dan de Chinese provincie Yunnan aan. Ingeklemd tussen Laos en Thailand meandert hij verder door grillig landschap om dan via het geweld van indrukwekkende watervallen Cambodja binnen te vallen. Als een meerkoppig monster waaiert ze vervolgens uit in Zuid-Vietnam en glijdt dan eensgezind de Chinese Zee in. De majestueuze Mekongrivier. Een kunstwerk van moedernatuur dat blijft fascineren.

Prestatie

Niets geen iPad of Laptop mee voor aantekeningen. Maar gewoon een schrijfblok en pen is het gereedschap waarmee hij zijn gewaarwordingen, hersenspinsels, gedachten, gesprekken en waarnemingen optekent. Dat alleen al is een indrukwekkende prestatie gezien de gedetailleerde maar prettig leesbare beschrijvingen. Daarnaast staan op de voorflap, in het begin en het midden van het ruim 300 pagina’s tellende boek een serie prachtige foto’s van mensen en landschappen die de revue passeren.

Met de rugzak en een schoudertas als bagage reist hij eerst naar het barre, ruige Tibetaans Plateau waar de bron van de Mekong is te vinden. De koude en ontberingen zijn bijna voelbaar. Van Haasteren volgt de rivier tot waar deze China verlaat. Per auto, bus en taxi waar vele toevallige ontmoetingen de reis extra bijzonder maken. Hij eindigt bij de Golden Triangle in een weelderig groen, subtropisch heuvelland vlak bij de grens met Thailand. Wat hij dan gaat doen verklappen we niet.

Nieuwe China

Rode draad zijn de herinneringen van de reiziger op plekken waar hij eerder is geweest en waar de invloed van de Han-Chinezen merkbaar is. Een kritische ondertoon is dan ook niet te vermijden. Onderweg ziet de auteur op weg naar het eindpunt van zijn reis niet alleen het landschap en klimaat veranderen, ook verschijnen er minderheidsbevolkingsgroepen in beeld zoals Hui moslims, Tibetanen en Dai, waar hij een kleurrijke beschrijving van geeft.

Bert Vos, Recensie, Mekong, Edward van Haasteren

Ook in dit afgelegen gebied dat ver verwijderd is van de hypermoderne mega-steden in het (zuid)oosten van China, zijn de tekenen van vooruitgang onmiskenbaar aanwezig, tekent hij op. Hij ziet grootschalige nieuwbouw in steden en dorpen, aanleg van wegen en bruggen. En veel dammen om het ‘nieuwe China’ van welkome energie te voorzien.

De klok van modernisering tikt ook meedogenloos door bij de minderheidsgroeperingen. Ook zij willen mee in de vaart van het Chinese volk, merkt de schrijver op. Zo ziet hij op het Tibetaans Plateau pompeuze nieuwe Tibetaanse kloosters, de oude zijn afgebroken, met fonkelende goudkleurige daken. Monniken verblijven nu in moderne gebouwen, lopen met mobieltjes rond en hebben geld om te gaan winkelen en in restaurantjes te eten. “Het op de Tibetaanse hoogvlakte gepraktiseerde boeddhisme gaat duidelijk met de hedendaagse tijdgeest mee”, schrijft Van Haasteren. “Misschien is dat wel de enige manier om te kunnen overleven.”

 Minpuntje

Een minpuntje is dat vooral in het begin van het boek de vaart er niet echt inzit en het hier en daar stroef verloopt. Je krijgt het gevoel dat er wel wat geschrapt had kunnen worden om het verhaal vlotter te laten vertellen. In deel drie waar hij de rivier in Yunnan volgt zit de vaart er weer flink in. Het boek geeft verder een helder beeld van een snel veranderend China van begin 21e eeuw en is een must voor elke Mekongliefhebber en reizigers die ooit eens dit deel van de wereld willen zien of hebben gezien.

In een tweede boek dat in de maak is wil Van Haasteren de rest van de Moeder der Rivieren volgen tot het eindpunt in de Chinese zee.

Naar de Mekong in China (2017)
Edward van Haasteren
Booy Uitgevers
Pagina’s: 318
€ 21,95
ISBN: 9789082580327


Bert Vos
Over Bert Vos 192 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.