Na Corona nog een crisis. Pattaya dreigt te sluiten


Oud goud Berthy, Pattaya, Bargirls
Foto ©Berthy Jenner

Gaat het echt gebeuren? De bars, pubs en clubs in Pattaya zetten zich de afgelopen dagen schrap. Dit voor het bevel van de regering om de verspreiding van het coronavirus in drukke gebieden te stoppen. Dat betekent dat ’s werelds bekendste ‘sex in the city’ gaat sluiten, inclusief de bekende Walkingstreet.

Deze vermoedens komen na opmerkingen van de minister van Volksgezondheid en vicepremier Anutin Charnvirakul tijdens een bijeenkomst. Daarin werd de mogelijkheid gedeeld om het grootste ‘entertainmentresort’ van Thailand te sluiten. Het goede nieuws is dat het voorlopig zal zijn. Voor toeristen die dan hun reis hebben geboekt voor net in die periode in Pattaya een nachtmerrie. Want een verpeste vakantie. Alhoewel de meeste landen een buitenlandse reis ontraden. Voor de Thai die in de deze branche werken is het echter een financiële ramp. Niets open, geen klandizie, geen werk, dus geen inkomen.

Schade toerisme

Damrongkiat Phitnitkarn, de secretaris van de entertainment- en toerismebranche, zet zich schrap voor het ergste. Ondanks dat de schade voor het toerisme al enorm is, zullen de branchegenoten gehoor geven aan de regeringsrichtlijnen om te sluiten, zegt hij. Deze beslissing wordt binnenkort verwacht. Damrongkiat wijst op Bangkok waar al meer dan tien gevallen bekend zijn van mensen die in een club een glas alcohol en een sigaret deelden. Sommige clubs in de hoofdstad zijn al gesloten.

Pattaya op slot

De vraag is hoelang dat het gaat duren voordat Pattaya overgaat tot sluiting en zonder klanten komt te zitten. De secretaris benadrukt dat de bars en clubs voorlopig open blijven en dat elk van hen maatregelen neemt om personeel en klanten te beschermen. De sluiting van de entertainmentindustrie, die al lange tijd de levensader is van deze badplaats, zal een verwoestende impact voor de stad en alle andere sectoren hebben.

Na dit nieuws was de hashtag #SAVEPATTAYA zeer populair op social media.

NASCHRIFT: In Pattaya zijn sinds woensdag 18 maart alle bierbars gesloten. De restaurants blijven wel open. Dit geldt voor de hele stad, inclusief Walking Street.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 204 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

10 Comments

 1. Wat is er gebeurd in Nederland? Eerst gaan ze protesteren tegen het strenge coronabeleid, zodat mijn reis naar Thailand op de tocht stond en andersom protesteren voor een strenger beleid. Nou de omgekeerde wereld. Voor mij mag het, als ik maar naar Thailand kan ,,,,hoop ik ?

  • Leg je je er nu maar bij neer dat jullie dit jaar niet naar Thailand kunnen. De grens voor toeristen blijft dicht. Dus, of geld terugvragen of de reis verschuiven naar voorjaar volgend jaar.

  • Giel, ik begrijp jouw vragen; ik zit er zelf ook mee en had in oktober willen gaan maar gelukkig nog niet geboekt. Ik val buiten de groepen die wel mogen komen. Ik hoop nu op maart 2021 maar vrees het ergste. En ik verwacht dat de vliegtuigstoelen supersnel vol lopen en dat de prijs dan omhoog gaat…

   Thailand wil Phuket promoten. De horeca is er blij mee maar de bevolking is al aan het morren zo van ‘worden wij proefkonijn…’. Bovendien, wat moet je als toerist 4 weken op Phuket?

   Er is nog een probleem: in Myanmar is de tweede golf corona losgekomen. Niet onverwacht in een land verdeeld tot op het bot met gevechtshandelingen in twee grote centrale/noordelijke staten. Verkiezingen op komst daar. Thailand heeft de grenzen al onder controle en brengt zelfs aan de ‘droge’ grens (bossen) prikkeldraad aan. Zie deze link: https://kfgo.com/2020/09/11/thailand-tightens-border-surveillance-as-myanmar-infections-rise/

   Dus het kan best eens heel lang wachten worden……

  • Giel Jan, ook ik ben bang dat 7/11 te vroeg is en dat TH pas na nieuwjaar open gaat voor toeristen. Maar het is Thailand dus je weet maar nooit……

  • Hebben jullie toch gelijk gekregen want de luchtvaartmaatschappei Swissair heeft onze reis gecanseled ,want ze vliegen niet meer op Thailand ,,waarom ? maar nu vier ik mijn verjaardag met mijn familie thuis het is niet anders. groet Jan

   • Waarom? Dat begrijp je toch wel? Het gaat ons niet om gelijk te krijgen, maar over wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn.
    Dat wordt op zijn minst najaar 2021 voordat je die vliegbestemming op kan, onbekommerd en wel.

 2. Ik heb in Maart al geboekt voor Pattaya en hou alles via de digitale krant in de gaten en als ik dat lees gaat het de goede kant op daar met het virus en ja vele bars enz, sluiten voorgoed en de exodus naar plaats van oorsprong is gaande en de meesten komen niet terug ,maar ik heb goede moed wnt ik vlieg 7 November en hoop dat het dan veilig is

 3. Het wordt altijd ontkend dat de thai afhankelijk is van de farang.We zullen zien hoe creatief ze zonder sexworkers werkelijk zijn.Millioenen buitenlanders komen voor sex-entertainment,waar veel thaise families van moeten zien rond komen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*