De delete knop in de Thaise geschiedschrijving


Tino Kuis, Plaque, Revolutie

Het mysterie van het verdwenen gedenkplaatje van de revolutie in 1932

Op 24 juni 1932 pleegden leden van de ‘Volkspartij’ , onder leiding van de burger Pridi Phanomyong en de militair Plaek Phibunsongkhraam, een geweldloze coup die de absolute monarchie omzette in een constitutionele, een gedenkwaardige dag in de Thaise geschiedenis. Zij dwongen koning Rama VII een grondwet te aanvaarden hoewel de Thaise geschiedenisboekjes meestal vermelden dat het daarentegen juist koning Rama VII was die de grondwet schonk aan het volk.

Negen jaar later, in 1941, werd een gedenkplaat, een bronzen plaque, geplaatst in het wegdek van de Royal Plaza, een tiental meters verwijderd van het standbeeld van de hogelijk aanbeden koning Chulalongkorn de Grote(Rama V) gezeten op een paard. Tijdens het bewind van de dictator Sarit Thanarat (1957-1962) verdween de plaque voor enige jaren.

Tot schrik van velen bleek enige dagen geleden dat de gedenkplaat was vervangen door een andere. Deze gedenkplaat is één van de weinige openbare herinneringen aan de revolutie van 1932.

De tekst op de oorspronkelijke plaque luidde:

Tino Kuis, Plaque, Revolutie

Op deze plaats, in de ochtend van 24 juni 1932, vond de geboorte plaats van de Grondwet voor de vooruitgang van de Natie’

Op de rand van de nieuwe plaque staat de tekst van het motto van de huidige Chakri dynastie:

Tino Kuis, Plaque, Revolutie

 

Trouw en liefde voor de Drie Juwelen (de Boeddha, de Dharma en de Sangha), voor familie en voor de koning is goed. Hiermee kan de staat vooruitgaan!’

en verder: ‘Lang zal Siam leven! Gelukkige en energieke burgers bouwen de kracht van de natie!’

In november 2016 dreigde een ultra-royalist, Thepmontri Limpaphayorm de gedenkplaat te verwijderen.

Foto’s laten zien dat in de nacht van 4 op 5 april jl op de plaats van de plaque een tent was opgezet met daar omheen dranghekken en een bordje ‘Verboden Toegang’. Een aantal dagen daarna drong de vervanging van de plaque door tot het publiek.

De regering antwoordde ‘Geen commentaar’ op de vraag naar deze gebeurtenis . De politiechef liet weten dat het van niets wist en zei later dat moeilijk is om een onderzoek te starten naar de diefstal van de plaque ‘omdat we niet weten wie de eigenaar is’.

Change.org is een handtekeningactie begonnen.

Wetenschappers en de sociale media reageren over het algemeen negatief op het verdwijnen van de gedenkplaat..

Sinsawat Yotbangtoey, een vroegere directeur van het Pridi Phanomyong Instituut zegt:

Niemand kan de geschiedenis uitwissen ook al is de plaque gestolen’

Een kleindochter van één van de leden van de toenmalige ‘Volkspartij’ eist een zoektocht naar de verdwenen gedenkplaat.

De meeste commentaren gaan er van uit dat het verwijderen van de gedenkplaat niet mogelijk zou zijn geweest zonder medewerking van de hoogste Thaise autoriteiten.

http://www.khaosodenglish.com/featured/2017/04/14/1932-revolution-plaque-removed/

http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/04/15/1932-revolution-plaque-important/


Tino Kuis
Over Tino Kuis 135 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.

6 Comments

  1. Ex-parlementslid Watana Muangsook (Phua Thai) heeft een aanklacht aan zijn broek voor een ‘computer crime’ (maximaal 5 jaar gevangenis, meen ik). Hij schreef op zijn Facebook pagina dat de plaque ‘nationaal erfgoed’ is. Een duidelijke misdaad!

  2. Ik hoop dat ze origineel terug vinden en plaatsen maar het zou me niets verbazen als deze nieuwe plak blijft liggen zelfs als het origineel nog boven tafel komt. Desnoods onder het mom van een bekend wetsartikel.

    Ik lees nu ook pas voor het eerst over de vernietiging van het democratie monument in Buriram. Vanwege de verkeersdoostroming… Dat zal ook nog wel niet herplaatst zijn?

  3. Politie bewaakt nu de plek van de ‘verdwenen plaque’ en verhinderd journalisten foto’s te nemen.

  4. Nog een aanvulling.
    Militairen, die nu alle politietaken op zich mogen nemen, arresteerden vanmorgen Srisuwan Janya en brachten hem naar een militair kamp waar op dit moment niemand hem kan bereiken.
    Srisuwan is de voorzitter van de ‘Vereniging ter Bescherming van de Grondwet’ die in het verleden al 3.000 klachten over corruptie en andere misdragingen onder de aandacht bracht. Hij wilde een petitie aanbieden aan de premier om een onderzoek naar het verdwijnen van de plaquette te beginnen om deze vervolgens op zijn oude plaats terug te kunnen brengen. Voor deze schandelijke daad werd hij opgepakt en opgesloten. Wat is er aan de hand in Thailand?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.