Myanmar. De monnik die moslims haat is op de vlucht.

‘De Bin Laden van de boeddhisten……’

Myanmar, Wirathu, Erik Kuijpers

‘Hitler is back! This time claiming to represent Buddhism. Thousands of woman and children are brutally killed and murdered. The world media is asleep!’

Men heeft het in deze fraaie woorden over een monnik in Myanmar. ‘Satan on earth’ is ook een naam die je in de media tegenkomt. Ashin Wirathu komt deze ‘eer’ toe als aanstichter en opstoker namens de Ma Ba Tha beweging, The Patriottic Association of Myanmar. Ma Ba Tha is een ultrarechtse en ultranationalistische beweging in Myanmar geleid door boeddhistische monniken vanuit de Ywama Pariyatti Monastery in Insein, Yangon, Myanmar.

Het doel: het Theravada boeddhisme verdedigen en vooral nationalist en anti-moslim zijn. Hun naam in pali is Sāsana Vaṃsa Pāla wat zoveel betekent als beschermer van ras en sasana, de ‘religie’ en de lessen van Boeddha.

Het arrestatiebevel

Niet alleen de sanga, het ‘kerkbestuur’ in Myanmar dat de Ma Ba Tha beweging al buiten de wet stelde, ook de regering is hem nu beu vanwege het oproepen tot geweld tegen en ontrouw aan de regering. Het zint Wirathu in het geheel niet dat de regering een parlementaire commissie in het leven heeft geroepen om enkele elementen uit de grondwet te wijzigen. Het gaat regeringsleider Aung San Suu Kyi met name om de in de grondwet vastgelegde rechten van de militairen en om haar eigen gooi naar de functie van president van de natie. Er moet naar haar mening meer zeggenschap van de burgers komen, in het parlement willen de militairen daar liever niets van horen.

Myanmar, Wirathu, Erik KuijpersDe bezwaren van Wirathu

Wirathu verkondigt de mening dat alleen een sterke invloed van het leger het boeddhistische karakter van Myanmar kan beschermen; die de Bamar (Birmaan) meerderheid kan beschermen tegen minderheden die ‘goed in de gaten moeten worden gehouden‘, die vreemde mogendheden moet verhinderen zich met Myanmar te bemoeien, en die vreemde culturele invloeden moet weghouden.

En daarna uit hij verachtelijke taal jegens Aung San Suu Kyi; hij noemt haar een agent van het westen. ‘Ze kan wat make-up smeren en schoenen met hoge hakken dragen. Ze wiebelt met haar kont naar het westen. Ik snap niet dat het volk ooit zo’n wellustig typetje tot president zal kiezen. We gaan naar de filistijnen zoals generaal Aung San al voorspelde.’

Generaal Aung San is namelijk de vader van Aung San Suu Kyi. Die waarschuwde het volk al dat, ‘als het niet hard zou werken, dat het dan gedoemd zou zijn tot prostitutie….’.

Is dit goed nieuws voor de Rohingya?

Aantallen over gevluchte moslims lopen sterk uiteen; van 700.000 tot ruim 1 miljoen mensen zijn gevlucht vooral naar Bangladesh en enkele duizenden naar India. Met het ‘terugkeerbeleid’ wil het niet opschieten door tegenwerking van Myanmar en omdat de vluchtelingen geen garanties hebben tegen de gewelddaden van het leger dat in het woongebied van de Rohingya, ik citeer de VN Hoge Commissaris voor mensenrechten, ‘een schoolvoorbeeld van ethnic cleansing’ heeft aangericht.

Als Wirathu al wordt opgepakt komt hij er met een lichte straf vanaf. Hij staat met zijn beweging te dicht bij het leger en heeft grote invloed onder de bevolking (53 miljoen) waarvan 90 procent zich boeddhist noemt. En de bevolking is bang dat de regering te veel naar het westen kijkt en rechten van minderheden boven belangen van de Bamar gaat stellen.

En Aung San Suu Kyi?

Redactie, Rohingya-vluchtelingen, Islamitische landen
Rohingya vluchtelingen. Foto UNCHR

Ze heeft kort geleden de Hongaarse nationalist Viktor Orban ontmoet en in een communiqué na haar bezoek vallen woorden als ‘uitdagingen door immigratie‘ en ‘het samenleven met een groeiende moslimbevolking‘. Orban heeft de immigranten al indringers genoemd en aan zijn grenzen een hek gebouwd. Aung San Suu Kyi zou zich kunnen vinden in Orbans mening over moslims.

Internationaal wordt Aung veroordeeld voor het toekijken bij de aanvallen op Rohingya’s in 2017 en de massale schending van hun mensenrechten. Zij heeft de daden van het leger goedgepraat. En tegen Modi, de hindoe fundamentalist in India, noemde ze de vervolging van Rohingya nodig vanwege ‘hun terreurdaden’ en dankte ze Modi voor ‘taking a strong stand on the terror threat that Myanmar faced recently.’

Geen gouden land……

In sanskriet heet Myanmar ‘swarnabhoomi’ ofwel gouden land. Dat was het ook voor 1948. Overdadige rijstoogsten en edelstenen; in onze tijd komt daar bodemrijkdom bij. Maar na het vertrek van de Britten is het in oorlog met de minderheden; een oorlog die thans verkeert in een staakt-het-vuren in het noorden en noordoosten, gebieden waar de opiumhandel (nummer 2 ter wereld) en de handel in methamfetamine (‘wereldleider’) bloeien als nimmer tevoren.

Evenwel, vanaf de onafhankelijkheid is de moslim minderheid achtergesteld als ‘indringers uit Bengalen‘ al wonen zij er al eeuwen. Hun nationaliteit als Birmees is ze afgenomen en gastland Bangladesh (170 miljoen inwoners) is ze liever kwijt dan rijk.

Hun gouden land laat nog lang op zich wachten.

Bron:

Newsin.asia; https://tinyurl.com/y6cngnl4

OWP, The Organisation for World Peace; https://tinyurl.com/yy5uh26c

Meer lezen?

Anadolu Agency, nrs 1499186 and 1500357

Monniken en terreur; https://www.trefpuntazie.com/myanmar-thailand-terreur-monniken/

Foto’s en prenten

Monnik Wirathu; photo facebook Wirathu-satan-on-earth.

Aung San Suu Kyi; foto 2011; wikimedia, 17667214.

Bootvluchtelingen; foto UNHCR.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 819 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland