Myanmar. VN-commissie beschuldigt overheid en legertop van genocide

Redactie, Vluchtelingenkampen, Moorden, Rohingya
Foto Unicef

Regering en legertop in Myanmar zijn verantwoordelijk voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid bij de onderdrukking en het verdrijven van de Rohingya, een moslim-minderheid in het land. De verantwoordelijken voor deze misdaden moeten worden vervolgd. Dat zeg een internationaal onderzoeksteam van de Mensenrechtenraad van de VN in een deze week uitgebracht rapport.  Voor het onderzoek zijn. de laatste anderhalf jaar honderden Rohingya-vluchtelingen geïnterviewd.

Het leger van Myanmar verkrachtte en vermoordde, volgens het rapport, duizenden Rohingya-vrouwen-, mannen en kinderen. De VN-Veiligheidsraad buigt zich deze week over de bevindingen. De burgerregering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi heeft volgens de rapporteurs een grote verantwoordelijkheid, ook al hebben de militairen in Myanmar op de achtergrond nog steeds macht. De commissie stelt in het rapport dat de regering te weinig heeft gedaan om de Rohingya  en andere religieuze en etnische minderheden te beschermen tegen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Daar heeft het leger zich schuldig aan gemaakt in de deelstaten Rakhine, Kachin en Shan State, met medeweten van de overheid.

Social Media

Bert Vos, Rohingya bloedbad, Reuters-journalisten
Foto: ©Ate Hoekstra

Ook op sociale media is op grote schaal haatzaaierij bedreven tegen de Rohingya. Dat gebeurde onder meer via Facebook. Dat liet begin deze week weten dat van chef-staf Min Aung Hlaing en 19 andere Myanmarese individuen en organisaties pagina’s wegens haatzaaien en het verspreiden van valse informatie zijn geblokkeerd. Het gaat om achttien  Facebook-accounts, een Instagram-account en 52 Facebook-pagina’s. Goed voor 12-miljoen volgers. Hierdoor raakt het leger zijn belangrijkste kanalen voor publieksinformatie kwijt.

Het leger van voormalig Birma voerde een jaar geleden grootschalige vergeldingsacties uit in Rakhine na aanvallen van Rohingya-opstandelingen op politieposten en een militaire basis. Meer dan 700 duizend Rohingya vluchtten naar buurland Bangladesh. Myanmar ontkent de moordpartijen, massale verkrachtingen en het afbranden van honderden dorpen. De VN echter definieert dat wat er is gebeurd, en nog steeds gaande is, gericht is op het gedeeltelijk of geheel uitroeien van een nationale, etnische, raciale of religieuze bevolkingsgroep.

Rohingya vluchtelingen

Mensenrechtenschendingen

De driehoofdige VN-commissie deed haar werk onder een mandaat van de Mensenrechtenraad van de VN in Genève. Ze sprak met 875 slachtoffers en getuigen en verzamelde documenten, foto’s, video’s en satellietbeelden. De commissie kreeg geen toegang tot Myanmar evenals journalisten. Verschillende mensenrechtenorganisaties en ook de VN berichtten vorig jaar al over gruwelijke schendingen van de mensenrechten. Vrouwen en meisjes werden verkracht, mannen de keel doorgesneden en slachtoffers levend verbrand. Iets wat eigenlijk al jaren gebeurt met andere minderheden zoals de Shan en Karen die naar onafhankelijkheid streven.

Aung San Suu Kyi

Bert Vos, Myanmar, Vredesbesprekingen
Aung San Suu Khyi wordt zwaar bekritiseerd

De kritiek was er al, maar ook het rapport is kritisch over de rol van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Ze greep niet in om het geweld te laten stoppen en laat zich er ook niet over uit. “Aung San Suu Kyi, laureaat van de Nobelprijs van de Vrede, heeft haar positie als de facto regeringshoofd noch haar morele autoriteit gebruikt om de zich ontvouwende gebeurtenissen in te dammen of te voorkomen, dan wel andere wegen te zoeken om te voldoen aan haar verantwoordelijkheid om de burgerbevolking te beschermen”, zegt de VN-commissie

Oorlogsmisdaden

De campagne, waarbij mogelijk tienduizend Rohingya zijn gedood wordt als volstrekt disproportioneel gezien in relatie tot de reële bedreigingen van de veiligheid’. De commissie adviseert de legerleiding (chef-staf Min Aung Hlaing en de vijf generaals Aung Aung, Kyaw Zaw, Maung Soe, Soe Win en Than Oo) aan te klagen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dit omdat militaire noodzaak nooit een rechtvaardiging kan zijn voor lukrake moordpartijen, groepsverkrachtingen van vrouwen, aanvallen op kinderen en het platbranden van volledige dorpen, aldus een citaat in het rapport.

Genocide

Redactie, Myanmar, Rohingya, Etnische zuivering
Door Rohingya zelf in vlam gezette dorpen, beweren mlitairen. Journalisten ontdekken iets anders
Foto: BBC

De aanklacht, genocide en misdaden tegen de menselijkheid, moet via een veroordeling door de VN-Veiligheidsraad. Die de zaak doorverwijst naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag of naar een speciaal tribunaal. Probleem is dat genocidale intenties vaak moeilijk te bewijzen zijn, alsmede directe betrokkenheid van personen. Daarbij kan China, bondgenoot van Myanmar, zo’n veroordeling door de Veiligheidsraad middels een veto tegenhouden. Daarbij is Myanmar geen lidstaat van het Strafhof.

Bron: Volkskrant en NOS

 

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*