Duizenden vluchtelingen op drift in grensgebied Myanmar en Thailand


In het grensgebied tussen Myanmar en Thailand ten noordwesten van Chiang Mai is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen. Meer dan 10.000 etnische Karen-dorpelingen hebben hun huizen verlaten nadat het militaire regime van Myanmar luchtaanvallen uitvoerde in het Papun-district van Karen-staat. Naar schatting 3.000 etnische dorpelingen staken de grensrivier Salween over. De Karen National Liberation Army (KNLA) had met succes de oprukkende Tatmadaw teruggedrongen. Daarop zette de luchtmacht van Myanmar vliegtuigen in op stellingen van het Karen-leger.

De leiders van de Karen en andere etnische groepen zijn na de coup een bondgenootschap aangegaan om gezamenlijk op te treden tegen het regeringsleger. De luchtaanvallen markeren een escalatie in het steeds gewelddadiger optreden van de Myanmarese regering tegen tegenstanders van de militaire overname op 1 februari. Volgens de Karen National Union (KNU) waren de luchtaanvallen gericht op burgers, niet op militaire doelen.

Stroom vluchtelingen

De spanningen en schermutselingen waren al toegenomen nadat voedselleveringen door de KNU aan militaire troepen in Papun was stilgelegd. Dit nadat het leger een weg aanlegde door Karen gebied tegen gemaakte afspraken in. Papun is namelijk een van de voorouderlijke landen van het Karen-volk en de thuisbasis van het Salween Peace Park. Dit is een heiligdom met bedreigde wilde dieren, flora en bomen. De KNU had in 2015 een Landelijk Staakt-het-Vurenakkoord getekend. Maar na de staatsgreep kondigde het Karen-leger aan dat ze de wapens weer opneemt met als gevolg gevechten en een stroom vluchtelingen.

Bij de luchtaanval afgelopen zondag lieten vliegtuigen bommen vallen op een Karen-guerrillapositie in een gebied waar ook twee humanitaire hulporganisaties werkzaam zijn. Daarbij vielen doden en gewonden onder de KNLA, aldus een lid van de Free Burma Rangers. De bommen zijn waarschijnlijk een vergelding van een aanval van het Karen-leger op een militaire buitenpost. Daarbij werden acht soldaten gevangengenomen en tien gedood evenals één Karen-guerrilla.

Democratie tenietgedaan

De VN-Raad beschuldigt de junta van genocide, veroordeelt het geweld en roept op tot herstel van de democratie. Maar overweegt nog geen sancties. Daarvoor is steun van buurland China nodig, die aan de kant staat van het militaire regime. De Raad bekritiseerde ook de internationale gemeenschap omdat ze niet genoeg doet om het geweld te stoppen. De angst bestaat dat het geweld gaat escaleren in een burgeroorlog.

De staatsgreep, die de gekozen regering van Aung San Suu Kyi verdreef, heeft jaren van vooruitgang richting democratie tenietgedaan, na vijf decennia van militaire heerschappij. Het leger schiet met scherp sinds zondag, daardoor loopt het officiele dodental op richting de 500. Dat meldt de Assistance Association for Political Prisoners. Maar men denkt dat de werkelijke tol veel hoger is.

Lees ook: Myanmar. Waarom die militaire coup?


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 222 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*