Myanmar verklaart media de oorlog. Journalisten duiken onder


Myanmar heeft na de staatsgreep de media de oorlog verklaard. Het militair regime ziet het journaille als een van zijn belangrijkste vijanden. Met name de journalisten die het ware gezicht van de coupleiders blootleggen met hun misdaden tegen de bevolking.

Sinds het leger in februari onder leiding van generaal Min Aung Hlaing de macht greep, werken journalisten in het hele land onvermoeibaar aan het onthullen van de waarheid. Op websites van onder meer The Irrawaddy komen de meest gruwelijke beelden voorbij.

Gedode demonstrant in Mandalay

Intrekken licenties media

Onafhankelijke media doen nauwgezet verslag van moorden op burgers, hardhandige acties, willekeurige arrestaties, plunderingen en andere mensenrechtenschendingen. De eerste maand na de staatsgreep droegen journalisten tijdens de anti-coupprotesten op straat nog helmen en vesten met het woord ‘PRESS’. Ze hadden hun perskaarten om hun nek hangen en namen niet de moeite om hun camera’s te verbergen. De veiligheidstroepen lieten de pers met rust terwijl demonstranten op straat hard werden aangepakt. Maar die sfeer sloeg al snel om en de media werd ook doelwit.

De troepen van het regime vielen ineens ook journalisten op straat aan terwijl ze de protesten versloegen. Tot nu toe zijn meer dan 40 journalisten gearresteerd die op locatie verslag deden. Sommigen zijn na verhoor vrijgelaten, maar 18 zitten nog vast van wie er 10 zijn aangeklaagd. Vaak voor opruiing of het brengen van fake-nieuws. Vanaf begin maart is het hardhandig optreden tegen de media naar een hoger niveau getild. Het regime trok de licenties van vijf mediakanalen in, namelijk 7Day, Democratic Voice of Burma, Myanmar Now, Mizzima News en Khit Thit Media.

Verspreiden nepnieuws

Soldaten en politie vielen de kantoren van Myanmar Now en Mizzima News in Yangon binnen en namen eigendommen in beslag. Het personeel had hun werkplekken al verlaten omdat de invallen waren verwacht. Daardoor werd niemand gearresteerd. De hoofdredacteur en medeoprichter van Kamayut Media overkwam dit wel tijdens een inval in zijn kantoor. Een paar dagen later klaagde het regime The Irrawaddy aan. Thein Zaw, een fotograaf voor Associated Press, is deze week aangeklaagd voor het ‘verspreiden van nepnieuws’; hij moest woensdag voor een rechtbank in Yangon verschijnen.

Door de invallen en rechtszaken van het regime zijn nu bijna alle onafhankelijke journalisten ondergedoken. De rest houdt zich gedeisd. Degenen die nog wel openlijk op straat verslag doen zijn meteen doelwit. Ze worden mishandeld en opgepakt, zoals BBC- en Mizzima-verslaggevers. Kort na de staatsgreep verbood het ministerie van Informatie de media om de uitdrukking ‘staatsgreep’ te gebruiken en de situatie als ‘overname’ door het leger te beschrijven. Ook verboden is het noemen van ‘militair regime’ of ‘militaire raad’. Als media deze termen gebruiken kunnen ze worden aangepakt, zo is de boodschap.

Burgerjournalisten

Alle onafhankelijke gedrukte kranten zijn ondertussen gestopt met publiceren. De enige beschikbare gedrukte media zijn een militaire uitgave en twee door de staat gerunde kranten. Alle kantoren van onafhankelijke mediakanalen zijn gesloten. Het kleine leger van onafhankelijke media en journalisten in het geplaagde land kan niet langer in het openbaar werken. Toch blijven ze actief vanuit hun schuilplaatsen, nemen contact op met bronnen of slagen er zelf in om clandestien nieuws te verzamelen.

Ook burgers spelen een belangrijke rol als aanvulling op het werk dat professionele journalisten verrichten. Ze proberen foto’s en video’s te maken van de protesten en de mensenrechtenschendingen van het regime. Deze nieuwsberichten en informatie vinden hun weg naar de verschillende mediagroepen en de rest van de wereld.

Lees ook: Persvrijheid onder druk. The Irrawaddy aangeklaagd.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 233 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

4 Comments

  1. Myanmarese gevechtsvliegtuigen bombarderen Karen dorpen die aan de grens met Thailand liggen. Een paar duizend Karen vluchten naar Thailand. Thaise troepen sturen hen terug.

  2. Vandaag was het Leger Dag in Myanmar met mooie parades. Thailand stuurde ook een afvaardiging, evenals China, Rusland, Cambodja, Laos en Vietnam. Gezellig samen.

      • Mijn zoon studeert aan de Payap Universiteit in Chiang Mai. Wat ga je daarna doen vroeg ik hem. Ik ga in Nederlanderland wonen en werken, verklaarde hij. (Zijn Nederlands is nog behoorlijk goed, daar hebben we ons uiterste best voor gedaan). Waarom, vroeg ik. ‘Vrijheid!’ zei hij.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*