Myanmar. Thanaka-boom al eeuwenlang bron voor gezichtscreme

Al eeuwen lang versieren de vrouwen en meisjes in Myanmar zich met het hout van de Thanaka-boom dat wordt geschuurd op een slijpsteen met water. De pasta die zo ontstaat wordt als een cosmetische crème gebruikt.

Thanaka-crème heeft een geur die enigszins lijkt op sandelhout. De romige pasta wordt op het gezicht aangebracht in aantrekkelijke ontwerpen, de meest voorkomende vorm is een cirkelvormig ‘lapje’  op elke wang. Maar ook de neus wordt ermee versierd. Naast cosmetische schoonheid geeft Thanaka een verkoelend gevoel en biedt het bescherming tegen zonnebrand. Het wordt verondersteld acne te verwijderen en een gladde huid te bevorderen. Het is ook een schimmelwerend middel. De actieve ingrediënten van Thanaka zijn coumarine en marmesine.

Het gebruik van de crème is in de loop van de jaren ook verspreid naar de buurlanden  van Myanmar, inclusief Thailand. Vooral in de grensstreek in het Noorden kom je vaak vrouwen tegen die zich versierd hebben met de crème.

 

Lode Engelen, Zonnecreme.

Een beetje water op de steen, en het stuk hout wordt tot fijne pasta geschuurd.

© Lode Engelen. Opname, Yaung Myanmar op 14.10.2017.

 

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.