Myanmar en Thailand. Naar minder macht voor de militairen?

Myanmar, Thailand, militairen, Erik Kuijpers

 

Myanmar zet een eerste stap; tot afschuw van Thailand?

Myanmar

The National League for Democracy, NLD, de partij van Aung San Suu Kyi, die na een verpletterende overwinning bij de verkiezingen in 2015 de meerderheid behaalde in het parlement, heeft een commissie in het leven geroepen om de grondwet te wijzigen. De huidige grondwet is opgesteld onder militair bewind en bevat bepalingen die verhinderen dat het leger wordt buitengesloten van de landelijke politiek.

In andere woorden: je krijgt de militairen niet uit het parlement. In de ‘Tweede Kamer’ van Myanmar nemen ze 110 van de 440 zetels in, in de Senaat bezetten ze met 56 zetels een kwart van het pluche. Omdat de militairen ook belangrijke ministersposten bezetten wordt herziening van de grondwet een buitengewoon lastige zaak.

Myanmar, Thailand, militairen, Erik Kuijpers
Aung San Suu Kyi

Verkiezingen in 2020

Met de verkiezingen van volgend jaar in zicht wordt geprobeerd de grondwet te wijzigen.

Een voorstander daarvan, jurist bij de NLD en groot kenner van de grondwet, de heer Ko Ni, wordt in 2017 op de luchthaven van Yangon vermoord. Hij had bekend gemaakt dat hij een maas in de grondwet heeft ontdekt zodat naar zijn mening een nationaal referendum de grondwet kan wijzigen.

In zijn ogen zal de benoemde eerste minister, Aung San Suu Kyi, ook de functie van state counsellor kunnen krijgen waarmee ze hoofd van de regering zou worden.

De commissie bestaat uit 45 leden waarvan 8 militairen, 18 van de NLD en de anderen zijn uit de andere politieke partijen. Met het oog op de verkiezingen in 2020 wil men voor die tijd een advies rond hebben.

De Tatmadaw

Het leger heeft toegegeven dat het tijd is de grondwet te wijzigen maar geeft wel aan, en in klare taal, dat ‘de essentie’, de kern, in stand moet blijven. En daar moet over gepraat worden, doch dat er over gepraat kan worden is een hele stap vooruit voor Myanmar.

Is dit echt? Of alleen voor de bühne nu Myanmars leger internationaal in een slecht daglicht staat door de misdrijven tegen de Rohingya minderheid? De VN en een aantal landen dringen al langer aan om de invloed van het leger in te perken.

Myanmar, Thailand, militairen, Erik Kuijpers

En Thailand?

Stilte, spot en minachting. Zo reageert Thailand op hervormingen. Direct na de staatsgreep in 2014 wordt iedere hervorming afgewezen door de leiding. In de grondwet is de invloed van het leger voor 20 jaar vastgelegd.

Myanmar, Thailand, militairen, Erik Kuijpers
Generaal Prayuth Chan-o-cha

In de huidige campagne in aanloop naar de verkiezingen van maart a.s. zul je generaal Prayuth Chan-o-cha, die weer premier wil worden, niet horen praten over hervormingen.

Hij lijkt afschuw te hebben van dat woord zoals blijkt uit zijn beleid de afgelopen vier jaar waarin geen enkele hervorming is doorgevoerd: niet economisch, niet politiek, niet op onderwijsgebied en helemaal niet door eens de bezem te halen door de 1.200 generaals in het Thaise leger.

De positie van het leger van Myanmar moet worden herzien en dat geldt net zo hard voor het Thaise.

Bron:

Elevenmyanmar.com: https://elevenmyanmar.com/news/constitutional-reform-myanmar-to-go-where-thailand-fears-asianewsnetwork

Tegenstand van het leger in Myanmar: https://frontiermyanmar.net/en/myanmar-army-warns-against-changing-essence-of-constitution

Andere bronnen: The Nation (Thailand), Asia News Network, Phnompenhpost.

Foto’s en prenten

Tatmadaw, Myanmar, embleem; wikimedia, 25334612.
Aung San Suu Kyi, foto 2011; wikimedia, 17667214.
Royal Thai Army, ordeteken; wikimedia, 5751614.
Generaal Prayuth Chan-o-cha; wikimedia, 75032815.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 776 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland