Myanmar. Pensioen uit oma’s simkaart

Myanmar, pensioen, simkaart, Erik Kuijpers

 

Geslaagd experiment in perifeer Myanmar

Hoezo, pensioen uit een simkaart? Je hebt toch een bankrekening? Of ga anders met je chequeje naar het postkantoor?

Nee, zo eenvoudig is het niet in Myanmar. Een land met 60 miljoen inwoners, een land 16 keer zo groot als Nederland en ook groter dan Thailand, daar heeft niet iedereen een bankrekening en het postkantoor of een ATM kan wel eens vele kilometers ver liggen. Myanmar heeft 1.300 postkantoren, Nederland 2.000; het verschil is duidelijk.

Bovendien heeft Myanmar ‘roerige’ gebieden; Rakhine is onrustig en tijdelijk zelfs verboden voor buitenlanders, en in het noorden en noordoosten regeren legertjes en bendes die leven van drugs. Ga daar maar geldtransporten organiseren……

Myanmar, pensioen, simkaart, Erik Kuijpers
10.000 Kyat pensioen.

Myanmar heeft een nationale oudedagsvoorziening

Sinds het fiscale jaar 2017/2018 (1 april tot en met 31 maart) heeft Myanmar een ‘pensioen’-regeling; beter: een nationale oudedagsvoorziening. Hun AOW-tje! Die is begonnen voor mensen van 90 jaar en ouder maar in het jaar 2018/2019 uitgebreid tot mensen van 85 en ouder.

Het pensioen bedraagt tienduizend kyat per maand, overeenkomend met 6 euro. Maar hoe betaal je dat uit in een land waar niet iedereen een bankrekening heeft en men vaak niet eens goed bereikbaar is via de openbare weg? Waar je niet overal kunt pinnen?

Myanmar, pensioen, simkaart, Erik Kuijpers

De organisatie HelpAge International heeft de overheid en de nationale telecombedrijven bijgestaan in het opzetten van e-wallet accounts. Dat is een virtuele bankrekening, bestaande uit slechts een simkaart!

Als het pensioen beschikbaar is wordt een sms gezonden en heeft opa of oma 14 dagen de tijd om het geld op te nemen. Het plan is een jaar getest in de regio Myingyan, midden-Myanmar nabij Mandalay, en de resultaten zijn bemoedigend.

Maar oma heeft geen mobieltje…..

Lang niet iedereen heeft een mobieltje in Myanmar. Dat blijkt men in de praktijk op te lossen met de hulp van een familielid of de dorpsbestuurder die de simkaart in het eigen mobieltje stopt. Een kwestie van vertrouwen en men is hoopvol dat in dergelijke kleine gemeenschappen niemand de kluit bedondert. Is de sms eenmaal binnen dan kan met ID kaart en simkaart het geld worden opgehaald in een lokale winkel die aan het project deelneemt, of in een postkantoor.

Is de pensioengenieter invalide of ziek dan doet een betrouwbare tussenpersoon dat en ook daar is in het testjaar geen fraude geconstateerd. Myanmar hoeft zo geen geldtransporten te organiseren die, door de moesson of door geweld, afgelegen gebieden niet kunnen bereiken. Elektronische kennisgevingen hebben daar geen last van.

Nu is er geen winkel of ATM in de buurt……..

Dat zie je in Thailand ook vaak. Sta je in de rij bij de bank om te pinnen en heb je nog één man voor je. Die tovert een tiental pinpassen uit zijn kontzak en een slordig geschreven briefje met daarop een reeks nummers: pincodes. Nou, keer je maar om, dit wordt een gebed zonder eind en als de man eindelijk klaar is met pinnen voor het hele dorp dan is de automaat leeg…..

In Myanmar blijkt de saamhorigheid in de dorpen ook groot genoeg om die taak, het innen van het pensioentje, over te laten aan een vertrouwd persoon. Van fraude is in het testjaar niet gebleken. Omdat dit toch geen ideale situatie is wordt tijdens het testjaar gewerkt met mobiele uitbetaalstations maar voor de lange termijn is dat geen oplossing. Met de telecombedrijven wordt gezocht naar uitbreiding van de service om het pensioen in de directe woonomgeving te kunnen ophalen.

Myanmar, pensioen, simkaart, Erik Kuijpers

Wat brengt de toekomst?

De overheid wil in 2023 40% van alle pensioenen langs elektronische weg gaan uitbetalen. HelpAge is bereid trainingen te verzorgen en de telecombedrijven streven naar vergroting van het aantal opnamepunten zoals in winkels.

De techniek verbetert zienderogen zodat in de toekomst ook de meest afgelegen gebieden via het simkaartje bereikt kunnen worden.

Opa en oma krijgen zo de service die ze verdienen. Maar ze moeten het simkaartje, dat mini-stukje plastic, wel zuinig bewaren. Want anders wordt schraalhans keukenmeester in hun hutje……

Bron:

HelpAge International; http://tinyurl.com/y4fwqt52

Meer weten?

Filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=iAIV_u281Zs&feature=youtu.be

Foto’s en prenten

SIM-kaart; wikimedia, 18487446.
Bankbiljet 10.000 kyat; wikimedia, 35330365.
HelpAge; logo website helpage.org
Logo Departement; photo thanks to mopf.gov.mm/my

 

Meer verrassend nieuws over Myanmar op Trefpunt: De booming buurman van Thailand

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 650 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*