Gaat kruitvat Myanmar ontploffen?

Myanmar, Shanstaat, Erik Kuijpers

Het brandt in Myanmar in twee regio’s, in de centraal/oostelijk gelegen Shanstaat en in de uiterst westelijk gelegen Rakhine staat. Doden en gewonden bij alle partijen in het conflict, en evacuatie uit de Shanstaat van inwoners en buitenlanders waaronder veel gastarbeiders en mensen van christelijke hulporganisaties.

Waar het precies brandt is te zien op bovenstaand kaartje; alles wat geel is kent problemen tussen de centrale regering en de bevolking.

Een ‘unie’ al 71 jaar met zichzelf in oorlog

De Britten zijn vertrokken in 1948 en hebben een ernstig verdeeld land achtergelaten: de Republiek Unie van Myanmar met ongeveer 60 miljoen inwoners op een grondgebied 16 x zo groot als Nederland. Een land met zeven belangrijke groeperingen, etnische groepen, die gedwongen worden met elkaar samen te leven.

De hoofdgroeperingen zijn de Bamar (68%), Shan en Karen (9 resp 6 %), Rakhine en Chinezen (5 en 3 %) en tenslotte Rohingya, Mon en Kachin (2,5 resp. 2 en 1%). Van de Rohingya is de grote meerderheid verdreven naar Bangladesh door een kleine groep boeddhistische zeloten (blinde fanaten) in Myanmar (zie daarvoor op deze site https://www.trefpuntazie.com/rohingya-crisis-geweld-decorrespondent-lennarthofman-hansgeleijnse/ ).

Myanmar, Shanstaat, Erik Kuijpers

 

De Shanstaat

Op de kaart is duidelijk te zien dat het overgrote deel van de Shanstaat grenst aan China; het deel grenzend aan Laos is 100 km lang. De brandhaarden bevinden zich in het uiterste noorden van de Shanstaat aan de grens met China.

Het is de regering van China die in gesprekken, gehouden in Kunming, met vertegenwoordigers van wat wordt genoemd The Northern Alliance heeft verteld dat China het gewapend conflict aan zijn grenzen niet zal aanvaarden.

The Northern Alliance betreft de samenwerking tussen vier legers: Arakan Army (Kachin) met een leger van 7.000 mannen en vrouwen, de Kachin Independence Army met 10 tot 12 duizend manschappen, de Myanmar National Democratic Alliance Army met 2 tot 4 duizend manschappen en de Ta’ang National Liberation Army met 2 tot 5 duizend man in dienst.

De brandhaarden bevinden zich 1.000 km direct ten noorden van het Thaise Chiang Rai aan de grens tussen Myanmar en China. En dat zeer tegen de zin van China dat belangen heeft in Myanmar in het kader van het Belt & Road Initiative dat voorziet in wegen en spoorlijnen: terwijl China ook een verbinding met Myanmar heeft voor transport van gas en olie.

De legers van de etnische groeperingen worden gefinancierd uit drugsgelden: Myanmar is producent nummer één van methamfetamine en nummer twee van opium. Het etnisch conflict gaat ogenschijnlijk over meer belangen dan zeggenschap en zelfbestuur…..

Myanmar, Shanstaat, Erik Kuijpers
Rakhine

De Rakhinestaat

Vanaf 2017 zijn Rohingya op de vlucht naar Bangladesh. Aantallen lopen uiteen van 700.000 naar een miljoen en men huist in Bangladesh in de regio Cox’s Bazar in behoeftige omstandigheden. Zie daarvoor op deze site onder meer https://www.trefpuntazie.com/rohingyakampen-bangladesh-fao/

Maar lang niet alle Rohingya zijn gevlucht, er zijn gemeenschappen die zo goed en zo kwaad het gaat standhouden in hun dorpen, vaak op maar 20 kilometer van de veilige grens. Maar nu is ook daar oorlog uitgebroken.

De ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army, een moslimgroepering van naar schatting 1.000 tot 2.000 man, blijft vechten tegen de Tatmadaw, het Myanmarse leger met zijn 400.000 manschappen.

De Arakan Army (Kachin) is daar nu ook een offensief begonnen. Offensief: daaronder verstaat men lokaal aanslagen met explosieven en hinderlagen bij wachtposten en dorpen. Vele doden en gewonden zijn al gevallen onder de legers en de lokale bevolking.

‘Wij voelen ons gegijzeld’ zeggen dorpelingen in de regio. Hun leefomstandigheden zijn al minimaal. Nu zijn ook hulpverlening en media strikt verboden en het internet is afgesloten. Het regime duldt geen pottenkijkers bij verdere acties tegen de Rohingya welke acties door de VN zijn omschreven als ‘mass killings and gang rapes with genocidal intent’.

De komst van de Arakan Army (Kachin) maakt hun bestaan helemaal onmogelijk want de bevolking ondervindt represailles van beide legers.

Myanmar, Shanstaat, Erik Kuijpers
Tatmadaw; het leger

Het leger is het zat

A full blown war! Het leger, de Tatmadaw, waarschuwt nu openlijk voor een grote oorlog zowel in de Rakhine- als in de Shanstaat en de eerste straaljagers en helikopters zijn al ingezet met zware wapens. Aanvallen op wegen, bruggen, militairen en politie worden niet meer getolereerd en dus komen zwaardere wapens in zicht.

Er is weliswaar een unilateraal staakt-het-vuren afgekondigd door de Tatmadaw, maar dat verloopt op 31 augustus a.s. De vrees bestaat dat in beide regio’s het uit de hand gaat lopen en dat weer tienduizenden onschuldige burgers op de loop kunnen voor geweld.

De inspanningen om Rohingya’s te bewegen terug te gaan naar hun eigen land lopen vooralsnog op niets uit. Garanties van de autoriteiten van Myanmar worden niet vertrouwd en een dreigende oorlog maakt het er niet beter op.

Myanmar is een kruitvat dat wacht tot iemand de lont aansteekt.

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/y67agcg2

Meer lezen?

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/y6m7wkfv

Reuters; https://tinyurl.com/y54xtbvl

Foto’s en prenten

Myanmar, de 71-jarige oorlog. Wikimedia, 48610530.

Myanmar, buurlanden; photo thanks to Kayahtourism.org.

Myanmar, Rakhine staat (Arakan); wikimedia, 16824064.

Tatmadaw, Myanmar, embleem; wikimedia, 25334612.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

 1. Mijn reactie op Kathe Van Leijen:

  Het meest actuele advies van Buitenlandse Zaken (zie https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/myanmar/reizen/reisadvies#anker-veiligheidsrisico%E2%80%99s ) noemt onder meer delen van Rakhine en van Shan als onveilig en geeft daarvoor een negatief advies.

  Op de site staat een kaart en al het rode is sterk afgeraden, en eigenlijk het oranje ook…. Dat zijn alle grensgebieden.

  Geel krijgt een waarschuwing maar die krijgt Thailand ook….. Voor enkele grote steden geldt geen waarschuwing behalve dat je op je tellen moet passen: verkeer en gauwdieven. Helemaal veilig ben je nergens ter wereld.

  Het woord ‘full blown’ komt uit de hoek van de legerleiding. Mogelijk bedoelt men dat er zwaarder wapentuig wordt ingezet. Er is met andere groeperingen dan de genoemde al geruime tijd een staakt-het-vuren maar hoe lang houdt dat stand als er granaten over je huis vliegen?

 2. Dag, ik maak me zorgen als ik het artikel lees. Helaas is er al
  Langere tijd onbegrip tussen verschillende volkeren en is het niet veilig om daar af te reizen. Nu staat in het artikel vermeld dat een full blown war verwacht wordt! Houd dit in dat geheel Myanmar betrokken wordt? Ook waar nu geen negatief reisadvies is zoals mandale inle lake , bagan en yangon ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.