Myanmar: Reuters-journalisten aangeklaagd

Bert Vos, Rohingya bloedbad, Reuters-journalisten
Journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo

De twee Reuters-journalisten in Myanmar, die al zeven maanden in voorarrest zitten, zijn aangeklaagd. Er staat ze een celstraf van veertien jaar te wachten. Wa Lone (32) en Kyaw Soe Do (28) werden in december gearresteerd. Ze deden onderzoek naar de dood van tien Rohingya-mannen en jongens in het dorpje Inn Din, in de provincie Rakhine.

De rechtbank in Rangoon gebruikte gisteren in de voorgelezen aanklacht een oude wet uit de koloniale tijd. De zogeheten Official Secrets Act. De journalisten worden namelijk verdacht van het in bezit hebben van geheime documenten. Die hadden ze ontvangen van een informant, in werkelijkheid een politieagent die hen in de val moest lokken.

Persvrijheid

Mensenrechtenorganisaties en critici wijzen erop dat deze oude wet wordt misbruikt om de persvrijheid in te perken en de media het werk onmogelijk te maken. Iedereen, vooral journalisten, die zich bezighoudt met berichtgeving over de repressie en onderdrukking van de Rohingya-minderheid kan te maken krijgen met juridische vervolging. Dit ondanks aangekondigde democratische hervormingen van de regering geleid door Aung San Suu Kyi, die overigens de gruweldaden van het leger ontkent. Ook geeft ze geen commentaar op de aanvallen op de persvrijheid en intimidatie van journalisten.

Reuters-journalisten aangeklaagd

Vervolging Rohingya

Sinds 2016 worden moslims in het voormalige Birma stelselmatig het land uitgejaagd. Hun dorpen zijn platgebrand en de bevolking wordt mishandeld en vermoord door militairen en boeddhistische opgehitste menigten. Dat gebeurde ook in het plaatsje Inn Din, waar in september vorig jaar een bloedbad werd aangericht. Van de stateloze Rohingya zijn er naar schatting 6700 gedood en 700-duizend naar Bangladesh gevlucht. De overheid duldt geen pottenkijkers in het gebied en beweert dat rebellen de oorzaak zijn van de exodus.

Reuters

Reporters Without Borders ziet de aanklacht tegen de Reuter-journalisten als een aanval op de persvrijheid en in de persvrijheidsindex van de organisatie daalt Myanmar van plek 131 naar 137 van de 180 landen die in de index staan. Met als grote winnaar nog steeds Noord-Korea. De belangengroep eist de onmiddellijke vrijlating van de twee collega’s. Ook Reuters komt op voor haar medewerkers en spreekt van een ongegrond proces. Ze heeft twijfels over hoe de nieuwe regering van Myanmar omgaat met de persvrijheid en de rechtstaat.

Het verhaal van de twee vastgezette journalisten is door Reuters in februari gepubliceerd. Op de website van het persbureau wordt dagelijks aandacht besteed aan de rechtszaak en een teller houdt het aantal dagen gevangenschap bij.

Bron: De Volkskrant, Reuters

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.