Myanmar. Chinese toeristen ongemanierd? Meen je niet!

Myanmar, ongemanierd, Erik Kuijpers

De Chinese overheid heeft in 2008 in de aanloop naar de Olympische Spelen een ‘beschavingsoffensief’ geopend. Was dat nodig? Wel, vraag het mensen in Myanmar, Thailand en Vietnam. Ja, dat was nodig. Maar het heeft niet echt geholpen.

Rochelen en spugen was (is) in China een gebruikelijke bezigheid en daar komt nog het (verboden) kauwen van qat bij. Boeren laten en teveel toeteren staan daar ook in de ergernis top-10. Inderdaad, dat is ongemanierd in westerse ogen.

En nu gaan die Chinezen ook nog de wereld over…….

Myanmar vindt Chinezen ongemanierd

Sinds 2018 krijgen toeristen uit enkele landen heel gemakkelijk toegang tot Myanmar. Uit Japan en Korea gratis, uit China en Hongkong tegen slechts 50 US dollar een stempeltje voor een maand. Ze zijn erg welkom want westerse toeristen zijn minder in aantal door wat is gebeurd met de Rohingya en door spanningen in enkele regio’s in Myanmar. Toch doet Myanmar zijn best die terug te winnen door een 50 dollar visum on arrival te verlenen voor mensen uit Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië. Een charme-offensief.

En nu komen ze massaal naar Myanmar en, zoals het Chinezen betaamt, in grote groepen. Reisbegeleider voorop met een gekleurd vlaggetje met nummer, de meute er achter aan en op weg naar bezienswaardigheden zoals, in bovenstaande foto, de wereldberoemde 1.200 meter lange teakhouten U Bein brug nabij Mandalay. En die Chinezen zijn allemaal Cheap Charley’s…. De hand op de knip.

Low budget reizen; zero-dollar tours

De waardevolle vreemde valuta blijven in de zak; slechts de reis, de vooraf geboekte hotels en het visum worden betaald met dollars maar verder is de zak gevuld met de eigen muntjes. Omwisselen in kyat doen ze maar mondjesmaat. De lokale nering moet zich maar aanpassen of wordt gepasseerd.

Net als in Thailand en ook in Vietnam, waar men ze ‘zero dong toeristen’ noemt naar de Vietnamese munt, de dong, regent het klachten. Ze geven alleen geld uit bij Chinese bedrijven of bedrijven die Chinese munt aanvaarden en zo profiteren lokale ondernemers nauwelijks van die stroom toeristen.

Myanmar, ongemanierd, Erik Kuijpers
Kaba Aye pagode

‘Het is ongemanierd volk’

Ongemanierd maar ook zonder kennis van het land dat ze bezoeken. Ze kennen de mores niet van het land waar ze zijn. ‘Veel van hen komen uit middenstandsfamilies die niet rijk zijn; ze kunnen een goedkope reis betalen en de rest moet zo goedkoop mogelijk. Ze weten niets van ons land’ verzucht een ondernemer.

Regels bestaan niet voor hen. Ze roken in hotelkamers en laten er een puinhoop achter. Slaan met hoteldeuren en veroorzaken overlast.

In de heiligdommen van boeddhistisch Myanmar is het al niet beter. Ze houden zich niet aan de regels en voelen en trekken aan het houtsnijwerk en aan het interieur gemaakt van jade. Ze snijden hun naam in de teakhouten deuren van kloosters en er zijn er die krassen op schilderijen om te voelen of ze wel echt zijn……

Betalen voor het toilet svp

Een jongedame die het toiletgebouw beheert nabij de beroemde brug vertelt.

‘De hele dag moet ik de Chinezen vertellen dat ze moeten betalen voor het toilet al hangen er levensgrote borden ook in het Chinees. Ik roep in het Chinees 200 kyat per persoon en 400 kyat voor een paar. (200 kyat is 12 eurocent)

Ik verkoop kleren naast het toiletgebouw en heb Chinees geleerd. Ik moet ze steeds vertellen dat ze niet mogen graaien, dat de kleren netjes moeten blijven, en wat het kost en dan beginnen ze keihard over de prijs te zaniken. Ze wijzen met hun voeten aan wat ze willen en dan moet ik ze vertellen dat zoiets onaanvaardbaar is.’

Look East, look West

Dat zegt de overheid die de problemen ontkent. Nee, het zijn niet alleen Chinezen die zich misdragen.

De directie van de Myanmar-Chinese Tourism Promotion Group is blij met de toename van het toerisme en ondanks de nadelen van de zero-dollar tours ziet men een kans voor de lokale ondernemers. Hotelkamers, gidsen, chauffeurs en eten in lokale restaurants worden als positieve bijdrage genoemd. En ja, ze hebben van tijd tot tijd overleg met het Chinese reiswezen over hoe Chinezen hun gedrag kunnen verbeteren…..

Myanmar, ongemanierd, Erik Kuijpers
Shwesandaw pagode

Zijn ze ongemanierd of is het wennen?

Uit Thailand en Vietnam komen vergelijkbare berichten. Luidruchtige mensen, rochels kitsen op straat, poepen in een gracht (komt daar het scheldwoord poepchinees vandaan?), seks ergens op een parkbankje, en dan de filmpjes op internet over hun gedrag aan een lopend buffet (Chinezen aan het all-you-can-eat buffet; https://youtu.be/qBCLXZmMQNs ) maken het er niet beter op.

Ach, misschien is het wel wennen. Wij Nederlanders hebben ook moeten wennen aan onze oosterburen die in Zandvoort am Meer hun kuil graven…….

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/y5ctvo2z

Myanmar Times; https://tinyurl.com/y4ph34kg

Meer lezen?

Het 2008 ‘beschavingsoffensief’ in China; https://tinyurl.com/y32h9zx8

Chinezen met maandloon-minirok; https://www.trefpuntazie.com/chinezen-met-maandloon-minirok/

Foto’s en prenten

U Bein brug, nabij Mandalay; wikimedia, 72552607.

Kaba Aye pagode, Yangon; wikimedia, 39124663

Shwesandaw pagode, Bagan; wikimedia, 24970665.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 787 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*