Myanmar. Tel niet tot vijf maar sla je wijf…

Ken je dat versje nog? Uit de serie ‘Baker- en Kinderrijmen’. Dat gaat zo:

‘Een, twee, drie, vier, vijf, de bakker sloeg zijn wijf, al met een houten hamertje, de darmen uit haar lijf.

Dit gezellige rijmpje stamt uit de tijd van onze overgrootouders maar mishandeling is helaas in veel landen de praktijk van alledag.

Myanmar, mishandeling, Erik Kuijpers
Landen waarin VROUWEN een pak slaag aanvaardbaar vinden…

Dit zijn de landen waarin de VROUWEN het aanvaardbaar vinden dat ze mishandeld worden. Je merkt op dat die landen overwegend islamitisch zijn. Maar Myanmar is bepaald niet islamitisch; de bevolking is in meerderheid boeddhist.

‘Sla je vrouw, breek al haar botten, en ze zal met heel haar hart van je houden.’

Een gezegde in Myanmar; je hoort het als scherts maar helaas ook wel in een serieus gesprek. Want mishandeling van de vrouw is de praktijk van alledag in dat land.

Myanmar heeft geen wetgeving omtrent mishandeling staande huwelijk en over huiselijk geweld. Wel over verkrachting, uiterst vaag omschreven, maar verkrachting binnen het huwelijk is niet strafbaar gesteld. Er ligt al sinds 2013 een nieuw wetsvoorstel en men hoopte dat na het aantreden van de burgerregering in 2015 dit voorstel snel wet zou worden maar het schiet helemaal niet op. Myanmar is een mannenmaatschappij met een burgerregering die maar nauwelijks kan samenwerken met de zwaar dominerende uniformen.

En waar hangt het op? Op de vraag of verkrachting binnen het huwelijk strafbaar gesteld moet worden. Daarover wordt landelijk ernstig gediscussieerd tussen mannen en vrouwen en hun organisaties. Het standpunt van de vrouwen moge duidelijk zijn, mannen hebben een andere mening.

‘Dit hoort bij jouw taak in het huwelijk, of je nu wilt of niet.’ Veel mannen zien niet in wat het probleem is als ze hun vrouw tot seks dwingen en bij weigering aframmelen.

Naar schatting 20 procent van de vrouwen wordt door hun echtgenoot mishandeld; geslagen met vuist of stok, of poging tot verstikking, en soms moeten vrouwen wel een mes grijpen om zichzelf en de kinderen te beschermen.

Myanmar, mishandeling, Erik Kuijpers
Logo Tavoyan Women’s Union

‘Blijf van mijn lijf’ huizen, opvang na mishandeling

De Karen Human Rights Group is actief in de Kayin staat; dat is de meest oostelijk gelegen staat van Myanmar en ligt tegen de grens met Thailand aan van de regio Chiangmai in het hoge noorden tot aan Ranong in het zuiden.

In de stad Dawei staat een van de negen ‘Blijf van mijn lijf’ huizen die Myanmar rijk is. Het huis wordt gerund door vrijwilligsters van de Tavoyan Women’s Union die dagelijks de verhalen aanhoren over mishandeling van vrouwen.

Zij vertellen dat de politie aangiftes niet serieus neemt en dat hoogst zelden een zaak de rechter haalt. Het zijn in de meeste gevallen de dorpsoudsten die bemiddelend optreden. Maar dat zijn in Myanmar vrijwel altijd mannen…..

Myanmar, mishandeling, Erik Kuijpers
Symbool tegen vrouwenmishandeling

Men heeft goede hoop dat het wetsvoorstel, dat nu door de minister van justitie is goedgekeurd, het parlement gaat bereiken en dat verkrachting binnen het huwelijk ook strafbaar wordt gesteld.

Het voorstel voorziet ook in het recht op rechtshulp, medische zorg en toegang tot een safe house.

Nu verblijven veel mishandelde vrouwen in een noodopvang van organisaties of gewoon bij mensen die ze onderdak willen verschaffen.

Myanmar wil zich voordoen als een moderne staat onder leiding van de nobelprijswinnares voor de vrede, Aung San Suu Kyi. Ze kreeg die prijs voor haar inzet in Myanmar tot 1991.

Het wordt hoog tijd dat ze die ‘inzet voor vrede’ nu eens laat zien voor de gewone burgervrouw want in de Rohingya-kwestie heeft ze ernstig gefaald.

Bron:

Reuters World News; https://tinyurl.com/y3bwd78f

Foto’s en prenten

Blauw oog; wikimedia, 1736598

Waar achten vrouwen het aanvaardbaar dat ze mishandeld worden?  Wikimedia, 31433529.

Tavoyan Women’s Union, Dawei, logo from the website.

Internationaal symbool; wikimedia, 1682976.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 807 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*