Myanmar, Shan state en crystal meth: global business.

Myanmar, meth, Erik Kuijpers

 

Thailand ook doorvoerland voor drugs als meth.

Myanmars Shan staat, niet te verwarren met het Shan volk waarvan het aantal wordt geschat op zes miljoen, overwegend wonend in Myanmar maar ook in Thailand en andere landen in de regio, is het middelpunt van de wereldproductie van ‘meth’.

Myanmar, meth, Erik Kuijpers
Myanmar; Shan staat.

Voor een goed begrip een korte toelichting.

Ice: straatnaam voor de hoogwaardige kristallijnen vorm van methamfetamine.

Meth: methamfetamine in poeder- tablet- of kristalvorm. Maar ook de pure olie P2P: phenylacetone (phenyl-2-propanone), een grondstof voor meth.

Speed: methamfetamine, meestal een poeder of tablet van mindere kwaliteit.

Yaba: meth in tabletvorm gewoonlijk gemengd met cafeïne; het woord is Thais en betekent ‘crazy medicine’ . Het heette vroeger ‘horse drug’ ยาม้า en werd aan paarden gegeven voor zwaar werk.

Infrastructuur van de gouden driehoek

Je zou denken dat betere (spoor)wegen de controle op de handel zouden vergemakkelijken maar niets is minder waar. Het promoot het eerder. Daar komt nog bij dat in de Shan staat permanent oorlog woedt tussen het leger van Myanmar, de Tatmadaw, en lokale legers en milities wegens etnische conflicten. De grondwet van Myanmar erkent 135 etnische groepen in het land en de verdeeldheid is immens.

Armoede motiveert de bevolking, de hoge opbrengst betekent kassa voor legers, legertjes, milities en drugbaronnen en zo grijpt er niemand in.

Myanmar, meth, Erik Kuijpers
Tatmadaw; leger van Myanmar.

In- en uitvoer van en naar……

De grondstoffen komen voornamelijk uit China en Thailand doch die transporten worden hoogst zelden onderschept. De uitvoer uit de Shan staat gaat via Mandalay verder Myanmar in, via de regio Pangsang en Mongla China in, en via hun noordelijke grenzen Laos en Thailand in.

Met de komst van de China-Myanmar Economic Corridor die voorziet in betere wegen en een spoorlijn van Kunming (China) via Rakhine staat (west-Myanmar) naar de Golf van Bengalen wordt de pakkans alleen maar kleiner. Betere verbindingen blijken het vervoer van drugs aan te wakkeren, zegt het rapport van de International Crisis Group (ICG) in Brussel.

Productiecijfers zijn uiteraard niet bekend al wordt de productie voorzichtig geschat op tenminste 250 ton.

Al in 2010 werden in Thailand miljoenen tabletten in beslag genomen en dat moet een gewicht zijn van tonnen. In 2018 werd naar Australië 2,1 ton vervoerd, naar Indonesië en Maleisië 2,8 ton en dat voor tabletjes die 93 milligram wegen…… En dat is dan het ontdekte spul; men schat dat 10 procent wordt ontdekt.

Saillant detail is dat ondanks de inbeslagname van tonnen de verkoopprijs niet stijgt. Het bewijst dat de vangst slechts een miniem deel is van de productie. Sla de Bangkok Post open en je ziet wekelijks wel een vangst van een paar miljoen tabletjes en kristallen.

En opium?

Myanmar was ooit opiumproducent nummer één in de wereld maar de aanpak daarvan heeft vruchten afgeworpen. Hoewel, Myanmar is nog steeds tweede in de wereldproductie van opium (na Afghanistan) al neemt de teelt gestaag af. In 2018 werd nog 37.000 Ha gebruikt voor opium, in 2017 41.000. Wat de definitieve opruiming hindert is de onrust in de staten Kachin en Shan.

Wat doet Myanmar er aan?

Beleid is geduldig. De internationale zorg wordt gedeeld. De VN heeft een oproep gedaan aan het leger van Myanmar om de relaties met legertjes en milities te verbeteren, of liever: hen te ontwapenen, maar dat kan wel eens een brug te ver zijn. Ook wordt vermoed dat het leger baat heeft bij….., noem het zakken vullen….., want intensievere controle buiten de Shan regio moet toch mogelijk zijn.

The United Nations Office on Drugs and Crime: ‘Als je succes wilt boeken dan moet je prikkels geven om met deze productie en handel te stoppen. En eerlijk gezegd zien wij niet welke vervanger je kunt bieden voor deze lucratieve activiteit.’

 

Bron: Straitstimes.com. Bewerkt door Erik Kuijpers.

Meer lezen over meth?

Rapport van de International Crisis Group, Brussel, 8-1-2019; https://www.crisisgroup.org/asia/south-east-asia/myanmar/299-fire-and-ice-conflict-and-drugs-myanmars-shan-state

Methamfetamine; https://nl.wikipedia.org/wiki/Methamfetamine

Foto’s en prenten

Crystal Meth; wikimedia, 3475149.

Myanmar, Shan state; wikimedia, 16824084.

Logo Tatmadaw, Myanmars leger; wikimedia, 25334612.

Redactie
Over Redactie 592 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Dank. Is gewijzigd; in de hoeveelheden zitten niet alleen pillen maar ook kristallen en dat stond er helaas niet in.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.